Jump to content
PirateClub.hu

Li-Fi - adattovábbítás LED-fényekke


SVHSolyom
 Share

Recommended Posts

Li-Fi - adattovábbítás LED-fényekkel

A D-Light nevű projekt keretében kutatók a látható fényen alapuló adatátvitel (Li-Fi) megvalósításán dolgoznak. Az első Li-Fi termékek már a jövő év elején megjelenhetnek a piacon.

 

"A technológiában hatalmas lehetőségek rejlenek" - jelentette ki Harald Haas, az Edinburgh-i Egyetem Mérnöki Intézetének munkatársa. A kutató a TEDGlobal Konferencián mutatta be azt a videót, amely azt ábrázolta, hogy miként lehet egy hagyományos, de mikrochippel kiegészített LED-világítótest segítségével adatokat továbbítani, ráadásul 10 Mbit/s-os sebességgel. A szakemberek az év végéig szeretnék elérni a 100 Mbit/s-os adatátviteli sebességet, de akár a 200-300 Mbit/s-os sebesség elérése is megvalósítható valós körülmények között. A szükséges eszközök gyártásával egy külön vállalat fog foglalkozni, az első termékek várhatóan a jövő év elején jelenhetnek meg a piacon. Jelenleg az első prototípusok gyártása zajlik.

 

0723feny2.jpg

 

A Li-Fi előnye a Wi-Fi-vel szemben az, hogy megoldást kínál a kapacitásproblémákra. Egyes helyeken a hálózatok már túlterheltek, emiatt gyakori a lassú és instabil adatátvitel. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy világszerte egyre népszerűbbek az internetezésre alkalmas mobil készülékek. A kutató elmondta, hogy a Li-Fi a Wi-Fi-nél 10 000-szer nagyobb frekvenciaspektrumot kínál, emellett ezek a rendszerek sokkal kevesebbet fogyasztanak. Éppen ezért nagyobb energiahatékonyság érhető el, különösen akkor, ha a LED-lámpákat az adatátvitellel párhuzamosan még világításra is használják.

 

A Li-Fi rendszerek ezen előnyeik miatt tízszer olcsóbbal, mint a Wi-Fi-s társaik. A költségeket csökkenti, hogy nincs szükség külön antennára sem. A Li-Fi előnye továbbá, hogy érzékeny területeken, például kórházakban, repülőgépeken és ipari létesítményekben is gond nélkül használható. De a technológia segítségével akár az autók is kommunikálhatnak egymással, vagy létrehozható egy beltéri navigációs rendszer is. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a Li-Fi nem bocsát ki káros sugárzást, így nem kell rákos megbetegedésektől sem tartani.

Link to comment
Share on other sites

Utánanéztem és igazából annyira nem új a technológia, mert az első cikk amit találtam 2007-es volt. Sajnos h*lye google mikor a magyarrészen próbáltam keresni mindig azt hitte, hogy lift/life működésére vagyok kíváncsi :angry:

Még a honlapon is csak az izzóról találtam dolgokat. Azért arrakíváncsi vagyok, hogy ez valójában hogyan is működik. Ezzel csak az lesz a baj, hogy mindez új vevőkkel jármajd, ami vagy új készülék, vagy bővítés... Remélem összejön, mert a színen és fényen alapuló adatátvitellel nagy dolgokat értek már el. Az azért nekem még mindig nem tiszta, hogy egyszerre többen hogy csatlakoznak fel rá és a visszaüzenés (pl bejelentkezés) hogyan történik.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...