Jump to content
PirateClub.hu

Dubstep


H@nGm@N
 Share

Recommended Posts

Ha jól látom, ennek a műfajnak nincs külön topikja.

 

 

Szóval, hogy mi is az a dubstep:

A dubstep egyike a legfiatalabb elektronikus zenei műfajoknak: szárba szökkenését 1999-2000-re datálják, szülőhelye London.

 

Jellemzői:

A dubstep eredete a szintén "brit találmányként" aposztrofálható uk garage-ból vezethető le: a pattogó, gyors, r'n'b vokálokkal és a korai drum and bassból ismert basszusokkal megtűzdelt, alapvetően optimista kicsengésű műfajban akadtak kísérletező kedvű producerek, akik a sémát és annak tempóját - körülbelül 140 bpm - alapul véve egy sokkal sötétebb, ridegebb hangzásban kezdtek gondolkodni. Elhagyták a vidáman szökellő énekeket, a buja érzelmekre rájátszó összhangzatot, a hangszerelést eltolták a minimalizmus felé, és, ami végérvényesen lerakta az új műfaj alapköveit: a szikár ritmusképletet gyomorrengető szubbasszusokkal és dubos visszhangokkal toldották meg. Az eredmény végül egy olyan hangzás lett, aminél perpillanat talán semmi sem viseli magán hitelesebben a szmoggal körbefont, rideg, urbánus létforma elidegenedettségének érzését.

 

Magyarországi megjelenése:

Hazánkban a dubstep már az elmúlt három-négy évben lelkes követőkre talált: közéjük tartozik cOp, akinek tollából az első ilyen témájú cikk született meg 2003-ban a Freee Magazinban, a műfajt 2004 óta Dawn Tempo című műsorával a Tilos Rádióban is népszerűsítő DST és Confused, a hasonlóképpen cselekvő, de a kizárólag weben keresztül hallgatható Töréspont Rádió DJ-jeként tevékenykedő Gumilap, illetve Kebab - ők hárman az első magyar dubstep klubest, a Dub Phase házigazdái is egyben -, valamint Ret3k, továbbá Cadik, akitől a DJ Palotaival vállvetve bonyolított, heti rendszerességű klubest, a Rewind bemelegítő szekciójában csíphetünk el egy-egy gyöngyszemet a műfajból. A lemezlovasokon túl Ekaros a produceri oldalt erősíti.

 

2010 novemberében Otherside néven új havonta jelentkező sorozat indult, mely elsősorban az újhullámos dubstep zenékre koncentrálva a műfaj legnagyobb neveit hozza el hazánkba (Borgore, Bar9, Bare Noize, Cookie Monsta, Chrispy, Jakes... stb.).

 

 

 

Aki még nem hallot egyetlen számot sem ebben a műfajban (remélem nincs senki), annak ajánlom, hogy kezdje itt a nézelődést:

http://www.youtube.com/user/ukfdubstep?blend=1&ob=4

Link to comment
Share on other sites

Az sajnálatos tény, hogy a Drum and Bass-t hivatott leváltani, de még mielőtt megtette volna ezt megfertőződött és elkorcsosult. Képes volt arra amire a DnB sohasem: nagy tömegek is hallgatják, bulikban az olyan emberek is mozdulnak rá , akik előtte azt hitték a Dubstep valami betegség. Így a dallamos, vokálos, feateljünkpopsztárokkal életérzés elérte a stílust és az igazán minőségi előadók, mint pl. a 16 bit a háttérbe szorultak és főleg a Bro Step miatt az igazán egyedi előadók, pl. az orosz Delete az Undergroundba kényszerülnek. A stílus korcsosodik, szerintem a Trancenél is népszerűbb lesz, habár ennél többet érdemelne. Na majd 2-3év múlva kiderül meddig bírja. Addig is Broken Note orrvérzésig! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hali én a hardosabb dubot szeressem egyik nagy kedvenc Skrillex

meg Flux Pavilon

Cagga, Nero, Doctor P.-t se felejtsük ki.

Eleinte nem igazán tetszett, de mikor az ember körül mindenki azt hallgat valahogy neki is felkelti az érdeklődését, most nembírnék ki 1 órát, hogy ne hallgassak dubsteppet. Problem? :D

Link to comment
Share on other sites

Skrillex nekem is az egyik nagy kedvencem.

 

Viszont, ha már Flóri bá a Broken Note-ot írta (ez darkstep, szóval nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog...):

 

Legyen egy chilles is:

 

és legyen valami populárisabb (ezt mindenképp 1080p-ben hallgassátok!):

Link to comment
Share on other sites

A Broken Note a 16 Bit formáció egy másik felállása, szóval így már érthetőbb, hogy miért készítenek ilyen jó zenéket. A linkelt zene egy részlete volt egy ideig a csengőhangom! :) Skrillexet sokan kedvelik, habár nem tudom mire fel, annyira azért nem készít jó zenéket, meg mostanában minden jobb számhoz hozzányúl és remixeli.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...