Jump to content
PirateClub.hu

Kép készült a 2036-ban a Földhöz érkező kisbolygóról


baro130
 Share

Recommended Posts

Hároméves szünet után sikerült ismét megörökíteni az Apophis kisbolygót, amely orosz csillagászok szerint 2036-ban a Földnek ütközhet.

 

Három év után ismét sikeresen lefényképezték az egyik legveszélyesebbnek tartott földközeli kisbolygót, az Apophist, amikor az hosszú idő után fokozatosan előjött a Nap mögül. A Hawaii-szigeteken, a Mauna Kea vulkánon lévő obszervatóriumból 2011. január 31-én fotózták le az égitestet, és a most közölte a képet a Space.com.

 

20110311apophis.jpg

Az Apophis kisbolygó. A balra fent látható furcsa alakzatok a fotó készítésekor létrejött hibák

 

Az Apophis mozgását azonban nehéz több évtizeddel előrejelezni. 2004 decemberében, az akkor rendelkezésre álló adatok alapján 2,7%-os, azaz minden korábbinál jóval nagyobb esélyt láttak arra a csillagászok, hogy a kisbolygó 2029-ben eltalálja bolygónkat. A 250-300 méteres test nem robbanna fel a légkörben, hanem elérné a felszínt, hatalmas krátert ütne és regionális pusztítást okozna (tehát például egy nagyobb várost képes lenne eltörölni), tengerben landolva pedig nagy szökőárat indíthatna el.

 

A pontosabb pályaszámítások után aztán csillapodtak a kedélyek. A 2029-es ütközést kizárták, bár a kisbolygó ekkor csak 30 000 kilométerre halad el mellettünk (a Hold távolsága 384 000 kilométer). Ez igen kis távolságnak számít. Izgalmasabbnak tűnt a 2036-os visszatérés. Ha ugyanis az Apophis éppen egy adott távolságban halad el bolygónk mellett 2029-ben, az akkor elszenvedett pályaváltozás miatt 2036. április 13-án mégis ütközhet a Földdel. A későbbi adatok ennek lehetőségét is minimalizálták: a NASA legutóbbi, 2009. októberi álláspontja szerint annak esélye, hogy az Apophis 2036-ban eltalálja a Földet, 1 a 250 000-hez. Ez jóval kisebb valószínűség a korábban becsült értékhez (1 a 45 000-hez) képest.

 

Az oroszok azonban továbbra is aggódnak. Bár konkrét becsapódási becslést nem közöltek, mégis fontosnak tartják annak vizsgálatát, miként lehetne megelőzni az esetleges becsapódást. Leonyid Szokolov, a Szentpétervári Egyetem kutatójának újabb, hivatalosan nem közölt számításai szerint (amelyekről egy tévéinterjúban nyilatkozott) valószínű a kisbolygó becsapódása. Elmondta: a kisbolygó 2029 áprilisában 37-38 ezer kilométerre fog elhaladni bolygónk mellett, és az akkor fellépő pályaváltozás valószínűvé teszi a becsapódást hét évvel később. Szokolov a valószínűség konkrét értékéről vagy annak számítási módjáról egyelőre nem publikált részletes adatokat.

 

Ha 2036. április 13-án az Apophis eltalálná bolygónkat, a robbanás energiája közel 50 milliószorosa lenne a Hiroshimára ledobott atombombáénak, és súlyos következményei lennének bolygónk, különösen az emberi civilizáció jövőjére. Az orosz tervek alapján mindezekről egy idén, július 7-én kezdődő konferencián egyeztetnek majd a szakemberek.

Link to comment
Share on other sites

Háát pedig tényleg egyszerű lenne egy ~30km/s-al mozgó testről (Föld) képet készíteni egy viszonylag közel lévő, szintén ~30km/s-al mozgó testről (kisbolygó)

Azért a csatolt képen látszik hogy sikerült tökéletesen lekövetniük a kisbolygót (többi elmosódott nagyobb csillag csíkjai)

Link to comment
Share on other sites

Jó a képet hagyjuk... :D (Bár azért továbbra is kiemelném, hogy a képen az adott célobjektum tökéletesen be van fogva, de szólj, ha te jobban le tudnál fotózni egy mákszemet, amit hangsebességgel hajítok feléd, és persze mindezt vak sötétben)

 

A becsapódási valószínűségről pedig csak annyit, hogy ez nem annyi, hogy egy szorzás, egy osztás és kijött az eredmény. A 2036os ütközés is csak akkor következik be hogyha a 2029es elhaladás egy adott távolságban következik be és a Föld tömegvonzása pont úgy változtatja meg a pályáját.... (azért ez egy eléggé szűk keresztmetszet)

Hibáztak? Nem látok ilyet.... Annyit látok hogy az első számítások azt mutatták hogy becsapódik a Földbe, miután pontosították az adatokat, a számítás azt mutatta mégsem.

 

Amúgy pedig igen, 2012-ben meghal mindenki, úgyhogy nem kell ilyenekkel foglalkozni nem? :D

Link to comment
Share on other sites

unalmas ez a 2012 mind meghalunk szöveg.

 

(azért megnézném - csak elméletileg milyen képet vágna a lakosság ha ilyen hírt kezdenének el terjeszteni... csak nem április 1 re esik, és gondolom ez a teljes társadalom felbomlásával járna... aztán hiába mondanád hogy " bocs, csak vicc volt" )

Link to comment
Share on other sites

Egy idézet

 

Az egészet arra alapozzák, hogy az Apophis 2029-ben bolygónkat megközelítve a Föld gravitációjától a pályáját megváltoztatja, és ha 2036-ban újra a Föld közelébe érne, akkor akár be is csapódhatna abban esetben, ha a pályaváltozás kedvezőtlenül alakulna. Persze ez csak akkor állhat fenn, ha egy úgy nevezett gravitációs kulcslyukon kellene áthaladnia. Ezt a kifejezést akkor használják, ha egy kis bolygónak úgy kell a pl. a Föld mellett elvonulnia, hogy egy nála alig nagyobb térrészen haladjon át. A NASA szerint ennek az esélye igen kicsi, és a pontos meghatározásra, becslésre még várni kellene egy pár évet, mert hogy a kisbolygó 2012 és 2013 fordulóján szintén elhalad a Föld közelében, erre kéne komolyan készülni, és részletes megfigyeléseket kéne készíteni.

Mert úgy gondolják, hogy a megfigyelések birtokában pontosabban meg tudják határozni a bolygó pályáját, és amennyiben a beavatkozás szükséges lenne, akkor kéne dönteni a beavatkozás módját illetően annak érdekében, hogy a veszélyes 2036-os megközelítést elkerüljük.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...