Jump to content
PirateClub.hu

Most éri el a Földet egy hatalmas napkitörés


baro130
 Share

Recommended Posts

Az utóbbi évek legnagyobb napkitörése történt kedden. Az X-osztályú koronakitörés során kilövellt töltött részecskék most érik el a Földet - a műholdas- és rádiós kommunikációban és az elektromos hálózatokban zavarokra lehet számítani a következő napokban.

 

Az elmúlt négy év legnagyobb napkitörését észlelte a NASA. A Jupiter méretű kitörés kedden történt és most éri el a Földet - a kitörés már problémákat okozott a kínai rádiós kommunikációban, és a következő napokban az elektromos hálózat meghibásodására és a műholdas kommunikációban beálló zavarokra lehet számítani az űrügynökség szerint.

 

Az X-osztályú fler a legerőteljesebb naptevékenységek közé tartozik, hatásaként zavarok keletkezhetnek a rádióadásban, a hosszan tartó sugárzás a telekommunikációt és az elektromos hálózatokat veszélyezteti - mondta a NASA. A NASA Napdinamikai obszervatóriuma hatalmas koronakitörést regisztrált kedden, a kilökődött nagy mennyiségű anyag 900 kilométer per másodperces sebességgel tart a Föld felé. A töltött részecskék a számítások szerint csütörtökön érik el a Föld légkörét.

 

 

1.jpg

 

"A geomágneses vihar során a rövidhullámú rádióadások és az amatőr rádiósok észlelhetnek zavarokat, de a műholdas helymeghatározásban is problémák léphetnek fel" - figyelmeztetett az amerikai Nemzeti Időjárási Intézet Űridőjárás Előrejelző Szolgálata. A kínai Meteorológiai Hivatal már jelentette, hogy az országban a napkitörés nyomán zavarok léptek fel a rövidhullámú rádiós kommunikációban. A fler a hivatal szerint "hirtelen ionoszférikus zavarokat" okozott a kínai légtérben, és a következő három napban további hálózati problémákra számítanak.

 

A napvihar hatására a Brit Geológiai Társaság szerint akár Nagy-Britannia felett is látható lesz az aurora borealis, azaz a sarki fény, mely normális esetben csak az északi sarkkör közelében észlelhető. A legutóbbi nagy napkitörés alkalmával 1973-ban hatmillió ember maradt áram nélkül Canada Quebec tartományában az elektromos hálózat összeomlása miatt.

 

/technet/

Link to comment
Share on other sites

Szerencsére csak az amerikai filmek hőseinek kell aggódni hasonlók miatt :D

Mint a cikk is említi a kitörés a legerősebb fajtából való, de a hatása csak mágneses viharokban jelentkezik, úgyhogy maximum az elektromos kütyüknek lesz bajuk.

Esetleg ha folyamatosan hasonló erősségű kitörések lennének, akkor lenne észlelhető hatása, de ezek még a naptevékenység maximumán is ritkák, úgyhogy nem kell aggódni.

 

Amúgyis, jön valami hős és megoldja a problémát amerikai módra :D

Link to comment
Share on other sites

A Föld a mágneses tere nélkül (ami a második legnagyobb a Jupiteré után) annyit érne egy erősebb napkitöréssel szemben, mint légyfing a huzatban :)

 

A Föld amúgy is folyamatos "terhelésnek" van kitéve, csak némely erősebb kitörésnél érezhető változás, akár emberi léptékkel is: összezavarodó műholdak, sistergő rádiók, áramkimaradások (főleg a pólusokhoz közeli országokban), vagy pl. erőteljesebb északi fény jelenség, ami nálunk is megjelenhet, ahogy az néha elő is fordul. Élettani hatása is van, de nem káros hatású.

 

Átlaghőmérséklet emelkedést inkább az üvegházhatású gázok magas koncentrációja okozza legfőképp, aminek mesterséges okai is vannak, illetve ez részben természetes folyamat is, ami a Föld létrejötte óta jópárszor megtörtént már. (Egy-egy vulkánkitörés is olyan nagy mennyiségű NO2, CO2 gázokat juttat a levegőbe, mint amit egy milliós nagyváros 1-2 hét alatt)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nem akarok kötözködni, de ez egy erősebb napkitörés volt, és én nem vettem észre semmi változást ;) Egyébként szívesen megnéztem volna a sarkkörön túli sarki-fényeket :) Biztos nagyon szép :) vagy egy szép csajszival elmenni északra, és a fények alatt nyomni pár kört :P Biztos megmaradna a csajszi emlékezetében :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...