Jump to content
PirateClub.hu

Az oroszok egyre jobban aggódnak a 2036-os földsúroló kisbolygó miatt


Szergej77
 Share

Recommended Posts

Az oroszok egyre jobban aggódnak a 2036-os földsúroló kisbolygó miatt


Egy konferencia összehívását sürgetik orosz szakemberek, ahol Oroszország és az Európai Unió kutatói találkoznának, hogy egyeztessenek az Apophis kisbolygó becsapódásának veszélyéről és az esetleges védekezési módszerekről.

Az elmúlt években több alkalommal is a figyelem középpontjába került az Apophis kisbolygó, amellyel kapcsolatban felmerült, hogy eltalálhatja bolygónkat 2036-ban. Mint arról korábban beszámoltunk, Anatolij Perminov, a Roszaviakozmosz (az orosz űrügynökség) vezetője egyik nyilatkozatában elmondta: dolgoznak azon, hogyan lehetne az Apophis mozgását befolyásolni egy korábbi, 2029-es földközelségét kihasználva. Az új hír: az orosz űrügynökség idén júliusban nemzetközi konferenciát szervez orosz és európai kutatók részvételével, hogy egyeztessenek az Apophis kisbolygó becsapódásának veszélyéről és az esetleges védekezési módszerekről.

Az Apophis mozgását nehéz több évtizeddel előrejelezni. 2004 decemberében, az akkor rendelkezésre álló adatok alapján 2,7%-os, azaz minden korábbinál jóval nagyobb esélyt láttak arra a csillagászok, hogy a kisbolygó 2029-ben eltalálja bolygónkat. A 250-300 méteres test nem robbanna fel a légkörben, hanem elérné a felszínt, hatalmas krátert ütne és regionális pusztítást okozna (tehát például egy nagyobb várost képes lenne eltörölni), tengerben landolva pedig nagy szökőárat indíthatna el.

A pontosabb pályaszámítások után aztán csillapodtak a kedélyek. A 2029-es ütközést kizárták, bár a kisbolygó ekkor csak 30 000 kilométerre halad el mellettünk (a Hold távolsága 384 000 kilométer). Ez igen kis távolságnak számít. Izgalmasabbnak tűnt a 2036-os visszatérés. Ha ugyanis az Apophis éppen egy adott távolságban halad el bolygónk mellett 2029-ben, az akkor elszenvedett pályaváltozás miatt 2036. április 13-án mégis ütközhet a Földdel. A későbbi adatok ennek lehetőségét is minimalizálták: a NASA legutóbbi, 2009. októberi álláspontja szerint annak esélye, hogy az Apophis 2036-ban eltalálja a Földet, 1 a 250 000-hez. Ez jóval kisebb valószínűség a korábban becsült értékhez (1 a 45 000-hez) képest.

Az oroszok azonban továbbra is aggódnak. Bár konkrét becsapódási becslést nem közöltek, mégis fontosnak tartják annak vizsgálatát, miként lehetne megelőzni az esetleges becsapódást. Leonyid Szokolov, a Szentpétervári Egyetem kutatójának újabb, hivatalosan nem közölt számításai szerint (amelyekről egy tévéinterjúban nyilatkozott) valószínű a kisbolygó becsapódása. Elmondta: a kisbolygó 2029 áprilisában 37-38 ezer kilométerre fog elhaladni bolygónk mellett, és az akkor fellépő pályaváltozás valószínűvé teszi a becsapódást hét évvel később. Szokolov a valószínűség konkrét értékéről vagy annak számítási módjáról egyelőre nem publikált részletes adatokat.

Ha 2036. április 13-án az Apophis eltalálná bolygónkat, a robbanás energiája közel 50 milliószorosa lenne a Hiroshimára ledobott atombombáénak, és súlyos következményei lennének bolygónk, különösen az emberi civilizáció jövőjére. Az orosz tervek alapján mindezekről egy idén, július 7-én kezdődő konferencián egyeztetnek majd a szakemberek.

Forrás: origo.hu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Többet tudunk majd szerintem nyáron a konferencia után. Néztem nemrég egy dokumentumfilmet erről a 2029-es eseményről, és van benne valami érdekes. Ugyanis elég közel lesz a bolygóhoz, hogy a bolygó gravitációs ereje megzavarja a meteor pályáját és akár legközelebb a földbe is csapódjon. Ki is számolták, ha így lenne, hova is csapódna be majd. És na vajon hova, mint a filmekben :D , Közép Amerika.
Link to comment
Share on other sites

A tudósok szerint a legjobb megoldás a nap ereje, egy hatalmas tükröt felküldeni és a nap fényét összegyűjtve ha felforrosítjuk az aszteroidát akkor annak a pályája megváltozik. Vagy sok kis űrjármű ami ellenkező irányba löki el az aszteroidát.. csak ezekkel az a gond hogy mire megvalósítanák addigra már rég ideér.

Link to comment
Share on other sites

Azért mekkora lenne ha Magyarország kellős közepébe csapódna be :o

 

Amúgy meg kezdjék el holnap kilakoltatni közép amerikát amilyen lassú az észjárás arrafelé 40 év kell mire mindenki eltűnik onnan XD

 

Amúgy pont 40 éves leszek :D Szép kis szülinapi ''ajándék'' lesz ha nyáron történik :D

Link to comment
Share on other sites

A 250-300 méteres test nem robbanna fel a légkörben

EZ EGY JÓ NAGY BA-ROM-SÁG!

300 méter mi??? átmérő? sugár? köbméter? MI???

Az átmérő meg a sugár nem ugyanaz (ált. sugárral számolunk, az a rosszabb ha 300:P )

Jó kis cikk. Írnak de azért nem értik miről.

 

Ha 300 m átmérőjű, szerintem egypár nagy robbantással darabokra szedhető, amik elégnének a légkörben.

Link to comment
Share on other sites

Kapsz egy légpuskát, találj el vele egy tőled 100.000km-re lévő tíszeres hangsebességgel mozgó 5cm átmérőjű labdát, miközben te egy ötszörös hangsebességgel mozgó járműben ülsz.

Azthiszem elég jól szemlélteti, hogy mennyire is egyszerű egy atomrakétával lelőni... Sajnos ez a valóság és nem egy amerikai film.

Link to comment
Share on other sites

Megnézve a kapcsolódó cikket, szerintem majd minden eldől 2012-ben. Az amit a cikkben írnak, hogy egy űrhajót nekilökünk és majd a pályája megváltozik, az ki van zárva. Valóban volt ilyenre példa, de az egy nagyon kicsi aszteroida volt, ez legalább 50 szer nagyobb, szóval minimum 50 szonda kellene hozzá( hozzáteszem, egyszerre kellene landolniuk és egy adott pontot érinteniük). Atom rakéta sem oldaná meg a problémát, mert kis darabokra törve bombázná a Föld majd felét. Volt olyan felvetés is, ha mellette robban a bomba, annak az ereje is képes megváltoztatni a pályát.

Link to comment
Share on other sites

Akkor mi a gond :blink: minden nagy atomhatalom ráállít egy rakétát és volt gond nincs gond. Mi ebben a kivitelezhetetlen ? Atombombából van bőven a Földön.

 

Azért ez nem ilyen egyszerű :) Ha atombombákkal akarod felrobbantani úgy, hogy utána elég a légkörben, akkor még ha sikerülne is eltalálni, elég gyanús, hogy a légkörben nagy mennyiségű, erősen sugárzó por terjedne szét. Ezt nem akarhatod ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nekem is úgy rémlik, hogy az űrfegyverkezés terén van valóban valami egyezmény, de az inkább arra vonatkozik, hogy űrlézerrel ne csesztessék egymást az ruszkik meg a jenkik. Nem hiszem, ha tényleg nagy gáz lesz, akkor ne tudnának megállapodni, hogy ideiglenesen szünetelteik az egyezményt a közös érdekek miatt.

 

Ha én választhatnék, hogy becsapódjon egészben vagy durrantsuk hátsón egy atombombával, biztos az utóbbit választanám. Egy kis sugárzás (ami jórészt szét is oszlik a légkörben) lényegesen elfogadhatóbb alternatíva a teljes kihalás helyett.

 

Bár én még mindig kétlem, hogy valós és reális veszély fenyegetne, továbbra is jobban félek attól amit nem látunk.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Igen igen, be fog csapódni, pont belétek oroszok.. oda fog igen csapódni, és az összes kozák belehal.

Ha csak nem nyeli el előtte egy fekete lyuk, ami a Föld mellett van csak nem látják..

 

Na megnyugodtam :) Az előző témában már kellemesen ideges lettem xD :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...