Jump to content
PirateClub.hu

Ezüst a Holdon


nanefifty24
 Share

Recommended Posts

A NASA tavaly becsapódott Hold-szondája a színképelemzések eredménye szerint a hőn áhított víz mellett ezüstöt is talált.Az LCROSS küldetés tavaly októberben landolt a Hold déli sarkvidékén, a küldetés legnagyobb eredménye, hogy a becsapódás következtében kilökődött törmelékben 5,6 százalék vizet észleltek. A küldetés vezető tudósa, Anthony Colaprete, a NASA Ames Kutatóközpontjának munkatársa egymilliárd gallonra, több mint 3,5 milliárd literre becsüli a szonda becsapódási helyének 10 kilométeres körzetében kinyerhető vizet.

 

Számos más, az emberi holdkutatás számára hasznosnak ígérkező anyagot is találtak a törmelékfelhőben, melyek közül a legnagyobb meglepetést az ezüst, illetve a jelenlétére utaló két erőteljes, az ultraibolya tartományban észlelt emissziós vonal okozta. Mivel a jelek a becsapódást követő első másodpercekben jelentek meg, Colaprete és kollégái azt gyanítják, hogy az ezüst a felszín alatt közvetlenül elhelyezkedő kőzetrétegből származik.

 

Az észlelt spektrális vonalak arra utalnak, hogy az ezüstnek jóval magasabb koncentrációban kell jelen lennie a holdkőzetekben, mint az Apollo űrhajósok által visszahozott kőzetmintákban talált 100 ppm. A Földön az ezüstöt különböző földtani folyamatok, többek közt a víz munkája koncentrálják, amik azonban nincsenek jelen a Holdon. Hogyan koncentrálódhat vajon égi kísérőnkön az ezüst?

 

Egy elmélet szerint az illékony elemek, mint a higany és a magnézium hajlamosak a holdfelszínen a hideg pontok felé vándorolni – ahogy a Föld légkörben is a víz a hideg felületeken csapódik ki – így érve el a Hold tartósan árnyékba borult krátereit, a Naprendszer egyik leghidegebb területét, ahová az LCROSS becsapódott. Bár az ezüstre nem jellemző az illékonyság, felveheti ezt a halmazállapotot a Hold hőmérsékleti körülményei és vákuuma hatására, vélekedik Robert Wegeng, az USA Pacific Northwest Nemzeti Laboratóriumának tudósa, aki nem vett részt a NASA kutatásban. Wegeng szerint ugyanez más hasznos fémekre, például a tellúrra, indiumra és szelénre is igaz lehet.

 

Paul Spudis, a houstoni Hold- és Bolygótudományi Intézet szakértője azonban arra figyelmeztet, hogy a spektrális vonalak önmagukban még nem perdöntőek. "Szükségünk van egy felszíni holdjáró küldetésre" - mondta. "Ítéletnapig bizonygathatjuk a színkép eredményeket, bizonyítékot azonban csak egy helyszíni mérés adhat"

 

forrás: sg.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Ugyan szétbányászni? :D Hiszen már azt mondogatják, hogy a látható Hold felületet kiadják reklámcégeknek, meg megvilágítják, meg márkákat vésnek bele meg nem tudom még miféle baromság.. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...