Jump to content
PirateClub.hu

Már magyar nyelven is elérhető a why linux is better(miért jobb a linux?)


Tom624
 Share

Recommended Posts

Egy nap a Linuxszal (egy képernyőképtúra)


Most valószínűleg azon a ponton vagy, mikor már félig meggyőztek ezek az érvek, azt gondolod, a Linux egész jó dolognak tűnik, legalábbis egy próbát megér, de még félsz egy ilyen nagy ugrástól. Honnan tudja az ember, hogy az egyik eszköz/alkalmazás, amit nap mint nap használ, nem fog hiányozni a Linuxból? Ennyi energiát pazarol arra, hogy lementse az adatait, új rendszert telepítsen, csak hogy rájöjjön, mégsem tud nélküle élni, hisz hiányzik XY funkció?

Én tényleg hiszek benne, hogy egy élő CD kipróbálása segíteni fog eldönteni, hogy vajon a Linux tényleg neked való-e vagy esetleg még nem állsz készen. Azonban úgy gondoltam, mindezek előtt jó lenne megmutatni neked néhány képernyőképet a Linux egy átlagos napi használatáról, néhány különböző programmal. Csak megmutatni, milyen is. Mintha meglátogatnád az új házat néhány órával azelőtt, hogy eldöntenéd, kibéreled-e. Elvégre is napjaid jó részét a számítógéped előtt töltöd, és még akár jól is járhatsz ezzel!

Ez a képernyőképtúra az Ubuntu Linux diztribúciót mutatja be. Természetesen a színek, hátterek, témák stb., könnyen személyre szabhatóak! Amit itt látni fogsz, az mind alapértelmezett beállítás.

Mikor először indítod el a Linuxot, az asztalod valami ilyesmiképp fog kinézni:
desktop.png
Nagyon tiszta, nagyon egyszerű, semmi zűrzavar az Asztalon (míg ki nem teszed oda a dolgaid!). Szóval hol is kezdjük? Az Alkalmazások menü egy jó kiindulási pont, ha munkához akarsz látni. A programjaid itt szépen kategóriákba vannak rendezve (és ahogy azt már korábban említettük, minden, amit valószínűleg használni fogsz, már előre telepítve van):
applications.png
Ha szükséged van valamire, ami még nincs telepítve, csak indítsd el az ?Ubuntu szoftverközpontot? (vagy az ennek megfelelő eszközt a másik Linux változaton) az Alkalmazások menüben.

Ha a fájlok között szeretnél böngészni, a Helyek menü gyorsabb elérést biztosít (természetesen itt is minden személyre szabható):
places.png
Milyen alkalmazásokat használsz leggyakrabban? A legtöbb emberhez hasonlóan valószínűleg te sem tudsz megfelelően dolgozni egy webböngésző nélkül. A Firefox már előre telepítve van:
firefox.png
De könnyen telepíthetsz más böngészőt, mint pl. Chrome-ot:
chrome.png
Ezeknek a böngészőknek a linuxos verziója szinte ugyanolyan, mint a Windowsos megfelelőjük, szóval biztos ismerősek lesznek.

Sok ember online szereti ellenőrizni az e-mailjeit, olyan webes alkalmazásokkal, mint a Gmail, a Yahoo Mail vagy a Hotmail ? ebben az esetben csak egy böngészőre lesz szükséged. De sokan szeretik helyi alkalmazásokkal kezelni az e-mailjeiket. Itt az Evolution az alapértelmezett, biztos ismerősnek tűnik:
evolution.png
De sok más is elérhető, mint pl. a Thunderbird, ami pontosan ugyanolyan, mint a Windowsos verziója.

Valószínűleg sok időt töltesz valamilyen irodai programcsomag használatával. Jó választás lehet az online Google Apps, amivel kiválóan megoszthatod és elérheted dokumentumaidat más számítógépekről. De ha inkább a saját gépeden szeretnél futtatni ilyesmit, az OpenOffice.org csomagja szintén ismerős eszközöket biztosít számodra, mint például egy szövegszerkesztőt:
oowriter.png
vagy egy táblázatkezelőt:
oospreadsheet.png
vagy egy bemutató szerkesztőt:
oopresentation.png
Nagyon hasonlónak tűnnek ahhoz, amiket eddig használtál. Az alapértelmezett PDF-megjelenítő szintén szép, egyszerű, de hatékony:
evince.png
Ha szeretnél online chatelni, sok időt fogsz tölteni az Empathy azonnaliüzenet-küldővel (de sok másfajta is elérhető):
empathy.png
Ne feledd, ezek csak példák a hétköznapi eszközökre. Nagyon-nagyon sokféle létezik minden egyes feladatra, nyugodtan telepíthetsz és kipróbálhatsz többet is, hisz a csomagkezelőben, egy központi helyen olyan könnyű őket megtalálni, telepíteni és eltávolítani. Nem kell a neten keresgélni, hol lehet őket letölteni.

Amikor médialejátszásról van szó, az alapértelmezett filmlejátszó hibátlanul működik és remekül lejátszik minden videóformátumot, amit csak elindítasz:
movieplayer.png
de a VLC médialejátszó is elérhető és azonos a windows-os verzióval.

Zenehallgatáshoz a Rhythmbox zenelejátszó minden szükséges feladatot ellát:
rhythmbox.png
de van sok más remek lejátszó is mint az AmaroK, a Banshee stb.

Egy nagyon hatékony fotókezelő eszköz (kezel, csoportosít, címkéz, szerkeszt stb.) az F-Spot:
fspot.png
Namármost, ha tartalmat is szeretnél létrehozni, tetszeni fognak az olyan alkalmazások, mint a GIMP képszerkesztő, ami egy rendkívül hatékony szoftver (kipróbálhatod a windows-os verzióját, hogy lásd, megfelel-e az igényeidnek):
gimp.png
Vektorgrafikus rajzoláshoz az Inkscape egy könnyen használható és hatékony eszköz (windows-os verzió is elérhető):
inkscape.png
Audacity tökéletes többsávos hangfelvevő/-szerkesztő (Windows-ra is elérhető):
audacity.png
a Pitivi pedig remek videószerkesztő:
pitivi.png
Ha van egy szkennered, természetesen szeretnéd használni is:
simplescan.png
Hadd fejezzük be a képernyőképtúrát pár egyszerű alkalmazással, melyeket talán alkalmasnak találsz, mint például egy CD/DVD-író:
brasero.png
Egy jó kis lemezhasználat-elemző, hogy lásd, mely fájlok foglalják el a legnagyobb területet a merevlemezeden:
diskusage.png
vagy egy kis aknakereső, amikor a főnököd nem figyel ;-)
deminer.png
Ha úgy tűnik, élveznéd az ezekkel az eszközökkel töltött időt (amik, még egyszer mondom, csak törtrészei az alapértelmezett eszközök tárának, és még iciri-piciribb részei az elérhető szoftvereknek), akkor úgy tűnik, itt az ideje felkészülni a következő lépésre és kipróbálni a Linuxot a valóságban is!


a fenti csak egy linux bemutató, még többet találsz az oldalon pl.: felejtsd el a vírusokat, miért lesz a windows napról napra lassabb, adj még egy esélyt veterán gépednek, stb...
http://www.whylinuxisbetter.net/index_hu.php?lang=hu

Link to comment
Share on other sites

ja, egyre több, már csak a hardvergyártóknak kéne felfigyelni rá, és több hardver támogatását megoldani, a win fő előnye hogy több támogatója van, ha a linux is megkapná a megfelelő drivereket akkor mégnagyobb lendületet vehetne szerintem :)

 

bár nekem szerencsére mindent fel ismer

még win-en telepítés után első dolgom a driverek meg az újraindítgatások, a linuxot tényleg csak feltelepítem és első indításkor már szinte mindenre készen áll és a legnagyobb gondom hogy felületét személyre szabjam :D

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok,

több éve már kacsingattam a linux felé, de valahogy nem mertem belemenni a telepítésbe, amíg nem került a kezembe egy linux live verzió (pontosan Knoppix, de m8s is lehetett volna). A kipróbálása után már alig vártam, hogy fent legyen a linux, csak a megfelelő disztribúciót kerestem. Végül a Mandrivánál kötöttem ki és egyáltalán nem bántam meg, sőt bárkinek tudom ajánlani! Ha féltek tőle, próbáljatok ki a live verziót (amit telepíteni sem kell).

A driver támogatásról csak annyit, a TV kártyát simán felismerte és első perctől működik, semmilyen driver nem kellet telepíteni. Egy kattintással bővíthető a program kínálat vagy kitörölhető a nem kívánt progi, mindent tud amit a win, sőt nálam abból többet, hogy ingyenes. Ja, és el lehet felejteni a vírusirtó progikat. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Mindjárt meg leszek győzve :D Már régóta filózok a linuxon.Nagyon meggyőző az a linkelt oldal, lehet este már telepítek is :)

 

szerk.: oké, megadtam magam 20 perc alatt :D egy próbát mindenképpen megér, már jön lefele :)

Link to comment
Share on other sites

Mindjárt meg leszek győzve :D Már régóta filózok a linuxon.Nagyon meggyőző az a linkelt oldal, lehet este már telepítek is :)

 

szerk.: oké, megadtam magam 20 perc alatt :D egy próbát mindenképpen megér, már jön lefele :)

 

ha kitartó vagy és nem futamodsz meg az első elakadás után, akkor nagyon megfogja érni :) már lassan 3hónapja linuxolok, és eddig még mindent megoldottam kissebb nagyobb segítséggel és egyre jobban "belakom" az ubit és nem hiányzik a win, de ha megjönne a kedvem játszani, dualbootban fenntartok egy csupasz winXP-t ami játékra van nincs rajta semmi extra terhelés, és ubuntu témával van, így átlépek, kijátszom magam és már térek vissza linuxhoz :D

 

érdekesség: 3hónapos ubuntu olyan friss mint ha tegnap telepítettem volna, csak személyre van szabva :)

ugyanígy 3hónapos winXP ami ráadásul használva sincs, ez idő alatt talán összességben max 1hetet ment, lomha mint ha folyamatosan használtam volna...

Link to comment
Share on other sites

tiger105: az ubuntu 10.10 -et szedtem

jelen pillanatban egy msi cr500 notebookról van szó, intel dualcore van benne, 2 gb ram, geforce 8200m g (de ha kiismertem jobban valószínűleg az asztalira is felteszem)

amúgy utánanéztem pár dolognak, hogy ne érjen meglepi :D valószínűleg a videokártyával és a wifivel lesz egy kis gond, bár ezek a hibajelentések a 10.04 nél voltak, lehet kijavították. azt tudom, hogy a wifit meg lehet csinálni. a kártyáról fogalmam sincs.

 

Tom624: nem vagyok én olyan, aki könnyen feladja :D a lényeg, hogy meg tudjam csinálni a wifit, aztán lesz net, és onnantól már könnyebb a problémákat kezelni.

 

mellesleg pont ma filóztam azon, hogy az xp-t vissza kéne rakni, mert a 7 azért eszik szépen a memóriából, bár nem vészes. így viszont felejtős az xp.

Link to comment
Share on other sites

az ubuntu.hu-n felmész ircre és érthetően elmagyarázzák, és biztos megtudod csinálni :)

videókártyával meg mázlis lehetsz, mert az nvidiához van rendes linux driver, ha atid lenne akkor lehetne gondod :D

Link to comment
Share on other sites

Rendben, kösz, neki is esek, majd írok, hogy sikerült e :D

 

szerk.: Na fent van :) Volt egy kis kínlódás, mire fel tudtam telepíteni a letöltött drivert a v.kártyához, de mostmár ok minden.A wifivel meg nem volt gond egyáltalán.Mostmár csak hozzá kell szokni az új rendszerhez :D

Feltehetőleg holnap kipróbálom a Wine-t is.

Link to comment
Share on other sites

na az jó :D

Audacious, régi winamp skinhez hasonló kinézetű zenelejátszó

VLC player a legjobb film lejátszó

amsn, a legjobb msn klón

 

pár program, de többet nem írok mert még a végén offnak veszik :D

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...