Jump to content
PirateClub.hu

Ablak helyett itt az átlátszó napelem!


bikas
 Share

Recommended Posts

A napelemek egyik hátránya, hogy elrondíthatják a lakásunk vagy az iroda kinézetét. Egy új variánsuk azonban első ránézésre nem több, mint egy kissé homályos – vagy akár teljesen átlátszatlan – üveg.

 

nel_01.jpg

 

A nemrég bemutatott, kisméretű prototípus is már képes 2W szolgáltatására. Így hát a Chin Hua napüveg fantázianevű furcsasága akár egy pici asztali ventilátort is elláthat. A harmincfokos hőségben ez már önmagában megérné!

 

A technológia előnye, hogy válaszható az üveg átlátszósága. Amennyiben olyan helyre raknánk, ahol elég egy kevéske áttörő fény, oda tehetünk sötétebbet, a szokványos üvegek helyére pedig majdnem átlátszót. Persze a kettő közül az utóbbi jóval kevesebb energiát fog termelni, és az előbbi sem veszi fel jelenleg a versenyt egy hagyományos, feketésbarna napelemmel.

nel_02.jpg

 

A technológia azonban csodásan helyettesíthetné mondjuk a nagy toronyházak ablakait is. Igaz, hogy nem lenne képes teljesen ellátni az épületet árammal, de pár évnyi kutatás után valószínűleg érezhető mennyiségű áramot termelne.

 

technet

Link to comment
Share on other sites

Ennek a találmánynak igazán nem látom értelmét azon kívül, hogy egyesek szerint "jobban néz ki" mint elődje.

Ablak azt a funkciót látja el, hogy elzárja a külvilágot, de minél több természetes fényt beengedjen. Na mármost, a napelemeket fényabszorpcióját használjuk ki és ha ebből ablakot csinálunk akkor kisebb intenzitású fény fog bejutni a szobába, tehát villanyt fogunk kapcsolni, hogy lássunk odabent.

 

Ha nem csinálják meg rendkívül jó hatásfokúra ezt a műszert, egyszerűen nem fogja megérni ablakként használni. Ha meg tényleg a napelem funkciót akarjuk kihangsúlyozni, akkor szerintem a régi sem volt annyira ronda, de ez már csak az én véleményem :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Én sem. Mondok jobbat. Nemrég nagybátyám mondta, mit talált ki feléjük egy csávó. Napelemekből cserepet csinálnak. Bizony. Ugyanúgy rakják fel mint a sima cserepet, alapból megvan az összeköttetés, és akár az egész tetődet kirakhatod belőle. Kívülről annyi látszik, hogy sötét a cserép. Vélemény?

 

(Persze, nem 500 ft lesz egy és még lesz pár év mire beindul.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

remek kis villámfogó lenne a tetőből sztem. Érdekes ötlet egyébként, viszont biztosan nem lenne olyan időtálló, mint egy rendes cserép, kérdés, hogy megérné-e legyártani.

Mellesleg. a napelemet azért találták ki, mert környezetkímélő energiaforrás lenne, viszont a leggyártása még mindig több kárt csinál mint amit élettartama alatt megspróolna az erőművekben. Szóval a gyártási tehnológia alapból problémás, azt kéne fejleszteni és akkor jobban megérné a "Földnek" is.

Link to comment
Share on other sites

Csak annyira gyenge mint a hordozoja. Mivel ez általában üveg és ezt edzettből is lehet csinálni-mint az autok üvegét is(akár fóliarétegekkel is)- jégesö nem probléma, a cserép igy viszint a m2 -kénti tömege elég durva lehet, uj szzerkezet is kell hogy elbírja.

Ha dolgoztál már csupaüveg irodában, nem sirnál egy sötétitett üveg miatt nyáron, azonkivül meg kit érdekel az eköállitás költsége, ha mindig csak ezen lovagolnánk akkor a fárol sem jöttünk volna le ,mert fárasztó

Egy 2tonnás luxusmerci amíg elkészül 38tonna hulladék keletkezik, érdekes ez senkit nem zavar

 

Link to comment
Share on other sites

Pesszismizmusról szó sincs , nálam optimistább embert nehezen találsz ....

 

Én csak ebben a részben látom a hibát:

szokványos üvegek helyére pedig majdnem átlátszót. Persze a kettő közül az utóbbi jóval kevesebb energiát fog termelni, és az előbbi sem veszi fel jelenleg a versenyt egy hagyományos

 

Persze fel lehet hozni azt hogy ez fejlődni fog... ,viszont a normál napelem is fejlődik ...

http://www.sg.hu/cikkek/76125/egy_uj_eljaras_versenykepesse_teheti_a_napenergiat

 

Én nem pesszimista vagyok csak szerintem más energia forrás kutatására kéne fektetni a hangsújt ... A fúzióban nagyobb lehetőségeket látok(a mesterségesen előálítottban), a napelemeknek az űrben a helyük ,nem a háztetőn :P (vagy ablak helyén)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...