Jump to content
PirateClub.hu

Bakelit készitése házilag!


raiderv8
 Share

Recommended Posts

Bakelit lemezt csak csináltatni lehet pedig jó lenne ha házilag is lehetne készíteni.Azt, hogy ki nyom bakelitet nem tudom.Ez a téma amúgy engem is érdekel.Tudni kell,hogy sajnos nem olcsó mulatság.Bőven tízezer forint felett van az egyedi nyomás ára. (DJ-k mondták nekem.) Amúgy bakelitmániás vagyok.A valamirevaló igényes zenéket csak fekete korongon veszem meg mert hangzásban magasról veri a legjobb minőségű CD lemezeket.Ez tény.

Magyarországon sajnos nincs (legalábbis úgy tudom) fekete korong nyomás mert a dorogi üzemből a módszerváltás után nem sokkal külföldre vitték a nyomógépeket. (1991-es Moby Dick,Omen és Rotor lemezeim még vannak itthonról.)

Legközelebb Szlovákiában volt vinilnyomó üzem de állítólag az is megszűnt pár éve.Azok ilyen nagyon extrém Black metal és elborultabb albumokat nyomtak.

Ha lesz egyéb infóm akkor írom azonnal.

Link to comment
Share on other sites

Igen, sajnos a bakelit nyomás is, mint minden értéket képviselő dolog megszűnt ebben az országban. De talán akad még, aki foglalkozik bakelit vágással. Nem nyomással, mert annak vége. Állítólag a Magyar Rádiónál van még egy gép. Esetleg vedd fel velük a kapcsolatot, hátha. Vágás ügyben pedig nézd meg a vinylteam.hu-t vagy a djservice-t Pesten. A nyomás valóban nagyon drága, mivel a mastert is le kell gyártani, de a vágás egy jó alternatív megoldás, ami lényegesen olcsóbb is a préselésnél. Régebben az acetát lemeznek sok rossz tulajdonsága volt (nehéz, vastag, kopik, stb), de ahogy olvastam ma már nagyon jó minőségre vágnak, így nem sok különbség van egy nyomott és egy vágott lemez között.

 

Sajnos itt tartunk. Ebben az mp3-as világban nincs már létjogosultsága a vinylnek. Szomorúan veszem tudomásul a laptopos dj-zés eljöttét is. Azonban hála néhány, a minőségre igazán fogékony embernek, még nem tűnt el teljesen ez az analóg gyönyör.

 

Nekem a leginkább akkor dagad a májam, amikor keresek egy zenét az interneten (ami megvan ugyan bakeliten, csak lusta vagyok bedigizni) de sehol nem találom. Na most akkor melyik is értékesebb: az mp3 vagy a bakelit? :)

Link to comment
Share on other sites

Köszi az oldalt!

A vinylteam nekem is segíthet.

Akkor itt a megoldás kulcsa.Csak azt nem tudom, hogy a forráshangot honnan veszik?El kell vinni az eredeti felvételt waw-ba?

 

A pontatlanságért meg elnézést kérek.A vágás nem jutott eszembe. :)

Link to comment
Share on other sites

Beszéltem az egyik vinylteamos sráccal és azt mondta, hogy bármilyen formátumból tudnak vágni.Én azt javaslom, hogy a minél jobb minőség elérése érdekében zenei CD-n vagy flac illetve waw formátumban juttassátok el az anyagot.

Mp3-at bakelitre vinni az analóg technika totális megcsúfolása. (Húúú de szép mondat. :D :D )

De azt is mondta, hogy egy technikai hiba miatt csak két hét múlva lesz újra vinilvágás.

Olyan 6-7 ezerből megvan az egész és fél óra anyagot lehet felvinni a fekete korongra összesen. (Tehát az általam írt 10-20 ezer Ft nem igaz.Esetleg külföldön annyi.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...