Jump to content
PirateClub.hu

Mesterséges életet hoztak létre


hankock
 Share

Recommended Posts

Amerikai tudósok laboratóriumban, vegyi alapanyagok felhasználásával létrehozták az első szintetikus életet. Kiürített baktériumba számítógéppel gyártott mesterséges DNS-t ültettek - a mesterséges baktérium szaporodik.

 

Craig Venter, a genomkutatás multimilliomos úttörője és csapata úgy véli, az általa Synthiának elnevezett egyszerű mesterséges baktérium csak az első lépés, olyan fajokat állíthatnak majd elő mesterségesen, amelyek hulladékból készítenek üzemanyagot, felszívják a környezetszennyező anyagokat, feldolgozzák a széndioxidot vagy újfajta vakcinának készítenek.

 

"Egy új korszakba lépünk, amikor csak a képzeletünk jelent korlátot" - magyarázta Craig Venter, amikor sajtóértekezleten bejelentette a Science szakfolyóiratban közé tett tanulmány megjelenését.

 

Veter, aki a genetikai kódok megfejtésének egyik úttörője, 15 éve dolgozott a mesterséges DNS előállításán, a Rockville-ben (Maryland) működő kutató intézete dollár tízmilliókat költött a kutatásokra.

 

Ami a mesterséges baktérium létrehozásának folyamatát illeti: először a legkisebb ismert baktérium, a marhákban és kecskékben élő Mycoplasma genitalium genetikai kódját fejtették meg és az információt egy számítógépben tárolták.

 

01.jpg

 

Ezután a számítógép segítségével mesterségesen előállították ennek a baktériumnak a DNS-ét, egy kis módosítással, mintegy "vízjelként", hogy meg lehessen különböztetni a természetestől.

 

Végül teljesen megfosztottak baktériumokat a saját DNS-üktől és beléjük helyezték a mesterséges örökítőanyagot. Az így létrehozott szintetikus sejt "újrabootolt", más szóval újraindult és elkezdett osztódni, ami az élet alapvető jele.

 

Craig Venter szerint egyértelműen mesterséges életről van szó, hiszen a DNS teljesen szintetikus, számítógép vezérlésével négy üveg vegyszerből kémiai úton állították elő.

 

A páratlan tudományos eredmény máris hatalmas vitát kavart, sokat etikátlannak tartják, hogy a tudósok "istent játszanak", mások a biológiai kockázatok és az esetleges biofegyverek fejlesztése miatt aggódnak.

 

Egyelőre persze "csak" egy nagyon egyszerű lényt sikerült mesterségesen létrehozni, a baktériumnak 485 génje van, mintegy egymillió bázispárral. Az emberi genom 20 ezer génből és három milliárd bázispárból áll.

 

aquila.la

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...