Jump to content
PirateClub.hu

Egy nicaraguai halfajta rákapcsolt az evolúcióra


hankock
 Share

Recommended Posts

Egy nicaraguai krátertóban élő halfajta százszor gyorsabban fejlődik, mint azt az elfogadott evolúciós modellek szerint kellene.

 

1470993_6e0b9d37e317262ff514aa380b1be083_wm.jpg

Fotó: Axel Meyer

 

A tóban élő halaknak mindössze száz generációra és ugyanennyi évre volt szükségük ahhoz, hogy egy teljesen új tulajdonságot hozzanak létre megjelenésükben: nagyon vastag ajkaikat. Azok a modellek, amelyek a fajok evolúciójának gyorsaságát próbálják felbecsülni, azt mutatják, hogy egy-egy új tulajdonság kifejlesztése akár tízezer generációt is igénybe vehet, ilyen gyorsaságot viszont, amilyet most Nicaraguában figyeltek meg a tudósok, halaknál még sohasem láttak.

 

Axel Meyer, a németországi Konstanzi Egyetem kutatója és csapata szerint a telt ajkakkal rendelkező halak más ökológiai környezetben élnek, mint normál jellemzőkkel bíró fajtársaik, annak ellenére, hogy mind ugyanabban a vulkanikus krátertóban élnek, amely 1800 évvel ezelőtt jött létre. Teljesen mások a táplálkozási szokásaik és nem is párosodnak egymással, bár a laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy gond nélkül képesek lennének utódokat nemzeni. Meyer szerint az, hogy természetes körülmények között egyáltalán nem keverednek, azt jelzi, hogy hamarosan két külön fajjá válnak.

 

A faj új variánsa keskenyebb, hegyesebb fejjel rendelkezik, ami kiválóan alkalmas arra, hogy rovarokat és lárvákat halásszon ki a tó fenekén található vulkanikus sziklák üregeiből, telt ajkaikat pedig arra használják, hogy megkönnyítsék a vadászatot az éles sziklák között, mintegy párnaként alkalmazva azt. Keskenyebb ajkú társaiknak erősebb állkapcsuk és több foguk van, amikkel azoknak a csigáknak a házait törik fel, amelyekkel táplálkoznak.

 

"Nagyon ritka lehetőség, hogy a tudósok ilyen fiatal fajokat a kettéválás folyamata közben tudnak megfigyelni" - mondta el Todd Streelman, az atlantai Georgiai Technológiai Intézet munkatársa, aki szintén a halak evolúcióját tanulmányozza. "A mostani megfigyelés szépen illeszkedik ahhoz a kilencvenes években megfogalmazott elmélethez, mely szerint egyes fajok akkor is képesek felgyorsított evolúciós folyamatokra, ha hasonlóak az életkörülményeik" - mondta el a kutató.

 

index

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 months later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...