Jump to content
PirateClub.hu

Az emberiség újabb szégyene! Ez a csodálatos lény is ki fog halni!


bikas
 Share

Recommended Posts

Madagaszkár déli részén valaha nagy számban éltek a sugaras teknősök, de ma már alig van belőlük, és húsz év múlva teljesen kihalhatnak.

 

20qmmhv.jpg

Fotó: Flickr.com - Ankanin'ny Nofy

 

Az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem következtében a sugaras teknősök végveszélybe kerültek. Egy nemzetközi szakembergárda felmérte ezeknek a csodálatos állatoknak a helyzetét, és megállapította, hogy a sugaras teknősök húsz év múlva kihalhatnak, ha védelmükben nem tesznek alapvető lépéseket. Az orvvadászok és az illegális gyűjtők azonban gátlástalanok, és még a természetvédelmi területeken is elkapják a sugaras teknősöket.

 

STOP/Daily Mail
Link to comment
Share on other sites

Én eléggé Durrell függő vagyok, remélem ismerik néhányan az írót.Az ő élete műve körülbelül az volt, hogy az ilyen eseteket megelőzze.És nézetei szerint az állatkertek feladata is ez lenne.(És nem az nyereségszerzés.Persze pénz is kell, de nem ez a legfontosabb.)Nos, hát kb ennyit kellene tenni, néhány ember, akinek fontos ez, begyűjtene elég példányt a tenyésztéshez, akkor már a kihalástól meg van mentve az állat.Persze csak ha valaki megmozdul e miatt... Ha tényleg kipusztul, akkor ezt is betehetjuk (mi, emberek) a civilizációnk egyéb vívmányai mellé.A vándorgalambhoz meg a dodohoz, és egyéb társaikhoz.

 

Egy idevágó idézet Durreltől: Hihetetlenül szép és dús kertet örököltünk, csak az a baj, hogy sokhelyütt elképesztően rossz kertészeknek bizonyoltunk. Még annyi fáradságot sem vettünk magunknak, hogy a kertészkedés legelemibb törvényeit megtanuljuk. Kertünk elhanyagolása révén súlyos katasztrófát készítünk elő - a nem is nagyon távoli jovőre -, és ezt olyan vak önfeledtséggel tesszük, mint a tudatlan gyerek, aki ollóval szabdal szét egy Remmbrandt-képet. Évről évre világszerte új meg új homoksivatagokat teremtünk, pusztítjuk a termőtalajt, irtjuk erdeinket, lelegeltetjük füves területeinket, ipari hulladékkal szennyezzük egyik fő életfeltételünket, a vizet, s közben olyan közömbösen nézzük a természetet, mintha isteneknek képzelnők magunkat. Ez pedig mindig veszélyes szemlélet volt.

Az átlagember teljesen önző módon viszonyul a világhoz, amelyben él. Amikor megmutatom állataimat látogatóinknak, első kérdéseik egyike (hacsak nem ennivalóan bájos állatokat látnak) mindig ez: "mire jók ezek?", amin azt értik, hogy mire jók ezek az állatok nekik. Erre csak egy lehet a válasz: "Mire jó ma az Akropolisz?" Közvetlen anyagi hasznot kell-e hajtania minden élőlénynek ahhoz, hogy létjogosultsága legyen? Aki azt kérdi, "mire jó", azt követeli az állattól, hogy igazolja létét, mielőtt még a kérdező maga igazolta volna saját létjogosultságát.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...