Jump to content
PirateClub.hu

Nem tudjuk, mi az a szex!


hankock
 Share

Recommended Posts

Az indianai Kinsey Intézet egy tanulmánya szerint az embereknek nincsen pontos közös definíciójuk a szex fogalmát illetően, az, hogy ki-mit tart valódi szexnek, nemeként és korosztályonként is változik, ami komoly problémákat is okozhat a nemi betegségek elleni harcban.

 

A kutatásban 18 és 96 év közötti indianai alanyok vettek részt, összesen 486-an, közöttük 204 férfi és 282 nő. A válaszok alapján a kutatók meglepődve tapasztalták, hogy az átlagemberek között jelentős eltérések vannak abban, ki-mit gondol igazi szexuális érintkezésnek.

Más nyelven

 

Az orális szex például a válaszadók 30 százaléka szerint nem számít szexnek, 20 százalékuk szerint pedig az anális szex sem. Még meglepőbb, hogy a legidősebb korosztályban igen magas azoknak a száma, akik a pénisz-vagina kontaktust, azaz a hagyományos szexuális érintkezést sem gondolják szexnek. Az eredmények azért fontosak, mert ennek alapján az egészségügyi tanácsadóknak és oktatóknak valószínűleg változtatniuk kell a munkájukon.

 

"A kutatóknak, orvosoknak, szülőknek és a szexuális tanácsadóknak is nagyon óvatosnak kell lenniük, nem feltételezhetik azt, hogy az ő saját definíciójuk a szexre egyetemes érvényű, és hogy az is ugyanazt érti alatta, akivel beszélnek, legyen az akár páciens, tanuló, gyermek vagy kísérleti alany" - nyilatkozta az eredmények kapcsán Brandon Hill, a Kinsey Intézet segédkutatója. A kutatás, amelyben a Vidéki AIDS és Nemibetegség Megelőző Központ (RCAP) is közreműködött, egy korábbi, 1999-es vizsgálat folytatása, amelyben az elnöki szexbotrány alatt egyetemi hallgatókat kérdeztek meg arról, mit jelent számukra a szex.

 

A korábbi kutatás a mostanihoz hasonló eredményt hozott, azaz nem talált egységes definíciót. Az új kísérletben azt vizsgálták, hogy segíti-e a válaszadásban a több információ az alanyokat, így rákérdeztek többféle szexuális magatartásfajtára és olyan tényezőkre is, mint az orgazmus elérése. Ezen felül reprezentatívabb csoportot akartak vizsgálni, nem csak egyetemi hallgatókat. "Azzal, hogy messzebbre vetettük ki a hálónkat, csak még bonyolultabbá és zavarosabbá tettük az egészet. Az emberek így még kevésbé értettek egyet" - mondta el Hill.

 

Furcsa vélemények

Az eredmények szerint a válaszadók 95 százaléka tartja a pénisz-vagina kontaktust szexnek, de ejakuláció nélkül ez a szám már csak 89 százalék. Az anális érintkezést 81 százalék fogadta el a definíción belül eső fogalomként, ez a szám azonban a legfiatalabb férfiak (18-29 év) között csak 77 százalék, a legidősebb korosztályban (65 év felett) csak 50 százalék és a legidősebb nőknél is mindössze 67 százalék. 71 és 73 százalék tartotta az orális érintkezést szexnek, attól függően, hogy aktív vagy passzív részvételről volt szó, a legfiatalabb és legidősebb férfi korosztályok értékei itt is alacsonyabbak voltak az átlagnál. Ami a legmeglepőbb, hogy a legidősebb férfiaknál csak 77 százalék volt azoknak az aránya, akik a pénisz-vagina kontaktusnál igennel feleltek, azaz körülbelül négyből egy 65 év feletti férfi ezt nem tartja valódi szexuális érintkezésnek.

Hill elmondta, mindez fontos lehet például, ha egy orvosnak egy szexuális úton terjedő betegséggel megfertőződött pácienstől meg kell kérdeznie, hány partnere volt, mivel a szám az alany felfogásától függően változni fog. "Nagy a bizonytalanság a kultúránkban és a médiában is a szex mibenlétét illetően. Ha az emberek bizonyos aktusokat nem tartanak szexnek, a felvilágosítások után úgy gondolhatják, nem tartoznak bele egyik vagy másik veszélyeztetett csoportba. A világméretű AIDS-járvány arra kényszerít minket, hogy sokkal pontosabbak legyünk az olyan magatartásformák azonosításánál, amelyek az embereket veszélyeztetett csoportokba sorolhatják ahelyett, hogy egyszerűen csak nagy általánosságban beszélnénk a szexről. De még mindig van hová fejlődnünk" - mondta el William L. Yaber, az RCAP igazgatója és a tanulmány társszerzője.

 

MTi/index
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...