Jump to content
PirateClub.hu

Valami átszáguldott Magyarország felett


hankock
 Share

Szerinted mi volt a titokzatos égi jelenség?  

136 fórumtag szavazott eddig

  1. 1. Szerinted mi volt a titokzatos égi jelenség?

    • Ukrán felderít?gép
      8
    • Megel?z? csapás a földönkívüliek részér?l
      7
    • Meteor
      15
    • Bruce Willis
      5
    • Semmi, kamu az egész
      4
    • Chuck Norris
      16
    • Jack Bauer
      3


Recommended Posts

Vasárnap éjfél előtt fél órával titokzatos test száguldott át Magyarország felett. Akik látták, felkapták rá a fejüket. Radarjaink nem észlelték a titokzatos jelenséget, ami azonban rejtve maradt műszereink elől, azt az emberi szem több megyében is észlelte. A szakértők még nem biztosak a jelenség magyarázatában, de a csillagászok szerint valószínűleg egy meteor rémisztette meg az országot.

 

">" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355">

 

">" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355">

 

?Fél 12 körül leesett valami az égből.?

 

Ezzel a drámai mondattal kezdődött az a levél, amiből megtudtuk, hogy egy azonosítatlan tárgy szántotta végig a magyar légteret. Mint olvasónk írta, ?a Ferdinánd hídról Újpalota felé tekintve lehetett látni, meglepően nagy volt, majdnem függőlegesen zuhant lefelé, miközben szép vörösen izzott?.

 

A Twittert is ellepték a titokzatos észlelések: ?Volt egy villanas a budai hegyek mogott egy oraja. most vagy leszalltak az ufok vagy felrobbant valami? ? írta dzsingisz. Becherpig tovább árnyalta a képet, kizárva a időjárási jelenség megnyugtató magyarázatát: ?@dzsingisz: pont lattuk, nem lehetett villanas, mert nem volt felho sehol.?

 

Nem sokkal később kiderült, hogy több kollégánk is látta az eseményt. ?Azt hittem, atomvillanás volt? ? mondta Szémann Tamás, a fotórovat sasszemű vezetője. ?Itt Kerepesen is látta a fiam, a hokidöntő utolsó harmadában kérdezi tőlem, hogy hogyan villámlik ilyenkor, ha nincs vihar? Két-három-négy nagy villanást látott, nem tudta megszámolni rendesen, mert oda kellett kapnia a fejét a képernyőről. És a normál villámláshoz képest jóval erősebb fénye volt? ? írta Gerényi Gábor.

 

Király András, a politikarovat munkatársa sem maradt le a jeleségről: ?A Rómer Flóris utcában láttam a jelenséget. Az északkeleti égbolton, nyugatról kelet felé suhant át valami, amit leginkább egy kínai tűzijáték-rakétához tudnék hasonlítani. Az volt a furcsa, hogy nagyon közelinek látszott, de nem volt semmi hangja. Vasporosnak tűnő, narancsos csóvája volt, aztán hirtelen a fél égboltot betöltő villanással megsemmisült ? itt lett gyanús, hogy nem tűzijáték volt. (A tűzijátékos viszonyításnál maradva: úgy tűnt, mintha valahonnan a Gábor Áron utcából lőtték volna ki, és látszatra úgy húsz méterrel a háztetők fölött robbant fel.)"

 

Nyomoztak utána

 

Szentes György, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy több bejelentésről is értesültek, ezek elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeztek a rendőrséghez.

1344655_9dec135d8c0253359d15e54646bee943_wm.jpg

 

Károkról nem volt hír, így akármi is volt az izzó tárgy, nem Magyarországon csapódott be. Szentes megjegyezte, hogy felvették a kapcsolatot a szlovák és az ukrán partnerszervezetekkel, de azok nem észleltek semmit. A szakember elmondta, hogy a honvédelemnél vagy a légi irányításnál érdemes érdeklődni, hiszen ha rejtélyes objektumok bukkannak fel az égen, az ő radarjaik bizonyára észlelték, és ?nem vagyunk Amerika, hogy eltitkoljuk az ilyesmit?.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányságon megerősítették az izzó fénygömb hírét, feladatuknak megfelelően a lakossági hívás után azonnal értesítették is a katasztrófavédelmet. Mint a sajtóosztálytól megtudtuk, egy ózdi térfigyelő kamera rögzítette is az eseményt. A megrázó felvételen látszik, ahogy a nappali világosság belehasít az éjszaka sötétjébe:

 

Rooswell

 

Állítólag 1947. július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le az új-mexikói város külterületén. A hírek szerint július 8-án, a RAAF (Roswell Army Air Field) bejelentette, hogy a becsapódó tárgy egy ufó volt, és négy földönkívüli testet találtak benne. A következő napon az Egyesült Államok légiereje bejelentette, hogy nem földönkívüliekről volt szó, hanem egy meteorológiai léggömbről. Egyes elméletek szerint a testeket a nevadai 51-es támaszpontra szállították, ahol azóta kísérleteznek a roncsokkal és a földönkívüliekkel.

 

 

Hívtuk a honvédséget is, de ők nem értesültek a tűzgömbről, és azt állítják, nincs is közük hozzá. ?Budapest zsúfolt légterét nem foglaljuk el kiképzési repülésre, ha mégis, az óriási zajjal járna, hónapokkal előre értesítenénk a lakosságot, vagy utólag bocsánatot kérnénk? ? tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától. Kiderült az is, hogy ha bármilyen irányított repülő objektum, rakéta, űrhajó hasított volna át Magyarország légterén, azt a honvédelem radarjai kiszúrták volna, valószínűleg tehát más jelenségről volt szó.

 

A magyar légtér polgári jellegű forgalmának figyeléséért felelős Hungarocontrol is lemaradt a fénygömbről. Fehér Imre, a társaság szóvivője azt mondta, hogy kollégái nem jelentették az esetet, és akármi volt a jelenség, nem lehetett hagyományos légi irányítási műszerekkel megfigyelni.

 

Meteor lehetett

 

Mizser Attilától, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárától megtudtuk, hogy a csillagászati fórumokon hétfő hajnal óta komolyan foglalkoznak az izzó tűzgömbbel. A szakértő szerint többeknek sikerült megfigyelniük a Budapest és az ország több megyéje fölött vasárnap 23 óra 25 perc környékén átszáguldó testet. Mizser elmondta, hogy a borult időben az egész égboltot beragyogta a jelenség, fényesebb volt, mint a telihold.

 

Mivel a tárgy nem csapódott be, teljes bizonyossággal nem lehet semmit sem kijelenteni róla, Mizser szerint azonban több mint valószínű, hogy egy nagyméretű meteorról volt szó. A tárgy fényereje alapján egy néhány tíz centiméteres, tehát egy méteresnél kisebb űrből érkező objektumra gyanakodnak, ami nem túl gyakran, de azért időnként be szokott lépni a légkörbe. A szakértő elmondta, hogy ezek a kövek 120 kilométeres magasságban lépnek be akár 210 ezer kilométer per órás sebességgel: az óriási súrlódástól a tárgy felizzik, majd 70-80 kilométeres magasságban felrobban, ami rendszerint óriási villanással szokott járni. Ezt észlelhették most is a csillagászok, a kamerák és a megfigyelők.

Babona

 

Megkérdeztük Dr. Janák Lajost, a Baktay Ervin Asztrológiai Intézet vezetőjét, hogy egy hullócsillag képes-e előidézni változásokat a horoszkópban, de azt a választ kaptuk, hogy egy efféle égi jelenség vizsgálata nem tartozik a csillagjóslás feladatai közé, és csak a babonások hiszik, hogy a hulló csillag hatással lehet az ember életére.

 

Magyarósi Csaba-index

 

Tűzgolyó Magyarország felett: több 10 ezer km/órával száguldhatott (+videó)

 

Továbbra sem lehet tudni mi okozta a vasárnapi rendkívüli fényjelenséget. Az izzó fénygömböt Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban is látták. A szakértők egy része meteorra gyanakszik, mások meteorológiai jelenséggel magyarázzák a történteket. Északkelet-Magyarországon és Szlovákiában robbanást is hallottak.

 

Videó:

java script:showEditWindow('http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=10001','',700,580,'no','no')

 

A jelenség vasárnap éjjel csak néhány másodpercig tartott, de olyan vakító fénye volt, hogy még a felhős területeket is nappali világosság árasztotta el. Percekkel később pedig hatalmas robbanás rázta meg a települések ablakait. A tűzgömböt a késői időpont ellenére sokan látták Budapesttől egészen az ukrán határig, kivéve a légteret pásztázó radarokat. A lakosság azonnal a honvédséget és a katasztrófavédelmet tárcsázta.

 

A bejelentések alapján a katasztrófavédelem emberei a térségben lévő összes veszélyes ipari üzemet is leellenőrizték, de sehol sem történt rendkívüli esemény. Szentes György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: nem tudnak tovább lépni, az ügyet lezárták, de nem is az ő feladatuk, hogy kiderítsék mit észleltek az emberek országszerte.

 

A szakértők még nem biztosak a jelenség magyarázatában, de a csillagászok úgy gondolják egy meteor rémisztette meg az országot. Sárneczky Krisztián, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára szerint egy 1 méter átmérőjű meteorid vágódott a Föld légkörébe.

 

Korábban Leitner Zsolt, a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló vezetője is úgy nyilatkozott a boon.hu-nak, hogy az észlelők elmondásából, az elkészített fotó- és videóanyagokból arra lehet következtetni, hogy a jelenség egy úgynevezett bolida (tűzgömb) volt. Ezek a megfigyelhető legfényesebb meteorok.

 

Naponta akár egymillió hullócsillag is érkezhet óriási sebességgel a Föld légkörébe, a parányinak számító gombostűfejnyitől a néhány tíz centiméteresig. Azonban ezeknek csak töredéke éri el a felszínt. A mostani hullócsillag akár több 10 ezer km/órával is száguldhatott Észak-Magyarország felé.

 

Más szakértők szerint a tűzgolyó akár különleges meteorológiai jelenség is lehetett, a szlovák hatóságok pedig a becsapódás helyét keresik.

Hir tv
Link to comment
Share on other sites

Földet ért a vasárnapi tűzgömb, az eddigi legjobb felvétel

 

Öt földrengésjelző állomás egymástól függetlenül rögzített jeleket a vasárnap esti tűzgömbjelenség időpontjában, és az egyik állomás adatai alapján a rendkívül fényes meteorjelenséget okozó test földet ért - tudta meg az [origo]. Egy másik fejlemény: minden eddiginél jobb minőségű felvételt közöltek a jelenségről.

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak elmondta: szlovák és magyar szeizmológiai (földrengéseket érzékelő) állomások adatai, illetve az MTA Szeizmológiai Intézetének gyorselemzése szerint a vasárnap esti tűzgömb egy darabja földet érhetett. Öt állomás adataiban is észlelték a jeleket a kérdéses időpontban, azaz vasárnap este 23.25-kor.

 

Tóth László (Sashegyi Obszervatórium) modellszámításai szerint kétszer rázkódott meg a föld. Egyrészt földlökéseket érzékeltek a test felrobbanásakor keletkező lökéshullámok miatt. A legtöbb állomás ezeket észlelte. Az adatok alapján a tűzgömb valahol Kassa és a magyar határ között robbant fel a levegőben.

 

Ugyanakkor a Kassától 45 kilométerre északkeletre fekvő cervenicai szeizmológiai állomás érzékelt egy olyan jelet, amelynek alapján a meteor legalább egy darabja becsapódott, azaz meteoritként földet ért. Ennek alapján a krátert valahol Cervenica (Vörösvágás) település környékén lehetne keresni. A becsapódás miatt kipattant rengés viszonylag kicsinek számított, a Richter-skálán 1-2 magnitudós lehetett.

 

20100303tuzgombfo.jpg

Szeizmológiai állomások által észlelt földrengéshullámok a vasárnapi meteorrobbanás idején. Fentről sorrendben: Cervenica (Kassától ÉK 45 km), Piszkéstető (Mátra), Tarpa (Tiszahát), Draganu (Bihar-hegység), Kolonické sedlo (Vihorlat), Niedzica (Tátrától ÉK), Kalwarija Paclawska (Lengyelország), Budapest (Sashegy), Mórágy, Sopron. A legérdekesebb jel az első, a cervenicai: a fő rezgést feltehetően a léglökéshullám okozta (ezt látjuk a tarpai, a piszkéstetői, a niedzicai és kisebb mértékben a Vihorlát takarásában levő kolonickéi állomáson is). Cervenicán azonban a fő jel előtti kis hullámot okozhatta a test egy leeső darabja, amely előbb érkezett meg, mint a lassabban haladó lökéshullám

Egy másik fejlemény: minden eddiginél jobb minőségű felvételt mutatott be az RTL Klub a jelenségről.

 

http://www.rtlhirek.hu/video/84397

 

A 20.05-kor kezdődő Fókusz című műsorban részletes riportot láthatnak az érdeklődők.

 

20100303tuzgomb1.jpg

 

A Budapest melletti építkezésen lévő ipari kamera által rögzített filmen jól látszik, amint a fényes és gyors, zöldes árnyalatú meteor kibukkan a felhők mögül. Nagy sebessége arra utal, hogy nem műhold vagy űrszemétdarab volt, hanem természetes eredetű meteorikus test.

 

A légkör sűrűbb tartományába érve a ránehezedő egyre nagyobb légnyomástól felrobbant. A megsemmisülés pillanatában anyagának nagyobb része forró ionizált plazmává alakul, ez az, ami erősen sugároz, és mellette a levegő molekuláit is sugárzásra készteti. Ezt követően kialszik - miközben éppen el is tűnik egy domb mögött. A nagy kérdés az, hogy a heves robbanás után mekkora szemcsék maradtak vissza a testből, amelyek esetleg becsapódhattak.

 

Mint az elmúlt napok híradásaiból ismert, vasárnap este 23.25-kor sokan észleltek egy igen fényes tűzgömböt Magyarországon és Szlovákiában. Korábbi részletes beszámolónk korábbi videofelvételekkel itt olvasható.

 

origo
Módosította hankock
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...