Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
bono92

Bernie Ecclestone harcba szállt a Saabért

Recommended Posts

Ecclestone harcba szállt a Saabért

 

A Forma-1 első embere, Bernie Ecclestone beszállt a Saabért folytatott versenybe. Nemrég még úgy tűnt, hogy semmi sem mentheti meg a svéd autógyárat, mivel tulajdonosa, a General Motors nem talált alkalmas vásárlót.

 

Csütörtökön járt le a határidő, ameddig ajánlatot lehetett tenni a General Motorsnál (GM) a Saab leányvállalatának megvételére. A határidő előtt nem sokkal úgy tűnt, hogy nem lesz megfelelő vastagságú boríték az amerikaiak asztalán, így kénytelenek lettek volna bezárni a gyárat. Egyedül a svéd kormány bízott még a sikerben, az egyik államtitkár legalább két jelentkezőről beszélt.

 

A Bloomberg értesülése szerint meg is lett a két jelölt. Az egyik a már korábban felmerült holland Spyker sportautógyártó, amely új ajánlattal állt elő, tehát ismét esélyessé vált a Saab megvételére. Az első jelentkezését ugyanis a GM elhárította, mivel nem volt megfelelően nagy a vételi összeg terve, márpedig az amerikaiak vezére szerint "egyszerű" a dolog: csak kellő mennyiségű pénz kérdése az üzlet.

 

Az igazi meglepetés azonban egy új kandidáló felbukkanása volt, aki nem más, mint a világ legnépszerűbb autósportjának megálmodója és mindenhatónak tartott nagyura, Bernie Ecclestone. Az üzletember a luxemburgi székhelyű Genii Capital befektetési házzal állt össze a Saab megvételére.

 

"Ez egy jó márka, amit a jelenlegi tulajdonosaik valószínűleg elhanyagoltak" - mondta Ecclestone. "Még nem a miénk, úgyhogy lássuk, hogy mi fog történni." A Bloomberg megkeresésére azonban nem kívánt pénzügyi részleteket felfedni. A Genii megerősítette az a Saab többségi részesedéséért tett közös ajánlatot.

 

A Genii tervei szerint a korábbi versenyző norvég Koenigsegg üzleti tervét fogják alkalmazni, hogy 2012-re nyereségessé tegyék a céget és évi 105 000 járművet legyenek képesek gyártani. "Ez egy valós lehetőség és meg vagyunk lepve, hogy nem jelentkezett több befektetőjelölt."

 

A svéd Saab igazgatótanácsa ma tart ülést, amelyen döntenek, hogy újraindítsák-e a termelést a négy hetes leállás után. Haakan Danielsson szerint természetesen az ajánlatokat is megtárgyalják az ülésen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×