Jump to content
PirateClub.hu

Háromszáz évig tarthat még Csernobil


bikas
 Share

Recommended Posts

Több mint húsz év után is meglepetésekkel szolgál a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája, írja a Wired. Hiába tervezi a csernobili zóna betelepítését az ukrán kormány, a környezeti hatásokat vizsgáló tudósok egyöntetűen azt állítják: jóval többet kell várni erre, mint gondoltuk. A radioaktív cézium ugyanis mégsem tűnik el olyan gyorsan a természetből, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

 

A radioaktív cézium-137 izotóp felezési ideje - az az időtartam, ami alatt atomjainak fele lebomlik - 30 év, a csernobili talajban azonban mégsem csökkent olyan mértékben a cézium mennyisége, mint ahogyan azt a kutatók remélték, mindezt pedig még megmagyarázni sem tudják - derült ki az American Geophysical Union találkozóján. "Általában elmondhatjuk azt, hogy minden harmincadik eltelt év után fele olyan rossz a helyzet, de ez itt nem teljesül", állítja a csernobili talajvizsgálatokat végző egyik tudós, Tim Jannick, véleménye szerint sokkal több időnek kell eltelnie, amíg újra be lehet népesíteni a területet. A kutatócsoport jelenlegi becslései szerint legalább 180 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra biztonságos életet lehessen élni a környéken, de a bomlási folyamat akár 320 évig is könnyen elhúzódhat.

 

Az 1986-os katasztrófa után a környék számos pontján vettek talajmintákat, hogy megnézzék: miként viselkednek a talajban a stroncium, cézium és plutónium radioaktív izotópjai, valamint hogyan változik ezek eloszlása. A vizsgálatokat több mint 20 éve végzik, mégis meglepetésként érte a kutatókat a tény - írja a Wired - a radioaktív izotópok élettani felezési idejét ugyanis rövidebbnek gondolták, mint a fizikai felezési időt. Míg a stronciumnál ez így is volt, a cézium esetében szinte alig tapasztaltak fizikai változást. A tudósok úgy vélik, ennek akár valamilyen környezeti magyarázata is lehet, például a szél is eljuttathatja a céziumizotópokat a Csernobiltól távolabb eső területekre, de az is előfordulhat, hogy a lebomlásra nem képes izotópok a talaj mélyebb rétegeiből szivárognak fel.

 

(hvg)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
Ez érdekes, mondjuk nemtom ki aza a hüle aki Csernobilba megy lakni :S

 

Ezt a kérdést én is feltettem magamnak, de megkaptam rá a válaszokat a filmekből.

Pl. mondjuk te oda születtél, és megtörténik ez a katasztrófa(akkoriban ott nem volt olyan hogy gazdagság) akkor te is ott maradnál. vagy ha idős ember lennék akkor te is visszamennél arra a helyre ahol születtél! :)

 

Egyébként a világ legeslegundorítóbb dolgának tartom, hogy oda ilyen turistautakat szerveznek!!! :angry:

 

A filmek szinte mindent elárulnak, akit esetleg jobban érdekel a téma a Csevegés-ben van egy topik, ahol ezekről lehet beszélgetni!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Yesssz, fizika.

Ehhez amúgy az sem kell, elég ha a sorzatoknál az ember figyelt, középiskolai, középszintű anyag.Szóval, ha van "x" kg rdioaktív anyag, akkor logikusan 0 kg csak a a végtelenben lesz (időben).Azonban van egy olyan fogalom is, hogy természetes háttérsugárzás, és ebben él az ember, állat növény, mióta az, ami (ember, állat, növény :D ).Azt kibírjuk.Aztán, ha a sugárzás értéke nem halad meg egy bizonyos szintet, akkor ott nem lesz baja senkinek.Akkor lesz tehát lakható, ha a sugárzás eléggé lecsökken... Tehát jó sok idő múlva, mert alapból sok idő lenne ugye, hát még így.

Az, hogy turista utakat szerveznek oda, az más kérdés.Auswitzba is mennek az emberek.Szerintem ez attól függ, hogy miként oldják ezt meg (sajna nem láttam a filmet, szóval nem tudom).Úgy kellene hozzáállni, mint mondjuk egy temetőhöz, valójában ez az.

Én is osztom azt a véleményt, hogy az megy da vissza, aki ott született, és általába elég idős ahhz, hogy ne bírjon megválni egy ilyen helytől.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Há most nem azért, de egyaltalán hogy fordulhat meg egy embernek a fejében, hogy belepítenek oda embereket? Ez annyira egyértemű, hogy néhány helyen még akkora a sugárzás, hogy onnan nemigen jössz vissza. Tudomásaim szerint az atomreaktor még mindig működik, de már bebetonozták. Ami persze csak minimálisan csökkentette a sugárzást... nemigen fog elállni.

 

,,Egyébként a világ legeslegundorítóbb dolgának tartom, hogy oda ilyen turistautakat szerveznek!!!"

Miért? Engem mindig is érdekelt Csernobil, én is szívesen elnéznék arrafele :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...