Jump to content
PirateClub.hu

Kiderült Mona Lisa titka!


bikas
 Share

Recommended Posts

Egy francia műértő speciális kamerás vizsgálata során kiderítette, hogy Leonardo világhírű festménye nőalakjának eredetileg volt szemöldöke – adta hírül a Telegraphra hivatkozva a Szabad Föld Online.

Pascal Cotte műértő azt állítja: a 240 megapixeles kamerás vizsgálat során rengeteg titokra derült fény Mona Lisával kapcsolatban. Eszerint Leonardo a festményét rétegekből építette fel, melyek egyik felső rétegeként speciális bevonat került a képre, ami megnövelte az arc háromdimenziós látványának illúzióját. Erre a rétegre azonban még különböző részletek kerültek fel, többek között a szemöldök is.

 

S hogy most miért nincs az mégsem a képen? Pascal Cotte megadja rá a választ: a szemöldök rétege valószínűleg teljesen elhalványult egy kémiai reakció következtében, de az is lehet, hogy maga a művész távolította el.

 

A speciális kamerának köszönhetően kiderült, hogy munka közben Leonardo da Vinci megváltoztatta Mona Lisa bal kezének egyik ujját, hogy az jobban kifejezze a nyugodtságot, amit az arc sugallt, illetve az arc és a mosoly is szélesebb volt annak idején. Az elmúlt 500 év alatt jelentősen megváltozott a kép, mind a színekre, mind a formákra vonatkozóan – mondta el Cotte, akinek felfedezéseit egy kiállítás keretei között lehet megtekinteni a manchester-i Tudományok Múzeumában.

 

(168óra)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...