Jump to content
PirateClub.hu

Eszelős! Az állatok is fognak beszélni?


bikas
 Share

Recommended Posts

Megtalálták azt a gént, amely a beszédet lehetővé teszi, tehát míg az emberekben megvan, az állatokból hiányzik.

 

Amerikai kutatók úgy vélik, hogy a FOXP2 nevű gén az emberi beszéd kulcstényezője. Ez a gén számos más gént szabályoz, ezáltal teszi lehetővé a beszédet. A Los Angelesben lévő Kaliforniai Egyetem (UCLA) szakemberei 116 olyan gént találtak, amelyek másként viselkednek, mint például a csimpánzoknál, s ezt a különbséget a FOXP2 gén jelenlétével magyarázzák, amely az állatokban nincs meg. A kutatásról a Nature tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

 

(stop)

Link to comment
Share on other sites

Az hagyján, hogy nincs megfelelő szájszerkezete, de attól, hogy genetikailag "képes" a beszédre még nem feltétlen tudjuk megérteni, mert nincs szóalkotási gyakorlata. Az ember sem kezdett el kapásból beszélni, hanem szépen lassan kialakult ez a kommunikációs beszédforma. Maximum annyit érhetnek el, hogy megközelítőleg azt letudja utánozni amit hall. Lásd: bizonyos papagáj faj. Majmoknál is sokkal célravezetőbb a jelbeszéd, mint a rendes abban az esetben, ha alkotnának egy új génekkel rendelkező majmot.

Link to comment
Share on other sites

Ne az ősemberhez hasonlítsd a helyzetet.Akkor még egyáltalán nem volt kialakulva konkrét nyelv.Azt nézd, hogy egy kisgyerek pár év alatt megtanul beszélni.Igen egy kutya biztos nem fogja tudni úgy kiejteni a szavakat ahogy kell, de lehet, hogy meg tudjuk érteni :D vicces lenne egy kutyával beszélgetni :lol:

Link to comment
Share on other sites

Nem csak a szószerkezet vet fel problémákat. Bár az is. De az etiológia - ami már vizsgálata azt, hogy különböző alakzatokkal, sorrendükkel, következtetésekkel kapcsolatban mire képes az állat - tényszerűen megállapította, hogy a logikai készség, a kreativitás, s az értelem közel nincs olyan szinten, ami a beszédet, vagy a tudatos kommunikációt (főképp grammatikait) lehetővé tenné az állatoknál.

 

 

Különböző hangok közvetíthetnek információt más állatok emócióiról, de ezek inkább a veszélyjelzések, a túlélési ösztön eszközei. Nem több.

 

Ergó: kicsit vicces, ha tudományos folyóiratban ezt komolyan is vennék azon túl, hogy megjelenhetett. S igen, a hangképzés is csak annyit adatott meg, amennyi az evolúció alatt kialakult. S azzal bizony lehetetlen lenne a hangok olyasfajta megkülönböztetése, ami megengedné mondjuk több tíz, száz, vagy neadj' ezer fogalom 'leírását', s ezen túl még ezek megtanulása is lehetetlen... pár 10 jelet, vagy primitív logikai kapcsolat megkülönböztetését is már-már csoda számban tartják nyílván az állatvilágban.

 

Akkor miről is beszélünk? Komolytalan a cikk, de egy Blikkben pl. lehet sokak számára érdekes. Komolytalan a cikk, s tudománytalan. Ezért is vágja ki nálam a biztosítékot, hogy mi minden megtalálható itt a "tudomány" címke alatt.

 

Szerk: nem a téma szerzőjének szólt ez, mielőtt félreértés esne :) Sajnos a neten mindenhol, a médiában általánosságban jellemző ezt... Tudománynak erőltetik, az olyan dolgokat, amiknek nem sok köze van hozzá. Ez van... szórakozás kell a népnek. :):(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...