Jump to content
PirateClub.hu

Majdnem eltalálta a Földet egy aszteroida


riedllaszlo
 Share

Recommended Posts

Mindössze 14 ezer kilométerrel vétette el a Földet november hatodikán a 2009 VA kódnevű aszteroida. A Catalina Sky Survey projekt csillagászai mindössze 15 órával a lehetséges becsapódás előtt vették észre a Föld felé tartó objektumot.

 

A NASA Near Earth Object programjában dolgozó szakembereknek pár órával az aszteroida megérkezése előtt sikerült kiszámolni a pályáját, és megállapítani, hogy ugyan extrém közel lesz, de valószínűleg nem ütközünk össze. Így is lett [1]: az utólagos számítások szerint 14 ezer kilométerrel vétette el a bolygót a szikladarab. Összehasonlításként: a Hold 360 ezer kilométerre kering tőlünk, a távközlési műholdak pedig 36 ezer kilométerre.

 

1199827_673dfc3432fbc3bd721fa3e85b77941a_wm.jpg

 

Bár az, hogy alig látták a tudósok előre az érkezését, ijesztő, a 2009 VA nem okozott volna nagyobb katasztrófát, ha összeütközünk. A nagyjából hét méteres szikla valószínűleg apró darabokra robbant volna a légkörben a súrlódás hatására, és csak a kisebb maradványai érték volna el a felszínt. A robbanás mindenesetre rendkívül látványos lett volna, és ha lakott terület felett történik, alighanem pánikot is okozott volna. 2002-ben egy hasonló méretű aszteroida semmisült meg a légkörben a Földközi-tenger felett, ott a robbanás energiáját a hirosimai atombomba kétszeresére becsülték a tudósok.

 

A statisztikák szerint ilyen méretű aszteroidákból évente átlagosan kettő keresztezi a Föld pályáját, és ötévente egy neki is ütközik a bolygónak. Az ilyen méretű objektumokat általában csak az utolsó pillanatban veszik észre a csillagászok. A NASA földközeli aszteroidákat figyelő programja, az állandó pénzhiányra panaszkodó NEO egyelőre azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra az egy kilométernél nagyobb, és a Föld pályáját megközelítő objektumokat térképezze fel a Naprendszerben. Ilyen üstökösből és aszteroidából nagyjából ezer lehet, és ha valamelyikkel összeütköznénk, az valóban katasztrófával járna.

 

Forrás: Index - Tudomány

 

Link to comment
Share on other sites

"A nagyjából hét méteres szikla valószínűleg apró darabokra robbant volna a légkörben a súrlódás hatására, és csak a kisebb maradványai érték volna el a felszínt."

Unalmában másolják be a teljes cikket a felhasználók.

Link to comment
Share on other sites

Azért szemétség hogy a lehetséges becsapódás előtt nem hozzák nyílvánosságra a dolgot... Mi van ha én tudom h meg fogok halni és még valamit meg akarok tenni, amit eddig nem mertem, nem tudtam?

 

egy ekkora szikla nem okoz nagy gondot, minek keltsenek fölösleges pánikot?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...