Jump to content
PirateClub.hu

Jön a HDTV utódja az UHD


hankock
 Share

Recommended Posts

Miközben a blu-ray és a HD felbontású tévék éppen csak elkezdték átvenni a dvd-k és a hagyományos tévék helyét, az ipar máris a következő lépcsőfokra koncentrál: jön az Ultra High Definition szabvány, vagyis az UHD.

 

A tervek szerint 2017-ben jelennek majd meg az első UHD-s tévék, és akkor indulnak az első kísérleti tévéadások is, a kevésbé határozott iparági elemzők mostantól 5-10 évre teszik azt az időszakot, míg a technológia és a piac megérik erre a bemutatkozásra.

 

Első menetben a kisebb, UHD-4K nevű szabvány jön 3840*2160 pixeles felbontással, majd ezt követi a még kifinomultabb UHD-8K, 7680*4320 képponttal, és 22.2-es, térhatású, nagyon sok csatornás hanggal. A tervek szerint 2021-re éri majd el a technológia elterjedtsége a kritikus tömeget Európában (ez az eladott készülékek 5 százalékát jelenti), ami után lavinaszerűen indul be a piac, és 2025-re már 28 százalékos piaci részesedést várnak az UHD-től.

 

1187683_841737a106fbee38e588e16a04c2478b_wm.jpg

A kicsi sárga a 720p-s HDTV-felbontás, a nagy kék az UHD

 

A nagyra törő tervekre némileg árnyékot vet, hogy az egész technológia egyelőre csak papíron, szép számok formájában létezik, de a gyakorlati megvalósítás előtt még komoly akadályok tornyosulnak. A másodpercenkénti 24-25 képkockás sebességhez, amit az NTSC és PAL szabványok használnak, az UHD felbontás mellett másodpercenként 300 megabájtos adatátviteli sebességre van szükség, ami talán még megoldható.

 

De ha a 60 képkocka/sec sebességet akarjuk elérni, amit már a mai csúcskategóriás HD tévék is tudnak (sőt, 72-vel is kísérleteznek már), mindenképpen új, hatékonyabb tömörítési eljárást kell kidolgozni, hogy bírja a száloptika az adatok szállítását az adáshoz. Ráadásul a tömörített adatfolyamból a kép valós idejű kikódolása is a maiaknál sokkalta nagyobb processzorteljesítményt igényel.

 

(index)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nohát, az meg kell hagyni, nagy dolog lesz, ha elkészül, de szerintem az ilyenek nem váratlan dolgok.Persze, hogy fejlődnek ezek is... Mondjuk én szintén már annak is örülni fogok, ha meglesz a FullHD-s minitorom vagy tv, egyszer talán.

A másik, ami most eszembe jut erről, ami már régebb óta foglalkoztat, hogy ugye a film képekből áll.Aztán van raszteres, meg vektorgrafikus kép is.Az utóbbi előnye, hogy korlátlanul nagyítható.Na már most, ha ilyen elven tudnának filmet csinálni, bár gondolom az animáció az előbbi lépés (lásd 3D-s akármik) akkor teljesen mindegy lenne a kijelző felbontóképessége.No, mindegy, én csak álmodozok itt egy 33 centis monitor előtt. Hehehe.

 

 

Link to comment
Share on other sites

"No, mindegy, én csak álmodozok itt egy 33 centis monitor előtt. Hehehe."

 

Ezen aztán röhöghetsz, főleg ha nem vagy tisztában a raszteres és vektoros képalkotás közti különbségekkel ( mert nem csak az a különbség hogy nagyítható... nagyon nem.) Mellesleg egy 33 centis ( ~17"-es...) monitor ma már majdnem kicsi.... a "3d-s akármik" sem a végtelenségig nagyíthatóak, mert azok a modellek is pixelgrafikus ( ahogy a tanárom nevezte, elég érdekes...) textúrákkal vannak borítva, satöbbi, azoknak is van korlátja.

 

 

@Don_Giamatti:

 

A 3d scanner alatt mit értesz? Ilyenről nem hallottam még.. Batár nagy CT vagy mi? :D Kicsit tágabb értelemben viszont vektorgraf képnek számít egy rajz is, tehát nem csak digitálisan van jelen :) Viszont az is igaz hogy az analóg technika nem képes ily módon rögzíteni a képet ( valóságos képet ), tehát igazad is van... meg nem is :D Mind1, ebbe ne menjünk bele :D Szóval vektoros film, mint olyan, nem lesz egyhamar, és ez független a kép alap felbontásától. Jó ez az uhd, csak a mai adathordozók meg kábelek satöbbi nem képesek megbirkózni vele. Nomeg ott az ára... Az sem lesz kevés, főleg hogy még ma sem olcsó egy "sima" full hd felszerelés, pedig a technológia azért megvan már egy ideje...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...