Jump to content
PirateClub.hu

Lézerrel átírták egy légy emlékeit


hankock
 Share

Recommended Posts

 

 

 

 

Elkészült a Man in black memóriamódosító eszköze, amivel hamis élmények írhatók az agyba. A lézeres agymosást még csak legyeken próbálták ki, és a módszer csak a gének módosítása után működik.

 

Gero Miesenböck és kollégái legyek agyát manipulálták lézerrel, mert arra voltak kíváncsiak, hogy az idegsejtek közvetlen stimulálásával is lehet-e tanítani a rovarokat. Korábban csak azt tudták, hogy az idegsejtek által kibocsátott dopaminnak kritikus szerepe van a tanulási folyamatban.

 

Az Oxford egyetem kutatócsoportja először élményekkel próbálta betanítani a legyeket. Egy kisméretű dobozba zárták őket, és a doboz két végéből különböző illatot pumpáltak be. Az egyik illat forrásánál elektromos sokkoló várta a legyeket. A szerencsétlen állatok végül megtanulták, hogy melyik illatnál vár rájuk kínszenvedés, és 30 százalékkal kevesebbszer indultak el abba az irányba.

 

Ezután megnézték, hogy az idegsejtek közvetlen stimulálásával is elérhető-e ugyanez. Először módosították a legyek génjeit, és elérték, hogy az ATP-molekula hatására az idegsejtek ugyanúgy reagáljanak, mint az elektromos sokkolóra. A vizsgált idegsejteket lézerre aktiválódó ATP-vel tették fényérzékennyé. Többféle legyet hoztak létre, mindegyikben más-más idegsejtbe fecskendezték be a fényérzékeny ATP-t.

 

Ezek a legyek is az illatos dobozba kerültek, de elektromos sokkoló helyett lézerrel lövöldöztek rájuk. Nagyon sok légy egyáltalán nem reagált, de 12 idegsejttel megfelelő hatást értek el, a legyek megtanulták elkerülni a fájdalmat. Ebben a kísérletben a legyek 28 százalékkal kevesebbszer választották a lézeres sokkolást.

 

Miesenböck mindebből arra következtetett, hogy a 12 megfelelő idegsejt közvetlen stimulálásával ugyanaz a hatás érhető el, mint az elektromos sokkolóval, a valóságban átélt fájdalommal. A lézerrel manipulált legyek tehát olyan kellemetlen élményre emlékeztek, ami meg sem történt velük.

 

Wayne Sossin, aki a montreali kórházban kutatja a memóriaformálás biokémiai hátterét, arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi agyon nehéz lesz ugyanezt kimutatni, mert nem lehet genetikailag módosítani embereket csupán azért, hogy felülírhassák a memóriájukat.

 

Emellett a kísérletben csak azt bizonyították be, hogy néhány idegsejt aktiválása elégséges a tanuláshoz, de azt nem mutatták ki, hogy a normális tanulási folyamat alatt is ezek az idegsejtek aktívak. Miesenböck a következő lépésben azonosítja azokat a sejteket, amelyek a 12 idegsejt aktivitását szabályozzák. Ezek megmutatják majd, hogy a legyek pontosan hol tárolják az emlékeiket.

 

(index)

Link to comment
Share on other sites

Beprogramozhatnák a legyeket, hogy ne kerüljenek emberek, és azok által készített kaják közelébe, mert akkor a légycsapó okoz nekik fájdalmat.

Amúgy a sokkterápia is hasonló végállapotot okoz az embereknél, szal nem étem mire ez a para. Ma már szinte bármit meg tundak veled csinálni.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Szerintem ilyenhez egy embernek sincs joga. Emlékeket megmásítani? Még szörnyű belegondolni is. Mindenkinek vannak rossz emlékei, de ezek hozzátartoznak az életünkhöz, ugyanúgy formálják az egyéniségünket. Most csak legyek, utána már az emberek jönnek?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...