Jump to content
PirateClub.hu

20-30 éven belül jégmentes lesz az Északi-sark


hankock
 Share

Recommended Posts

Az Északi-sarkvidéken 20-30 éven belül teljesen jégmentesek lesznek a nyarak. De a területen már 10 éven belül nagyrészt nyílt tenger lesz a legmelegebb hónapokban.

Ezt a következtetést vonták le cambridge-i tudósok azokból a mérésekből, amelyeket idén tavasszal végzett egy háromfős gyalogos expedíció.

 

Pen Hadow veterán sarkkutató és két társa márciustól májusig 73 nap alatt 450 kilométert tett meg gyalog, és több mint 6 ezer helyen mérte meg a sarkvidéken a jég vastagságát.

 

A mérési eredmények szerint ma már a sarkvidéken a jég nagyobb hányada friss első évi jég, amely könnyebben olvad meg a hőmérséklet emelkedésekor, mint a többéves összetömörödött jégrétegek.

 

A kutatók következtetése az, hogy minden évvel egyre nő az első évi jég nyári elolvadásának valószínűsége, vagyis a télen keletkező friss jég nem éri meg a következő telet. Ezért egyre közelebb kerül az az idő, amikor nyaranta már teljesen jégmentessé válik az Észai-sark körüli

(erdon)

Link to comment
Share on other sites

Kémia tanárunk épp erről beszélt múltkor h majd jön a Jégkorszak és mindenki mehet majd fogorvoshoz mert lepattog a fogzománca a mínusz 40-50 fokos hidegben .

 

Jah meg Európában nem lesz csak egy nagyon forró nyár (40-50 fok) meg egy hihetetlenül hideg tél (-40 -50 fok)

És ennek már lehet látni az első jeleit. Pl. Most olyan hideg van h lefagy a tököm ha kimegyek kabát nélkül, tavaly ilyenkor meg kellemesnek mondható idő volt. Jah és az időjárás. Nah ez az egyik legnagyobb problema.

Link to comment
Share on other sites

Tavaly sem volt jobb ido mint most. 20 eve eloszor fordult elo, hogy nem kellett futeni szeptemberben (nalunk - pedig a leghidegebb varosok egyikeben lakom eszak-magyarorszagon..). Az sokkal inkabb figyelemre melto, hogy eltunt a tavasz es az osz. Nincs atmeneti idoszak.

Link to comment
Share on other sites

Én az időjárással kapcsolatban azt nem értem, hogy Mátyás idejében a Duna teljesen vastagon beszokott fagyni és volt is rajta vmi "gyűlés" is és akkor még tuti nem volt ez a gond. Szóval, lehet, hogy csak azok az idők köszönnek vissza. :D Persze tudom, hogy nem erről van szó, de jelenleg nem igen emlékszem olyanra, hogy a Duna annyira befagyott volna, hogy átlehessen menni rajta gyalog. Aki pedig nem hiszi el ezt a történetet, annak ajánlom figyelmébe a netet bár igaz én egy régebbi töri könyvben (saját általános iskolai) olvastam és volt illusztráció is mellette.

Link to comment
Share on other sites

sajnos ott a pont.. mostanában azt lehet észre venni hogy eltűnik a két átmeneti évszak.. tél után jön a hirtelen 20 fok meg nyár végén a hirtlelen 5 vagy 0 fok.. hamarabb esik le a hó mint a fáról a levél.. pedig ennek nem így kellene lennie...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...