Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
meristin

Sörkollektor

Recommended Posts

Bevezető: Energiaforrások

 

Napjaink egyik legnagyobb kihívása az emberiség energiával való ellátása. Energiára van szükségünk, ha főzünk, termékeket állítunk elő, fűtünk, hűtünk, közlekedünk, szállítunk stb.

 

Az emberiség a sok százmillió év alatt felgyülemlett fosszilis tüzelőanyagokat (szén, gáz, kőolaj) alig több mint száz év alatt felhasználja, elégeti. Ez a száz év, pedig egy röpke pillanat csupán a Föld történetében. Most már az emberiség jövője a tét.

 

Nagyon itt az ideje, hogy más úgynevezett alternatív energiaforrások után nézzünk, ami pótolni tudja a fennmaradáshoz szükséges energia igényeket.

 

A tömegek pedig azt veszik amit a piac kínál és ezt persze a készletek fogytával mind magasabb áron. Akkor mit tehet egy kis ember vagy egy kis közösség?

 

Ha a világot megváltani nem is tudja, azért tehet valamit.

 

Első lépésként szemléletet kell váltani, meg kell érteni, hogy az energia bizony fontos kincs és takarékoskodni kell vele.

 

Második lépésben pedig rá kell ébrednie, hogy neki is van lehetősége energiát termelnie, ez ma már házilag is lehetséges. (pl. fűtésrásegítés, melegvíz előállítás, stb.)

 

Ez a kis írás a napenergia egy lehetséges hasznosításához kíván segítséget nyújtani, amit házilag otthon bárki megvalósíthat magának.

 

„Sörkollektor”

 

A fáma úgy tartja, hogy Kanadában készítettek ilyet először, majd az internet segítségével tudomására jutott egy magyar mérnöknek Szentgyörgyi Péternek. Ő alaposan áttanulmányozta a gondolatot, majd tett követte és megvalósította az első magyar ilyen jellegű, levegőt melegítő kollektort.

 

A példát követve 2006-ban már egyre több ilyen kollektort készítettek házilag és állítottak használatba országszerte. Ma már közel 1000m2 házi építésű kollektor van az országban és ez a szám napról napra nő.

 

A lelkes amatőrök internetes fórumon segítették, segítik egymást.

 

Az első személyes találkozásukra a 2007 augusztusára meghirdetett és Solton megrendezésre került országos „Sörkollektor verseny” nyújtott lehetőséget, melyet az internetes sörkollektor oldalt üzemeltetők hirdettek és szerveztek meg.

 

A további részletek megtekinthetők:

www.sorkollektor.hu

 

info:sorkollektor.hu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemtudom mi a vicces ezen, szerintem hasznos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szerintem a téma adójának csak maga a cím volt vicces. <_< De amúgy elgondolkodtató a hír, de ez valóban igy van a készletek lassan elfogynak és akkor mi lesz majd vajon, ki kell adigra taláni valamit, de az a baj a tudósok is csak mondogatják, de felmutatni semmit nem tudnak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×