Jump to content
PirateClub.hu

Hawking: új szakasz kezdődik az emberi evolúcióban


hankock
 Share

Recommended Posts

Korunk egyik legnagyobb tudósa, Stephen Hawking úgy véli, az emberi fejlődés új szakaszba lépett, "a tervezett evolúció" szakaszába. Szerinte erre az a jellemző, hogy képessé váltunk megváltoztatni, javítani a DNS-ünket.

 

Az Élet az Univerzumban című előadásában Hawking hangsúlyozta, hogy eleinte a gének módosítása a javításra, a genetikai hibák korrigálására korlátozódik majd. A cisztás fibrózis vagy az izomdisztrófia például egyetlen gén hibás működésének a következménye, ezért viszonylag egyszerű azonosítani és kijavítani.

 

Az emberek más tulajdonságait, például az intelligenciát ezzel szemben valószínűleg nagy számú gén határozza meg, ezért sokkal bonyolultabb megtalálni őket és szabályozni az együttműködésüket. "Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy az előttünk álló században az emberek megtalálják a módját, hogy az olyan tulajdonságokat is módosítsák, mint az intelligencia, vagy az olyan ösztönöket, mint az agresszió" - tette hozzá Hawking.

 

Ha az emberi nem képes lesz újratervezni magát, csökkenteni, vagy megszüntetni az önpusztítás kockázatát, elérjük a csillagokat és gyarmatosítjuk bolygóikat. Hawking szerint azonban ezt már mechanikus és elektronikus alkatrészekből álló intelligens gépek fogják véghez vinni, nem pedig makromolekula alapú élőlények. Ez váltja majd fel a DNS alapú életet, ahogy talán a DNS is felváltotta korábban az élet kezdetlegesebb formáját.

 

Hawking előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a DNS evolúciója évmilliókat vett igénybe, miközben információ tartalma csak pár millió bit változáson ment keresztül. Vagyis a változás sebessége nagyjából évi egyetlen bit volt. Az evolúció alapja a véletlen mutáció és a darwini természetes kiválasztódás volt évmilliókig. Az elmúlt tízezer évben aztán az emberiség gyorsan felhalmozta azt, amit Hawking a külső információnak nevez és most készen áll az irányított fejlődésre.

aqui.la

Link to comment
Share on other sites

A címe (eddig) Remények halála, de ez lehet, hogy változni fog.

 

Az emberiség gazdasági válságban van, ezért az óriási cégek is hatalmas pénzeket veszítenek. Milliárdokról van szó, embert pedig kevesebbé is öltek már. Eme helyzet vezérli a GENesis nevű biotechnológiai és gyógyszergyártó céget arra, hogy veszélyes manővert hajtson végre: úgy próbál spórolni a forradalmi szérumok előállításán, hogy azokat élesen embereken teszteli le. A külvilág előtt ügyesen elrejti ezt a tényt, alanyai ugyanis halálra ítélt rabok.

A rabok között ott van egy John nevű fiú is, aki azért vár az ítéletre, mert végzett barátnőjével, egyetlen látogatója csak annak az anyja. Miközben a nő és fiú között érdekes szimbiózis alakul ki, kezdetét veszi a GENesis programja a jéghideg genetikus, szuperintelligens Dr. Christina Reynolds vezetésével, aki semmitől sem riad vissza, hogy elérje a célját. Hamarosan kiderül, hogy a szérumoknak borzalmas, gyilkos mellékhatásai vannak...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...