Jump to content
PirateClub.hu

Misztikus helyek


O_o
 Share

Recommended Posts

Hogyan kerül egy lakatlan szigetre több száz óriás szobor? Kik és miért hagyták abba olyan hirtelen a készítésüket? A Húsvét-szigetet még mindig sok rejtély övezi.

 

Mindentől távol, a Csendes-óceán déli részén található ez az apró kis sziget. A legközelebbi szárazföld, a Pictairn-szigetek kétezer kilométerre nyugatra, Chile partjai 3600 kilométerre, Tahiti 4000 kilométerre van tőle. Rapa Nui-t, azaz a Világ Köldökét 1772-ben, Húsvét vasárnapján fedezte fel Jacob Roggeveen holland admirális, innen kapta új nevét a három vulkánból kialakult kis szárazföld.

 

A hosszú fülű szobrok

 

A mindössze 21 kilométer hosszú és 14 kilométer széles szigeten közel ezer darab, óriási méretű, kőből faragott fej várta a partoknál kikötő hajókat, és azóta sem sikerült maradéktalanul megfejteni a szobrok titkát. Kik készítették őket, és milyen céllal? Hogyan voltak képesek a sziget egyik végéből a másikig szállítani ekkora kőtömböket, amik között nyolcvan tonnásak is akadnak?

 

Az egyik legnagyobb rejtély az, hova tűntek a szigetlakók, és miért maradt olyan hirtelen félbe a szobor-projekt. Számos elmélet kering ezzel kapcsolatban, erős vonalat képvisel a földön kívüliek jelenlétét feltételező teória. A széles körben elfogadott történet szerint polinéz tengeri utazók népesítették be a szigetet, akik több ezer kilométert utaztak kis hajóikban. A csillagok, az óceán ritmusa, az égbolt és a Nap színe, a felhők alakja, a szélmozgások, és a madarak repülésének iránya segítette őket, hogy szárazföldet, és ott élelmet találjanak. A polinézek először i.sz. 400-ban érkeztek Rapa Nui-ra - a köldök elnevezés a hasra és az élelemre utal -, azonban elmenni már nem tudtak, így ottragadtak, és benépesítették a szigetet.

 

A régészeti leletek alapján úgy tűnik, két faj is lakta a szigetet, az egyiknek hosszú füle volt, a másiknak rövid. A rövid fülűek, akik korábban érkeztek, voltak a munkások, talán leigázottak. A második hullámban érkeztek a hosszú fülű emberek, a szobrok is őket ábrázolják. Idővel a rövid fülűek fellázadtak, és megölték az összes hosszú fülűt.

 

De hogy vitték oda?!

 

Mostanra több, mint 900 szobrot találtak meg a szigeten, némelyik alig látszott ki a földből. Ugyanakkor kevés szobor jutott el oda, ahova szánták: az óceán partjára, arccal a sziget felé. Ezeknek a monumentális kőtömböknek a mozgatása okozza a legnagyobb fejtörést ma is, és körülbelül annyira meggyőző az erre alkotott elmélet, mint az egyiptomi piramisok építésére adott magyarázat.

 

A szobrokat ugyanis a vulkán felső részén található sziklákból faragták ki, és onnan sok kilométerre kellett elszállítani. Ezt állítólag kötelekkel oldották meg, amit az akkor még sűrű füvezetből fontak. A felállított szobor köré tekert kötél segítségével méterenként mozgatták a szobrokat, és egyszerre vagy száz emberre volt szükség egy ilyen akcióhoz. Ezzel a módszerrel beletelt néhány hónapba, mire a parta vonszoltak egy-egy óriást. Így ha felborult, inkább otthagyták, és másikat faragtak, mert azt végképp nem tudták megoldani, hogy újból felállítsák. Állítólag az istenek kérésének tulajdonították a szoborkodást, mivel a sziget csaknem teljes felnőtt lakosságára szükség volt a faragás-szállítás bonyolult és nehéz műveletéhez.

 

Más források szerint a szobrok az elhunyt törzsfőnököket ábrázolják, mintegy sírhant-szerűen, és azért helyezték őket a partra, hogy a vezetők halála után is védelmet nyújtson a szigetlakók számára a fenyegetések ellen.

És hova lettek a szigetlakók?

 

Bár a szobrok révén híresült el a sziget, akad még itt néhány érdekes, máig megmagyarázatlan momentum. Például az, hogy a szigetlakók tudtak írni. Saját írásjeleik voltak, amik különböztek bármilyen más írástól a világban. Ugyanakkor egyik csendes-óceáni szigeten sem írtak akkoriban, és az amerikai indiánok sem használtak semmilyen írás-rendszert. Ki tanította őket írni? Ha maguk fejlesztették ki a rendszerüket, hogy lehet, hogy pont ők, a többi szigeten pedig nem írtak? Miért volt rá szükségük? Lehet, hogy magasabb fajta intelligenciával rendelkeztek? Egyáltalán, hogy voltak képesek kenukban utazni több ezer kilométert?

 

A virágzásuk idején 11.000-ren laktak a szigeten. Bár egy kissé túlnépesedtek, és végül, miután a sziget természeti forrásait kimerítették, egymást ették meg (állítólag), addig olyan növényeket termesztettek, amik érthetetlen, hogyan kerültek oda. A fő eledelük az édesburgonya volt – honnan szerezték? Elkenuztak Chilébe 3600 kilométert, majd néhány gumóval felpakolva visszaeveztek? Akkor hogy lehet igaz az „ottragadtak a szigeten” teória? Vagy lehet, hogy a sziget eleve Chile gyarmataként népesedett be? Ez akkor dőlt meg, amikor a Húsvét-sziget sírjaiból feltárt leletekből DNA-mintát vettek, és kiderült, hogy az őslakosok polinéz szigetlakók, nem amerikai indiánok voltak. Ezek a népek elképesztő távolságokat tudtak megtenni a tengeren, és hogy ezt mind kenukkal tették, igen furcsa elképzelés. Ráadásul pontosan tudták, merre mennek. Az amerikai indiánok nem tudtak még így tájékozódni.

 

A lényeg, hogy máig nincs meggyőző magyarázat sem a szobrok mozgatására, sem a sziget benépesedésére. Lehet, hogy tágítani kellene a nézőpontokon. Eddig a földönkívüli-elmélet az egyetlen, ami mindent megmagyaráz…

Link to comment
Share on other sites

Nos.. Hiszek a földönkívüli élet létezésében, mivel az univerzum elég nagy, hogy vhol eltartson egy másik civilizációt, de nem igen tudom elfogadni, hogy minden évben, 100 évben ellátogatnak ide és tesznek vmi csodát. Miért olyan nehéz elképzelni, hogy voltak olyan ügyesek és feltalálok, hogy a piramisokat felépítsék Egyiptomban és a Húsvét szigeteken pedig szobrokat faragjanak és nagy távokat tegyenek meg tengeren? Honnan tudja, hogy lehetetlen, ha megsem próbálja? Mivan akkor, ha voltak olyan hajóik amik megfeleltek a követelmények? Az ember eleinte, ha kitört egy vulkán vagy egy vihar tönkre tette a hajókat egy felsőbb hatalomra fogták, lásd isten hihedelem. Most a mai mércével meg nem istenre kenjük a megmagyarázhatatlant, hanem a földönkívüliekre? Az ember önmagában okos lény. Ezeket megoldotta egy olyan technikával, aminek nem maradt régészeti nyoma, de látjuk mit cselekedtek vele. Persze én is csak találgatok, lehet hogy az igazság messze áll minden elmélettől, de ezt attól tartok időgép nélkül nem fogjuk megtudni.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szerintem sem földönkívüliek tehették ezeket. Hiszen, mi jó volna nekik abban, hogy idejönnek faragnak egy pár szobrot , majd hazamennek?

Természetes hogy rengeteg dolgot nem értünk, de nem feltétlen ül kell mindent pontosan megmagyarázni.

Link to comment
Share on other sites

Röviden: Odamentek az emberek. A hajókat építettek, halásztak stb. Valamelyik észlény kitalálta a szobrok állítását. Ehhez felhasználták a szigeten lévő összes faanyagot. Ezután már nem tudtak semmit csinálni fa hiányában, halászni, építkezni stb. Miután rengetegen voltak kaja meg kevés lett elkezdték egymást enni. kb ugyan azt csinálták mint a mostani világ nagyban, és valszeg. a kimenetele sem lesz más.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...