Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
bagi

Megindult a sarkvidéki metán kiáramlása

Recommended Posts

Évek óta jósolgatják, azt a folyamatot, ami megindulni látszik a Jeges-tenger mélyén. Az éghajlatváltozás következtében felmelegedett víz hatalmas mennyiségű metán szabadít fel a tengerfenék alól.

 

Több mint 250 gázkiáramlás felbuborékolását fedezték fel a Spitzbergák nyugati partjainál, Norvégiától északra. A buborékok főként metánt tartalmaznak, ami a szén-dioxidnál jóval erősebb üvegházgáz. A metán valószínűleg a tengerfenék metán-hidrát készleteiből származik. Ezek a hidrátok úgynevezett klatrátok, vízjégbe ágyazódott metán molekulák.

 

A metán kiáramlást a James Clark Ross kutatóhajó fedélzetén tartózkodó, a brit southamptoni Nemzeti Oceanográfiai Központ professzora, Tim Minshull által vezetett expedíció észlelte. A Nyugat Spitzbergai Áramlat (WSC) által melegített területet, ahol a csapat felfedezte a kiáramlásokat, az elmúlt 30 évben 1 Celsius-fokkal lett melegebb. "A hidrátok csak egy bizonyos hőmérséklet-tartományban stabilak" - mondta Minshull. "Vagyis ha az óceán melegszik, egyes hidrátok lebomlanak és kieresztik metán molekuláikat."

 

 

A kutatók által észlelt kiáramlások egyike sem érte el a felszínt, vagyis a metán nem szökött ki a légkörbe, ezáltal nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, legalábbis ezen a területen. "A nagyobb metánbuborékok eljuthatnak egészen a felszínig, a kisebbek azonban felbomlanak" - tette hozzá Minshull.

 

Csak azért, mert nem érik el a felszínt, még nem jelenti azt, hogy a metán ártalmatlan. Egy része szén-dioxiddá alakul, ami ezután feloldódva a vízben savasabbá teszi az óceánokat, miközben lehetséges hogy más, jóval erőteljesebb kiáramlások ténylegesen metánt juttatnak a légkörbe. A csapat csak a kiáramlások egy csoportját tanulmányozta, viszonylag kis területen. "A Jeges-tengert szinte egyáltalán nem vizsgálták ilyen szempontból" - mondta Minshull.

 

Ronald Cohen a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet munkatársa a hidrátból felszabaduló metán mennyiségét emelte ki. A tanulmányozott 600 négyzetkilométeres terület évente 27 ezer tonnát eredményez, ami azt sugallja, hogy a Spitzbergák körül található teljes hidrát üledék egy év alatt 20 millió tonna metánt bocsáthat ki. Globálisan évente 500-600 millió tonna metán kerül az atmoszférába. Ha a gáz hasonló ütemben kezd szökni az északi sarkvidék egészén, az drámai mértékben megemeli a légkör metánszintjét. "Ha a klatrátok destabilizálódnak és metánt bocsátanak ki, akkor átfogó tanulmányozásra lesz szükség" - hangoztatja Matt Rigby az MIT szakértője.

 

Cohen ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a megfigyelt metánkiáramlás nem a hidrátokból ered, hanem a gáz elsődleges forrásából, mélyen a föld alól. Ha ez lenne az igazság, akkor azonban nem okolhatjuk a Nyugat-Spitzbergák felmelegedését, bár a mennyiség erősen kétségessé teszi ezt az eszmefuttatást. "Amennyiben a metán teljes egészében elsődleges forrásból származik, úgy az példátlan mennyiségű lenne" - ismerte el Cohen.

 

Összességében tehát hihetőbb a felmelegedés és a hidrátok kapcsolata. "Nincs határozott bizonyíték, de nagyon ésszerűnek tűnik" - tette hozzá. A metán-hidrát alkalmazható lenne egyfajta új, valamelyest zöldebb fosszilis üzemanyagként, a metán kinyerése a légkörbe jutás nélkül azonban jelenleg komoly kihívást jelent.

 

[sG]

Share this post


Link to post
Share on other sites

ki fogunk halni, ez van

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olvastam a metánnal kapcsolatosan egy korábbi cikket, melyben kimutatták, hogy a hatalmas víztározókban rothadó növényi anyag sokkal több metánt és szén-dioxidot termel, mint a hasonló kapacitású szén- vagy olajtüzelésű hőerőművek. A gázok nagy része nem az elárasztott növényzet, hanem a folyamatosan bemosódó növények lebomlása során szabadul fel. A pangó vízben főleg metán keletkezik, amely 20-szor nagyobb hatásfokú üvegházhatású gáz, mint a sokat emlegetett szén-dioxid. Sekélyesebb víztározók esetében nyilván fokozattan kell számítani erre a veszélyes jelenségre, ahol jobban felmelegedhet a víz és ezzel együtt gyorsul a metántermelés.:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nem hiszem, hogy az "okos" emberek hagyni fogják, hogy odáig fajuljon a dolog.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mindenki erre számít, tekintve, hogy alig változtak a tények. Bízzunk benne, hogy így lesz. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na kivi vok mi lesz ebből. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nem hiszem, hogy az "okos" emberek hagyni fogják, hogy odáig fajuljon a dolog.

 

Az okos embereknek megkötik a kezét a pénzéhes emberek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

miért nem fűthetünk vele?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hát találd ki :lol:

 

Minden állatfaj - mert gyakorlatilag azok vagyunk - kihal egyszer. Ennyi idő után nem csoda, ha lassan mi is eljutunk a kihaláshoz. Kinőttük a bolygót, amit nem mondanak ki a tudósok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a fűtésre használás nekem is megfordult a fejembem, de szerintem nem szedhető ki a metán külön

 

a jégben molekuláris szinten van megkötve, max olvasztással szedhetnék ki de abból a környezet rosszul jönne ki

vízből talán kioldani lehetne, ott meg nagy mennyiségű vizet kéne forgatni benne és valamennyi oldószer úgyis visszakerülne a természetbe, szal az megint nem jó

Share this post


Link to post
Share on other sites

30 évvel ezelőtt ez t megmondták igaz úgy 50 évre jósoltak de úgy láccik ,hogy a folyamat hamarabb beindult, egyenes út már a kipusztuláshoz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×