Jump to content
PirateClub.hu

Kockás víz


Szipi
 Share

Recommended Posts

Kockás víz

 

Ennél nagyobb őrültséget alig lehet kitalálni. Két amerikai kutató azt állítja, hogy a közönsé­ges vízben a H20-molekulák nem csak úgy, összevissza úszkálnak, ahogy mi képzeljük.

 

A számitások szerint inkább szabályos kocka alakban kapaszkodnak össze, majd három­négy kocka egy gyűrűt alkot, ezekből pedig akár egész láncok is létrejöhetnek. Mindez ke­vésbé meghökkentő, ha arra gondolunk, hogy a víz sem úgy viselkedik, mint a normális folya­dékok. Ha megfagy, nem zsugorodik össze sze­rényen, hanem szétveti az üvegpalackot.

 

Téli estéken viszont jó hőtároló képességét csodál­hatjuk a radiátorok kellemes melege révén. Sydney Bensőn és Eleanor Siebert szerint ezek mellett a víz sok egyéb furcsa tulajdonsága csak akkor magyarázható meg, ha feltételezzük, hogy a földfelszín háromnegyedét borító folyadék kockás szerkezetű.

A kutatók kísérleti méréseket is végeztek, és a kapott értékek csupán két százalékkal tértek el a „kockás víz" elmélete alapján megjósolt eredményektől. Bizonyításként persze legjobb lenne pillanatfelvételt készíteni a vízmolekulákról. Csakhogy ilyen fényképpel nem is érdemes próbálkozni.

A vízmolekulák között ugyanis ez a láthatatlan madzag, az ún. hidrogénkötés másodpercenként ötszázmilliárdszor bomlik el és kapcsolódik össze újra meg újra.

 

szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nos igen, az egyik legszükségesebb, a földön a legközönségesebb, és egyben az egyik legbonyolultabb anyag a víz.

Sosem gondoltam volna, hogy kocka alakú molekulákból épül fel... no és más anyagok molekuláig? Ez nekem túlságosan apró és bonyolult... :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Én képtelen vagyok elhinni, hogy a víz molekulái kocka alakzatban kapcsolódnak össze. Sokkal praktikusabb a szokásos, gömb alakzat. Szerintem... :huh:

Valaki szóljon a víznek, hogy álljon már össze gömbbe, mert az jobb! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...