Jump to content
PirateClub.hu

Csillaghullás idén augusztusban is


hankock
 Share

Recommended Posts

Idén is látványos csillaghullás várható, amikor felettünk jár a Perseidák meteorraj.

A Perseidák az egyik legismertebb, sok fényes meteort és tűzgömböt produkáló meteorraj. Népszerűsége a meleg nyári éjszakáknak is köszönhető, de hosszú időre visszanyúló jelentkezésüknek is. Első feljegyzése kínai csillagászoktól származik, időszámításunk után 36-ból. Rendszeres japán, kínai és koreai megfigyelések születtek a VIII. és XI. század közötti időszakról, a XII. és a XIX. század között azonban csak szórványosan említik. Adolphe Quételet-nek köszönhető újkori újrafelfedezése 1835-ben Brüsszelből - ő írta le először, hogy az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak szétsugárzódni, innen ered a Perseidák elnevezés.

 

G.V. Schiaparelli számolta ki, hogy a meteorok pályája mennyire hasonlít az 1862-ben megfigyelt Swift-Tuttle-üstökös pályaelemeihez. Ez volt az első alkalom, hogy egy meteorrajt üstökössel hoztak kapcsolatba, illetve magyarázatot nyert, hogy miért láttak olyan sok perseida meteort az 1861-1863 közötti években. A szülőüstökös 1992-ben ismét napközelben járt, és valóban, ezekben az években látványos "kitöréseket" láthattunk az aktivitásban. A sok ezer év alatt az üstökösből származó törmelékfelhő azonban mára a teljes pálya mentés szétszóródott, így Földünk minden évben áthalad azon a térrészen, amelyben a részecskék keringenek. Az apró porszemek, amelyek bolygónkhoz viszonyítva másodpervenként 61 kilométeres sebességgel lépnek be légkörünkbe, nagyjából 100 kilométer magasságban látványos fényjelenség kíséretében lefékeződnek, szétporladnak. Már július közepétől láthatunk rajtagokat, és ez az időszak augusztus végéig is eltart.

 

Bár a legfényesebb tűzgömbök városi ég alatt is megfigyelhetők, a meteorok sötét, zavaró fényektől mentes ég alatt a leglátványosabbak. Gyors, rövid hullócsillagokat láthatunk, a fényesebbek pályája mentén pár másodperces utánfénylő nyomjelenség is marad, amíg az izzó ioncsatorna szét nem oszlik a felsőlégkörben. Az idei előrejelzések akár 200 meteort is jósolnak óránként (rövid időszakokra), de a tapasztalatok szerint a csúcs időpontja és mértéke csak komoly bizonytalansággal jelezhető előre. Mindezek ellenére derült idő esetén érdemes pár percet vagy órát a nézelődésre szánni. Idén sajnos zavaró tényező lesz a fogyóban lévő, már az éjszaka első felében felkelő Hold fénye, de szakmailag fontos a tényleges aktivitás minél pontosabb megfigyelése.

 

Meteorokat nem csak szabad szemmel és más fényérzékelő technológiákkal lehet megfigyelni és rögzíteni. Az ionizált csatorna jól visszaveri a radarhullámokat, de még az URH-tartományban működő rádió- és tévéállomások jeleit is. A visszaverődések akár a kommersz vevőkészülékekkel is hallhatóak, jó vevőantenna esetén. Európában több olyan megfigyelőállomás működik, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a meteoraktivitást az URH-sávban. Az egyik hazai megfigyelőhely honlapján nemcsak visszamenőleges aktivitásgörbék tanulmányozhatók, hanem a meteorbeütések visszhangjai online is hallgathatók.

 

eredeti oldal képpel:

http://index.hu/tudomany/urkutatas/2009/08/10/nezzen_hullocsillagokat/

 

(index)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Én augusztus 20.án Velencei tó-n voltam párommal és miután megnéztük a tűzijátékot reggelig ott maradtunk... a hőmérséklet ***** hideg volt de összesen 6 hullócsillagot láttunk... nos h még menyit nem vettünk észre nem tudom de nekem maradandó élmény marad az biztos mert életemben nem láttam még és most 6-ot is .... fantasztikus volt

Link to comment
Share on other sites

Igen, igen ezt már én is hallottam! Még jó, hogy nem tudok aludni, biztos megnézem :rolleyes:

 

"2009 augusztus 27-én éjfélkor, 0 óra 30-kor pillants fel az égre.

 

Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni. és olyan lesz, mint a telehold.

 

A Mars 34,65 millió mérföldre lesz a földtől.

 

Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz.

 

Add tovább ezt az infót, mert ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer"

Link to comment
Share on other sites

Sajna erről én is lemaradtam, pedig biztos nem volt rossz :(

Amúgy hihetetlen, mennyien benyalják ezt a Marsos hoaxot... Nah láttatok két Holdat az égen? :D :D :lol:

nem láttunk de szép volt az ég..hold nélkül...amúgy sántított nekem a dolog mert tavaly is jött ilyen maszlag nekem de mondom ha már ennyien pampogják akkor biztos igaz:D

aztán mégse :D

 

furcsáltam is..hogy nem verték nagy dobra mint a napfogyatkozást

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...