Jump to content
PirateClub.hu

Galaktikus "szörnyről" készített felvételt a NASA Spitzer űrteleszkópja


hankock
 Share

Recommended Posts

Egy spirális galaktikus "szörny", a belsejében egy "szemmel" látható az amerikai úrkutatási hivatal, a NASA Spitzer űrteleszkópja által készített felvételen.

Az NGC 1097 jelű galaxis 50 millió fényévnyire található bolygónktól. Spirálalakú, akár a mi Tejutunk, s hosszú "csillagkarokkal" rendelkezik. A galaxis központjában lévő "szem" egy óriási fekete lyuk, amelyet csillaggyűrű övez. A Spitzer által az infravörös tartományban készített felvételeken az egyébként láthatatlan fekete lyuk kékszínű, míg a csillaggyűrű fehér - olvasható a Science Daily című tudományos hírportálon.

 

A fekete lyuk óriási, tömege körülbelül százmilliószor nagyobb, mint a Napé, s a közelébe került szerencsétlen sorsú csillagokról "legeli le" a gázokat és a port. Összehasonlításként a Tejút középpontjában lévő fekete lyuk tömege "mindössze" néhány milliószor nagyobb mint a Napé.

 

295y49w.jpg

"E fekete lyuk, s hozzá hasonlók sorsát kutatjuk. Némely elmélet szerint idővel ezek a fekete lyukak lecsendesednek, alvó fázisba kerülnek, mint történt ez a Tejút esetében is" - hangsúlyozta George Helou, a NASA Spitzer Kutatóközpontjának igazgatóhelyettese.

 

A fekete lyukakat körülvevő fényes gyűrűt születő fiatal csillagok alkotják. A galaxis belsejébe áramló anyag "kapcsolja fel" az új csillagokat.

 

Kartik Sheth, a NASA asztronómusa lenyűgözőnek nevezte a csillaggyűrűt, amelyet azért érdemes kutatni, mivel itt oly nagy arányban képződnek új csillagok.

 

Az infravörös tartományban rövidebb hullámhosszon készített Spitzer-felvételeken kékek, a hosszabb hullámhosszon pedig vörösek az objektumok. Ezeken a képeken az NGC 1097 vörös spirálkarjai között látszik az újszülött csillagok által hevített por. A galaxisszerte szétszórt idősebb csillagok kék színben tűnnek fel. A felvétel bal oldalán megbúvó halvány pont egy kísérőgalaxis, amely úgy tűnik, mintha bújócskát játszana, kikukucskálva a nagyobbik "karjai" közül.

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

Érdekes dolgok mehetnek ott végbe a feketelyuk környékén. Ha választhatnék, hogy halok meg akkor azt mondanám dobjatok feketelyukba. Én lennék az egyetlen aki tudná, hogy milyen a belselyében / közelében. Még az is lehet, hogy időben és terben is utaznék. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Ez valami elképesztően szép. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Érdekes dolgok mehetnek ott végbe a feketelyuk környékén. Ha választhatnék, hogy halok meg akkor azt mondanám dobjatok feketelyukba. Én lennék az egyetlen aki tudná, hogy milyen a belselyében / közelében. Még az is lehet, hogy időben és terben is utaznék. :D

 

akkor már a tejút közepében lévőbe menj, ott ritkábbak a csillagok, nem halsz meg évtizedekkel előtte, mint odaérnél, bér lehet évekkel előtte.

 

A belehulló anyag halálsikolya, azaz a zuhanés közbeni energiája, meg a surlódés, tömörödés, gyorsulás miatt akkorára nől, hogy fényévekre halálos röntgensugárzással teríti be a környezetét. De mint már irték, előtte darabokra szakadnél, hisz a közelebb lévő testrészedet jobban vonzaná a gravitáció, mit a meszebbit, mikor már darabokra, majd atomokra, majd részecskékre szakadnál, utána az részecskéid is megnyúlnak a tíz a mínusz 15-17-en méretű protonjaid, elektronjaid egy méter hosszúra is megnyúlhatnak.... nagy gravitáció van a Jupiteren is, ott a felszínén (ha lenne szilárd felszíne, de nincs) az ezer kilóméteresszelektől eltekintve, ha ott állnál, palacsintává lapulnál szintén, mert kb egy tonna lenne asúlyod, vagy másfél, nem emlékszem pontosan... és az még pár százaléka a napénak, de a fekete lyuk meg többmilliószorosa a napénak, plusz jobban össze van nyomva azaza a tömegvonzása is nagyobb...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...