Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
Sonic79

Megkezdődött a Google-Apple-háború

Recommended Posts

Amerikai elemzők szerint a Google minden eszközt bevet, hogy megfékezze riválisait. Még a régi barátok is bajba kerülhetnek a keresőcég és az Obama-kormányzat jó kapcsolata miatt.

Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a Google és az Apple barátok. A két vállalat többször segítette egymást, figyelembe vették egymás igényét: még a fejlesztéseknél is kínosan ügyeltek arra, hogy ne zavarják meg a másik köreit. Elég csak arra gondolni, hogy az Androidba a mai napig nem került bele az iPhone egyik leghasznosabb tulajdonsága, a multitouch.

 

Hatósági vizsgálat

 

A közelmúltban azonban több barátságtalan lépés is történt. Elsőként az Apple vágta ki [1] az App Store-ból a Google Voice nevű alkalmazást, majd nem sokkal később a keresőcég vezetője, Eric Schmidt kilépett az Apple igazgatói tanácsából. Nem óriási horderejű lépések ezek, viszont jól mutatják a változást: azt, hogy a két cég elkezdett riválisként tekinteni egymásra. És ebben a harcban az amerikai kormányzatnak is osztottak néhány lapot.

 

Elég csak arra gondolni, hogy az amerikai hírközlési hatóság, az FCC vizsgálatot indított az Apple ellen, amiért az törölte a Google Voice-t az App Store-ból. Az eset azért szokatlan, mert a kaliforniai cég a bolt megnyílása óta rendszeresen vagdossa ki az alkalmazásokat indoklás nélkül, valószínűleg több tízezer program végezte már a bittemetőben, az FCC-nek mégis csak most jutott eszébe elszámoltatni az Apple-t. Milyen alapon szelektálnak az alkalmazások közt? Mi volt a baj a Voice-szal? Igaz-e, hogy az AT&T néha leszól Jobsnak és megmondja, milyen programokat nem akar látni az online boltban? Számos kellemetlen kérdésre kell válaszolnia az Apple-nek.

Obama a Google mellett?

 

A két cég viszonya a történtek ellenére sem egyértelmű, hiszen az üzleti életben egyszerre lehet két vállalat partner és ellenfél is. Elég csak az Apple és a Microsoft viszonyára gondolni: miközben a cégek operációs rendszerei egyre nagyobb harcot vívnak egymással, a redmondi vállalatnak üzleti érdeke is fűződik a kaliforniaiak sikeréhez a felvásárolt Apple-részvények és az OS X-re írt programok miatt. A Microsoft és a Google végsőkig tartó harcot vívnak a keresők piacán, de a webkettes vállalat mindent megtesz, hogy programjai tökéletesen fussanak Windows alatt, és ez várhatóan akkor sem változik majd, amikor megjelenik a pc-kre szánt Android.

 

Mindenesetre az FCC vizsgálata mögött nehéz nem észrevenni a Google kezét, már csak azért sem, mert az Apple lépésében nem volt semmi szabálytalan vagy szokatlan. A vállalat egész stratégiája a totális kontrollra épít, amiből remek termékek és elviselhetetlen üzleti szabályozások születnek, így dolgoznak évtizedek óta, az FCC azonban mégis csak most jelentkezett be vizsgálatra.

 

Sascha Segan, a PCMag publicistája óriási összeesküvést sejt [2] a lépés mögött. A szerző megemlíti, hogy a Google remek kapcsolatot ápol az Obama-kormányzattal, amit várhatóan ki is használ majd a versenytársak gyengítésére.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
az Androidba a mai napig nem került bele az iPhone egyik leghasznosabb tulajdonsága, a multitouch.

 

Erre azért a HTC-nek lenne egy-két szava.

Pl ottvan a HTC Hero: Androidos és multi-touch-os is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×