Jump to content
PirateClub.hu

Bemutatkozott a Fehér Lovag


bagi
 Share

Recommended Posts

Minden jel arra mutat, hogy a világ első, magánkezdeményezésre megépülő, űrugrás végrehajtására képes repülő szerkezete a megvalósítás végső stádiumába került. A Virgin Galactic megrendelésére kifejlesztett, futurisztikus kinézetű WhiteKnightTwo repülő indítóállomás ugyanis már a nagyközönség előtt is meggyőzően demonstrálta, hogy készen áll az űrturistákat akár 104 kilométeres magasságba repítő, rakétahajtóműves SpaceShipTwo nevű szerkezet levegőbe emelésére és indítására.

 

Repülő indítóállomás

 

Az elsőre meglehetősen bizarr benyomást keltő kéttörzsű WhiteKnightTwo (Fehér Lovag) nem más, mint két önállónak tekinthető egyforma repülőgép sárkányszerkezetének összekapcsolása egy közös szárnyrésszel. Ez a megoldás nem újkeletű, számos példa van már rá a repüléstörténelemben, még harci gépeket is gyártottak ilyen megoldással.

 

20090729whiteknig1.jpg

 

A szénszálas kompozitanyagból készült repülőgép tervezésére és megépítésére a különleges légijárművek terén nagy tapasztalatot szerző Scaled Composites kapott megbízást a Virgin Galactictól. A konstrukció megalkotásakor széleskörűen felhasználták az űrrepülőgépekkel eddig összegyűlt tapasztalatokat, és mindenre kiterjedő számítógépes aerodinamikai szimulációkat is végeztek a legtökéletesebb forma megtalálása érdekében.

 

 

A külső szárnyai alatt két-két sugárhajtóművet hordozó szerkezet legfontosabb szerepe az, hogy mintegy 15 kilométer magasságba felvigye a hozzá rögzített rakétameghajtású SpaceShipTwo nevű szerkezetet, melyben az űrturisták helyet foglalnak. A megfelelő magasság és repülési profil elérése után a SpaceShipTwo leválik az "anyagépről", és önállóan emelkedik a kitűzött 104 kilométeres magasságba, ahonnan ugyancsak önállóan, vitorlázva tér vissza a földfelszínre. Ez a megoldás olcsóbb és egyszerűbb, mint földi indítóállomásokat építeni, ráadásul így a SpaceShipTwo hajtóművének sem kell akkora teljesítményűnek lennie, mint az űrrepülőgépekkel a hátukon startoló NASA-hordozóeszközöknek.

 

Az űrugrást végrehajtó repülőeszköz fedélzetén két pilóta és hat utas foglal majd helyet. A 42 méteres szárnyfesztávolságú szerkezet másik felhasználási módja az lehet, hogy kisebb műholdakat állít pályára.

 

Látványos bemutató Oshkosh-ban

 

A WhiteKnightTwo 2009. július 27-én az oshkosh-i AirVenture rendezvényen többször fel- és leszállt, illetve áthúzásokkal varázsolta el a közönséget. Mindenki az elismerés hangján nyilatkozott a szerkezetről.

 

A repülés iránt érdeklődők számára Oshkosh nem csupán egy név, hanem egy fogalom. Az Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvendő AirVenture rendezvénysorozatnak otthont adó wisconsini városban minden évben százezrek gyűlnek össze a helyi, Wittman nevű regionális repülőterén, ahol az EEA (Experimental Aircraft Association's) szervezésében egy óriási légi és földi show-t tartanak. Az elmaradhatatlan gyorsulási versenyeken kívül mindenféle repülőeszközt láthatnak az érdeklődők, a II. világháborús harci gépektől korunk lopakodó bombázójáig. Nem véletlenül választották tehát ezt a helyszínt a WhiteKnightTwo első nyilvános légi szerepléséhez, amely már egyébként a 17. tesztrepülése volt.

 

A programba már eddig is több száz millió dollárt fektető Sir Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója és tulajdonosa elmondta: bízik abban, hogy a WhiteKnightTwo és a SpaceShipTwo által alkotott páros még az idén, vagy legkésőbb 2010-ben a levegőbe emelkedik, és rövidesen megkezdődhet a tömeges űrturizmus. Mindenesetre a mintegy 200 000 dolláros jegyekből már eladtak több mint háromszázat, így az első néhány tucat repülésen biztosan teltház várható a fedélzeten.

 

Videók:

 

http://gizmodo.com/5030033/beautiful-video-of-virgin-galactics-whiteknighttwo

http://gizmodo.com/5236491/video-virgin-galactics-whiteknighttwo-in-action

 

[origo]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...