Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
brandiska

Megfejtették Jefferson elnök titkosírását

Recommended Posts

Megfejtették Jefferson elnök titkosírásátTöbb mint 200 évig volt megfejtetlen Thomas Jefferson amerikai elnök és jóbarátja, Robert Patterson pennsylvaniai matematikaprofesszor üzenetváltása, amiben a Patterson által kifejlesztett, és a professzor által megfejthetetlennek kikiáltott titkosírást használtak.

Patterson és az elnök a titkosírások nagy rajongói voltak, gyakran váltottak rejtjelezett leveleket. Az egyik ilyen, 1801 decemberéből származó levél mellé tűzött üzenetben Patterson azt állította, hogy megalkotta a tökéletes titkosítást, ami nem csupán megfejthetetlen, de minden nyelvre alkalmazható, egyszerű, könnyen megjegyezhető elven alapul, és a kulcs ismeretében gyorsan visszafejthető a kódolt üzenet.

Kétszáz év alatt sokan próbálkoztak az üzenet megfejtésével, amiről egyébként a történészek máig nem tudják, hogy maga az elnök dekódolta-e, vagy előtte is titok maradt a megfejtés kulcsa. Az hamar kiderült, hogy nem egy egyszerű betűcserés trükkről van szó, amikor egy meghatározott rendszer szerint az abc egyes betűit egy másikra cserélik. Ezt már a XIX. század fejlettségi szintjén is aránylag könnyen fel lehetett törni statisztikai módszerekkel, az egyes betűk előfordulási arányait figyelve az adott nyelvben, és a kódolt szövegben.

A másik akkoriban elterjedt titkosítási módszer az volt, hogy egy táblázatban meghatározott szisztéma szerint egyes betűket, szótagokat, szavakat, vagy kifejezéseket cseréltek le számokra. Ezt már keményebb dió volt megfejteni, de nehézkes is a táblázatban keresgélés miatt, így nem is fért bele Patterson „tökéletes titkosítás" definíciójába.
titkosiras
561909_5fbe1eee1967c201512fa94e03d2f531_wm.jpg
Az eredeti levél egy részlete

A rejtélyt végül 208 év hiábavaló próbálkozásai után egy 36 éves amerikai matematikus, Dr. Lawren Smithline fejtette meg [1], aki egyébként kódfejtő szakértőként az amerikai titkosszolgálatoknak is dolgozó Institute for Defense Analyses egyik kutatóközpontjának munkatársa.

Patterson titkosítása többszörös kódolást alkalmazott. Először is a szöveget a szóközök eltávolításával, csupa kisbetűvel (hogy ne lehessen a szavak és mondatok határait megtalálni) egy 40 oszlopból és 60 sorból álló rácsba másolta át, függőlegesen egymás alá írva a betűket, az oszlopokkal balról jobbra haladva. Ezután hétsoronként külön rácsokra vágta a táblázatot, és minden egyes ilyen rész-táblában összekeverte a sorok sorrendjét, majd minden sor elejére és végére véletlenszerű betűket írt. Az így kapott betűhalmazt aztán kimásolta a rácsból (most már vízszintesen, ahogy egyébként is írni-olvasni), és készen is volt a kód.
hirdetés

A megfejtéshez használt kulcs nagyon egyszerű volt, és annyi kétjegyű számot tartalmazott, ahány sorból állt a táblázatban a szöveg. A kulcs például lehetett 58, 71, 33 – a beavatatlannak ez semmit nem mondott, a levél címzettje viszont tudta, hogy az olvasást az ötödik sorral kell kezdeni, aminek az elején nyolc, az üzenethez nem tartozó, csali betű van, aztán a hetedik sor jön, egy, majd a harmadik, három figyelmen kívül hagyandó betűvel. Az egyszerű trükk, és a függőleges, illetve vízszintes sorrendek keverése két évszázadig védte a szöveget.

Dr. Smithline számítógépes segítséggel fejtette meg a kódot. A módszere statisztikán alapult. Jefferson elnök fennmaradt levelezésének szövegét analizálta, és minden egyes betűpár (aa, ab, ac, egészen a zz-ig) előfordulási sűrűségét felmérte, aztán hasonló mintákat keresett a kódolt szövegben. Egy heti próbálkozás után a gép kidobta a megfejtést: Patterson a Függetlenségi nyilatkozat néhány sorát küldte el az elnöknek.

forrás:index.hu

Share this post


Link to post
Share on other sites

ez nem semmi, vajon ezért kap valami jutattást vagy bármit egy válveregetésen kívül? mert csak egy 200 éves rejtélyt oldott meg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vajon egyáltalán hasznát vették az üzenetnek vagy nem érte meg megfejteni? :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

respect...jó hallani azt, hogy még manapság is fejtenek meg a rég múlt idők titkai közül...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gondolom azért írta le titkosan magának mert nekünk semmi közünk hozzá.

Erre jön valami tudós arc 200 évvel később aztán hobbiból megfejti. :P

Nem hiszem, hogy az a szöveg az örök élet titkát vagy az élet értelmét tartalmazza. :P

Szóval egyáltalán nem értem minek kell fejtegetni azon kívül, hogy valakinek jól esik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow! Ez azért nem kis munka lehetett. nagy koponya aki megfejtette :D

bár ahogy itt a cikkbe elvan magyarázva én azt fel se fogtam xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

gyaaaa 208 éve csak most sikerült először

Share this post


Link to post
Share on other sites
Egy heti próbálkozás után a gép kidobta a megfejtést: Patterson a Függetlenségi nyilatkozat néhány sorát küldte el az elnöknek.

... szóval nincs itt nagy rejtély :D megfejtette, de semmi olyanra nem talált, ami újdonság lenne.

VAGY rosszul értelmeztem, és csak a mintában volt a függetlenségi nyilatkozat néhány sora. most akkor azt nem tudom, hogy ezt használták is sokat, vagy csak a csávesz egyszer elküldte hogy kitalálta ezt és utána nem is használták? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

mégsem volt annyira tökéletes, ha 208 év múlva megfejtették :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

magyarul semmmi értelme nem volt? :D

mekkorát koppanhatott a nagy megfejtő :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×