Jump to content
PirateClub.hu

Megfejtették Jefferson elnök titkosírását


brandiska
 Share

Recommended Posts

Megfejtették Jefferson elnök titkosírását



Több mint 200 évig volt megfejtetlen Thomas Jefferson amerikai elnök és jóbarátja, Robert Patterson pennsylvaniai matematikaprofesszor üzenetváltása, amiben a Patterson által kifejlesztett, és a professzor által megfejthetetlennek kikiáltott titkosírást használtak.

Patterson és az elnök a titkosírások nagy rajongói voltak, gyakran váltottak rejtjelezett leveleket. Az egyik ilyen, 1801 decemberéből származó levél mellé tűzött üzenetben Patterson azt állította, hogy megalkotta a tökéletes titkosítást, ami nem csupán megfejthetetlen, de minden nyelvre alkalmazható, egyszerű, könnyen megjegyezhető elven alapul, és a kulcs ismeretében gyorsan visszafejthető a kódolt üzenet.

Kétszáz év alatt sokan próbálkoztak az üzenet megfejtésével, amiről egyébként a történészek máig nem tudják, hogy maga az elnök dekódolta-e, vagy előtte is titok maradt a megfejtés kulcsa. Az hamar kiderült, hogy nem egy egyszerű betűcserés trükkről van szó, amikor egy meghatározott rendszer szerint az abc egyes betűit egy másikra cserélik. Ezt már a XIX. század fejlettségi szintjén is aránylag könnyen fel lehetett törni statisztikai módszerekkel, az egyes betűk előfordulási arányait figyelve az adott nyelvben, és a kódolt szövegben.

A másik akkoriban elterjedt titkosítási módszer az volt, hogy egy táblázatban meghatározott szisztéma szerint egyes betűket, szótagokat, szavakat, vagy kifejezéseket cseréltek le számokra. Ezt már keményebb dió volt megfejteni, de nehézkes is a táblázatban keresgélés miatt, így nem is fért bele Patterson „tökéletes titkosítás" definíciójába.
titkosiras
561909_5fbe1eee1967c201512fa94e03d2f531_wm.jpg
Az eredeti levél egy részlete

A rejtélyt végül 208 év hiábavaló próbálkozásai után egy 36 éves amerikai matematikus, Dr. Lawren Smithline fejtette meg [1], aki egyébként kódfejtő szakértőként az amerikai titkosszolgálatoknak is dolgozó Institute for Defense Analyses egyik kutatóközpontjának munkatársa.

Patterson titkosítása többszörös kódolást alkalmazott. Először is a szöveget a szóközök eltávolításával, csupa kisbetűvel (hogy ne lehessen a szavak és mondatok határait megtalálni) egy 40 oszlopból és 60 sorból álló rácsba másolta át, függőlegesen egymás alá írva a betűket, az oszlopokkal balról jobbra haladva. Ezután hétsoronként külön rácsokra vágta a táblázatot, és minden egyes ilyen rész-táblában összekeverte a sorok sorrendjét, majd minden sor elejére és végére véletlenszerű betűket írt. Az így kapott betűhalmazt aztán kimásolta a rácsból (most már vízszintesen, ahogy egyébként is írni-olvasni), és készen is volt a kód.
hirdetés

A megfejtéshez használt kulcs nagyon egyszerű volt, és annyi kétjegyű számot tartalmazott, ahány sorból állt a táblázatban a szöveg. A kulcs például lehetett 58, 71, 33 – a beavatatlannak ez semmit nem mondott, a levél címzettje viszont tudta, hogy az olvasást az ötödik sorral kell kezdeni, aminek az elején nyolc, az üzenethez nem tartozó, csali betű van, aztán a hetedik sor jön, egy, majd a harmadik, három figyelmen kívül hagyandó betűvel. Az egyszerű trükk, és a függőleges, illetve vízszintes sorrendek keverése két évszázadig védte a szöveget.

Dr. Smithline számítógépes segítséggel fejtette meg a kódot. A módszere statisztikán alapult. Jefferson elnök fennmaradt levelezésének szövegét analizálta, és minden egyes betűpár (aa, ab, ac, egészen a zz-ig) előfordulási sűrűségét felmérte, aztán hasonló mintákat keresett a kódolt szövegben. Egy heti próbálkozás után a gép kidobta a megfejtést: Patterson a Függetlenségi nyilatkozat néhány sorát küldte el az elnöknek.

forrás:index.hu
Link to comment
Share on other sites

Gondolom azért írta le titkosan magának mert nekünk semmi közünk hozzá.

Erre jön valami tudós arc 200 évvel később aztán hobbiból megfejti. :P

Nem hiszem, hogy az a szöveg az örök élet titkát vagy az élet értelmét tartalmazza. :P

Szóval egyáltalán nem értem minek kell fejtegetni azon kívül, hogy valakinek jól esik.

Link to comment
Share on other sites

Egy heti próbálkozás után a gép kidobta a megfejtést: Patterson a Függetlenségi nyilatkozat néhány sorát küldte el az elnöknek.

... szóval nincs itt nagy rejtély :D megfejtette, de semmi olyanra nem talált, ami újdonság lenne.

VAGY rosszul értelmeztem, és csak a mintában volt a függetlenségi nyilatkozat néhány sora. most akkor azt nem tudom, hogy ezt használták is sokat, vagy csak a csávesz egyszer elküldte hogy kitalálta ezt és utána nem is használták? :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...