Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
bagi

6 oltári nagy tévhit a kullancsokról

Recommended Posts

Idén nyárra is csapadékos, párás időjárást ígérnek a meteorológusok. Sajnálatosan az előttünk álló hónapok várhatóan a következő időjárási dinamikát fogják mutatni: egyik nap vagy napszak zord, esős órákat hoz, majd az idő egy napra kitisztul, és párás, meleg nap következik. Az ilyen időjárás, melyben az esős napok és a fülledt, párás meleg váltják egymást, rendkívül kedvez a kullancsok aktivitásának és szaporodási kedvüknek. Az időjárás miatt a várható nyárnak folyamatos közszereplői lesznek a kullancsok, és nem fognak eltűnni néhány kánikulai hét miatt.

Ez a tény pedig fokozatos védelmet követel. De mielőtt védekezésbe fogsz, töröld ki a kullancsokról hallott tévhiteket a tudatodból!

 

c22ff5247f989d46cf8e2d811695b6c213b9ff42.jpg

 

1. Tévhit: A kullancs évszakhoz kötötten jelent számunka veszélyt. Még mindig vita tárgya, hogy alulról vagy felülről támadnak-e!

 

A valóság

 

Az enyhe telek miatt országszerte már egész évben folyamatosan, de nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban különösen támadnak a kullancsok. A vérszívók jelentős létszámban lepik el a természetet, most már a kerteket és a közparkokat is. A kullancsok támadására két irányból számíthatsz. A gyepi növénytársulásokban, a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutyakullancs, illetve a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levélfonákjáról vadászó, szemmel nem rendelkező, vak, „közönséges kullancs” a leggyakoribb vérszívó Magyarországon a 42 honos kullancsfaj közül. A kullancs szó nem egy állatot takar, hanem egy egész állatcsaládot, amely igen nagy fajszámban van jelen hazánkban.

 

2. Tévhit: A kullancsok csak néhány emberre veszélyes betegséget terjesztenek.

 

A valóság

 

Számos betegség van, amely embert és kedvencállatot egyaránt megbetegít. A kullancsok egyedfejlődési alakjai: a kullancslárvák, a kullancsnimfák és a kifejlett kullancsok. Ez utóbbiak már nőstények és hímek, szúrásukkor önmagukban is okozhatnak embereknek és kedvencállatoknak egészségkárosodást (bőrgyulladást, allergiát, mérgezést). A kullancsok a nagyobb gondot akkor jelentik, amikor a szúrásukon át kórokozó tartalmú nyálat fecskendeznek be. Így fertőzik meg áldozatukat szerte Európában a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusával, a Lyme borreliosis, klasszikus nevén a Lyme-kór, a tularemia, a Q-láz, az ehrlichiosis, a babesiosis, a mediterrán foltos láz vagy a TIBOLA kórokozóival.

 

3. Tévhit: Az emberi oltás véd a kullancs ellen!

 

A valóság

 

Az emberi védőoltás kizárólag a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás-vírusfertőzés ellen véd. (A teljes oltási sorozat után biztosított az oltott személy védelme.) Az elmúlt években e kullancs terjesztette betegségben éves szinten 100 alatt volt a bejelentett emberi beteg száma. Az alacsonynak tűnő szám félrevezető!! Ez az alacsony betegszám hamis, ön- és közveszélyes biztonságérzetet kelt! Az alacsony megbetegedési szám annak köszönhető, hogy a természetben dolgozók munkaköri leírása kötelezi őket a megfelelő védőoltás felvételére. Így azok, akik a legjobban ki vannak téve a kullancs okozta betegségeknek, védettséget élveznek. Ez követendő példa a lakosság egésze számára.

 

4. Tévhit: Az emberek számára forgalomban van a Lyme-kór elleni védőoltás.

 

A valóság

 

Emberre nincs Lyme-kór elleni védőoltás. Sőt a Lyme-kór az a fertőző betegség, melynek átvészelése után a szervezetben nem épül tartós immunológiai védelem. Emiatt, ha megfertőződik, az ember és a kutya egyaránt minden szezonban megbetegedhet a Lyme-kórban.

 

5.Tévhit: Kutyákra nem veszélyes a kullancs.

 

A valóság

 

A Lyme-kór, a babesiosis és más betegségek fenyegetik a kutyákat, ezért például kullancsriasztó cseppet vagy -nyakörvet ajánlott venni számukra is.

 

6.Tévhit: A kullancsok szeretnek napozni-sütkérezni a fűszálakon.

 

A valóság

 

A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt, amely számukra a kiszáradás veszélye miatt halálos.

 

Mely testrészeket kedveli a legjobban?

 

A kullancs, áldozatra kerülve, a napfény hatásától mentes, azaz ruhával fedett, izzadt-párás testrészbe szúrja szipókáját. A bőrbe rögzülés szempontjából a látó kullancsok a rövid szájszervű, míg a vak kullancsok a hosszú szájszervű csoportba tartoznak. Az áldozat bőrébe való rögzülés különbözősége a vérszívás várható időtartamának eltérését jelenti. Az előbbiek több, míg az utóbbiak rövidebb időt töltenek vérszívással.

 

Hogyan távolíthatod el biztonságosan?

 

A kullancs bőrből való eltávolítására sok népi módszer él a köztudatban. Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, kicsavarás) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, amitől a haldokló kullancs kórokozót tartalmazó nyálat köp az áldozatba.

 

A kullancs szakszerű eltávolítása: a kullancslárvákat és -nimfákat injekciós tűvel kell kipöccinteni a bőrből. A kifejlett kullancsok veszélytelen eltávolítására született a mindenki által, emberen és kedvencállaton egyaránt alkalmazható, egyszer használatos orvostechnikai eszköz, a kullancseltávolító kanál. Az eszköz országszerte kapható az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban.

 

 

Ha további részleteket olvasnál, esetleg kérdéseidet szeretnéd feltenni szakembernek, látogass el a Kullancsszövetség honlapjára:

http://www.kullancsinfo.hu/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ezekről a tévhitekről nemis halottam. a 3-ast meg az 5-öst volt aki tényleg így hitte? omg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×