Jump to content
PirateClub.hu

6 oltári nagy tévhit a kullancsokról


bagi
 Share

Recommended Posts

Idén nyárra is csapadékos, párás időjárást ígérnek a meteorológusok. Sajnálatosan az előttünk álló hónapok várhatóan a következő időjárási dinamikát fogják mutatni: egyik nap vagy napszak zord, esős órákat hoz, majd az idő egy napra kitisztul, és párás, meleg nap következik. Az ilyen időjárás, melyben az esős napok és a fülledt, párás meleg váltják egymást, rendkívül kedvez a kullancsok aktivitásának és szaporodási kedvüknek. Az időjárás miatt a várható nyárnak folyamatos közszereplői lesznek a kullancsok, és nem fognak eltűnni néhány kánikulai hét miatt.

Ez a tény pedig fokozatos védelmet követel. De mielőtt védekezésbe fogsz, töröld ki a kullancsokról hallott tévhiteket a tudatodból!

 

c22ff5247f989d46cf8e2d811695b6c213b9ff42.jpg

 

1. Tévhit: A kullancs évszakhoz kötötten jelent számunka veszélyt. Még mindig vita tárgya, hogy alulról vagy felülről támadnak-e!

 

A valóság

 

Az enyhe telek miatt országszerte már egész évben folyamatosan, de nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban különösen támadnak a kullancsok. A vérszívók jelentős létszámban lepik el a természetet, most már a kerteket és a közparkokat is. A kullancsok támadására két irányból számíthatsz. A gyepi növénytársulásokban, a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutyakullancs, illetve a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levélfonákjáról vadászó, szemmel nem rendelkező, vak, „közönséges kullancs” a leggyakoribb vérszívó Magyarországon a 42 honos kullancsfaj közül. A kullancs szó nem egy állatot takar, hanem egy egész állatcsaládot, amely igen nagy fajszámban van jelen hazánkban.

 

2. Tévhit: A kullancsok csak néhány emberre veszélyes betegséget terjesztenek.

 

A valóság

 

Számos betegség van, amely embert és kedvencállatot egyaránt megbetegít. A kullancsok egyedfejlődési alakjai: a kullancslárvák, a kullancsnimfák és a kifejlett kullancsok. Ez utóbbiak már nőstények és hímek, szúrásukkor önmagukban is okozhatnak embereknek és kedvencállatoknak egészségkárosodást (bőrgyulladást, allergiát, mérgezést). A kullancsok a nagyobb gondot akkor jelentik, amikor a szúrásukon át kórokozó tartalmú nyálat fecskendeznek be. Így fertőzik meg áldozatukat szerte Európában a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusával, a Lyme borreliosis, klasszikus nevén a Lyme-kór, a tularemia, a Q-láz, az ehrlichiosis, a babesiosis, a mediterrán foltos láz vagy a TIBOLA kórokozóival.

 

3. Tévhit: Az emberi oltás véd a kullancs ellen!

 

A valóság

 

Az emberi védőoltás kizárólag a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás-vírusfertőzés ellen véd. (A teljes oltási sorozat után biztosított az oltott személy védelme.) Az elmúlt években e kullancs terjesztette betegségben éves szinten 100 alatt volt a bejelentett emberi beteg száma. Az alacsonynak tűnő szám félrevezető!! Ez az alacsony betegszám hamis, ön- és közveszélyes biztonságérzetet kelt! Az alacsony megbetegedési szám annak köszönhető, hogy a természetben dolgozók munkaköri leírása kötelezi őket a megfelelő védőoltás felvételére. Így azok, akik a legjobban ki vannak téve a kullancs okozta betegségeknek, védettséget élveznek. Ez követendő példa a lakosság egésze számára.

 

4. Tévhit: Az emberek számára forgalomban van a Lyme-kór elleni védőoltás.

 

A valóság

 

Emberre nincs Lyme-kór elleni védőoltás. Sőt a Lyme-kór az a fertőző betegség, melynek átvészelése után a szervezetben nem épül tartós immunológiai védelem. Emiatt, ha megfertőződik, az ember és a kutya egyaránt minden szezonban megbetegedhet a Lyme-kórban.

 

5.Tévhit: Kutyákra nem veszélyes a kullancs.

 

A valóság

 

A Lyme-kór, a babesiosis és más betegségek fenyegetik a kutyákat, ezért például kullancsriasztó cseppet vagy -nyakörvet ajánlott venni számukra is.

 

6.Tévhit: A kullancsok szeretnek napozni-sütkérezni a fűszálakon.

 

A valóság

 

A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt, amely számukra a kiszáradás veszélye miatt halálos.

 

Mely testrészeket kedveli a legjobban?

 

A kullancs, áldozatra kerülve, a napfény hatásától mentes, azaz ruhával fedett, izzadt-párás testrészbe szúrja szipókáját. A bőrbe rögzülés szempontjából a látó kullancsok a rövid szájszervű, míg a vak kullancsok a hosszú szájszervű csoportba tartoznak. Az áldozat bőrébe való rögzülés különbözősége a vérszívás várható időtartamának eltérését jelenti. Az előbbiek több, míg az utóbbiak rövidebb időt töltenek vérszívással.

 

Hogyan távolíthatod el biztonságosan?

 

A kullancs bőrből való eltávolítására sok népi módszer él a köztudatban. Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, kicsavarás) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, amitől a haldokló kullancs kórokozót tartalmazó nyálat köp az áldozatba.

 

A kullancs szakszerű eltávolítása: a kullancslárvákat és -nimfákat injekciós tűvel kell kipöccinteni a bőrből. A kifejlett kullancsok veszélytelen eltávolítására született a mindenki által, emberen és kedvencállaton egyaránt alkalmazható, egyszer használatos orvostechnikai eszköz, a kullancseltávolító kanál. Az eszköz országszerte kapható az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban.

 

 

Ha további részleteket olvasnál, esetleg kérdéseidet szeretnéd feltenni szakembernek, látogass el a Kullancsszövetség honlapjára:

http://www.kullancsinfo.hu/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...