Jump to content
PirateClub.hu

Korunk betegsége - a mobiltelefon-könyök


Belami18
 Share

Recommended Posts

Előfordult már Nintendo-hüvelykujj és gitárcsukló, most itt a legújabb modern betegség: a mobiltelefon-könyök.

 

A könyök alagút szindróma, azaz a mobiltelefon-könyök az alkarban és a kézben zsibbadó, szúró, fájó érzéssel jár, melyet a singcsonti ideg nyomása okoz. Ez az ideg az, melyet, ha beütjük a könyökünket, végigfut a karunkon az áram.

A betegség akkor alakul ki, ha valaki túl sokat és sokáig tartja a füléhez behajlított könyökkel a mobilját. Sokszor a korlátlan beszélgetések, alacsony percdíjas akciók is kiválthatják, hogy valaki nem figyel oda, meddig beszél.

 

Az arra fogékony embereknél a behajlított könyök merev tartása hosszú időn át a váráramlás gyengüléséhez vezet, ami steril gyulladást okoz, és a beszűkült alagútban az ideg nyomás alá kerül.

 

A tünetek súlyosbodásával a beteg veszíthet izomerejéből, romolhat a mozgáskoordináció és a mobilitás is, ilyenkor még az írás is nehéz. Krónikus, kezeletlen esetekben a gyűrűsujj és a kisujj mozgása is károsodik.

 

Bár konkrét adatok nincsenek, de a szakemberek szerint egyre nő az előfordulás a 3,3 milliárd mobiltelefon-tulajdonos körében.

 

Ez a második leggyakoribb alagút tünetegyüttes, az első helyen a kéztőalagút-szindróma áll, ami a csukló és a kéz hasonló megbetegedése.

 

A betegek közt legtöbb a középkorú vagy annál idősebb, és a nőknél gyakoribb. Ennek nemcsak az az egyébként kézenfekvőnek tűnő oka, hogy ők többet telefonálnak, hanem hormonális okok is húzódnak a háttérben. Van, hogy hasonló tüneteket okoz a rossz kéztartással való alvás vagy az íróasztalnál ülés is.

 

A legtöbb esetben kisebb életmódbeli változtatások enyhítenek a tüneteken, például ilyen a headset használata. Ha az alvási testhelyzet a hibás, egy kispárna segíthet.

 

A súlyosabb eseteket fizioterápis kezeléssel, ultrahanggal, nyújtással, masszázzsal, injekciókkal vagy műtéttel gyógyítják.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...