Jump to content
PirateClub.hu

Leonardo da Vinci hamisítványa lenne a torinói lepel?


hankock
 Share

Recommended Posts

A híres torinói lepel Leonardo da Vinci (1452-1519) hamisítványa lehet, aki kezdetleges fotográfiai módszerekkel saját arcvonásait örökítette meg rajta. Ezt állítja legalábbis egy brit dokumentumfilm.

A világ leghíresebb keresztény ereklyéjének szénizotópos kormeghatározása révén 1988-ban már kiderült, hogy valójában a középkorban készülhetett. Lillian Schwartz amerikai komputergrafikus, aki az 1980-as években szerzett nemzetközi ismertséget, amikor Mona Lisa mosolyában Leonardo da Vinci arcvonásait vélte elfedezni, most számítógépes elemzéssel a torinói lepellel vetette egybe a művész portréját - olvasható a The Daily Telegraph honlapján.

torinoi_lepel_Leonardo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Lillian Schwartz szerint, aki vizsgálatairól a Channel Five brit tévécsatorna dokumentumfilmjében számol be, a művész a camera obscura, azaz sötétkamera vagy lyukkamera segítségével vetíthette arcvonásait a vászonra. A camera obscurát Ibn al-Haiszam arab tudós 1038-ban említi először, a reneszánsz korában sokakat foglalkoztatott ez az egyszerű optikai leképező eszköz.

 

A dokumentumfilm szerint a vásznat rámára feszítették az elsötétített szobában, s ezüstszulfátot vittek a felületére - ez a fényérzékeny vegyszer már ismert volt a XV. századi Itáliában. A művész elkészítette az arcvonásait viselő szoborfejet. Amikor a napsugarak áthatoltak a falon lévő lyukban elhelyezett lencsén, az útjukba eső szoborfejről da Vinci arcvonásai leképződtek a vásznon, "beleégtek" az ezüstszulfátnak köszönhetően.

 

Lynn Picknett író és kutató szerint, aki hosszú ideje igyekszik megfejteni a torinói lepel rejtélyét, csak olyan személy lehetett a hamisító, aki anatómiai ismeretekkel rendelkezett, s olyan technológia birtokában volt, amellyel a XX. századig mindenkit lóvá tehetett.

 

Nicholas Allen, a dél-afrikai Nelson Mandela Metropolitan Egyetem művészettörténész-professzora szerint további vizsgálatokat kellene végezni, hátha sikerül kimutatni az ezüstszulfát nyomait a leplen.

 

"A torinói leplen egy emberi lényről készült fényképfelvétel negatívja látható. Amennyiben lefényképezzük, pozitív fényképeket kapunk, vagyis a torinói lepel negatívként funkcionált. Ez önmagában is arra utal, hogy fényképészetileg készült a torinói lepel" - magyarázta Nicholas Allen.

 

Az 1988-as radiokarbonos vizsgálat szerint a lepel az 1260 és 1390 közötti időszakból származik.

 

A film szerint Leonardo da Vinci azért készítette "fényképfelvételét", hogy ezzel helyettesítsen egy korábbi, gyatrább minőségű hamisítványt, amely 1453-ban került a Savoya-ház birtokába, s ötven évre eltűnt a nyilvánosság elől. Amikor ismét láthatóvá vált, mindenki eredeti relikviának hitte. A szakemberek szerint viszont a művész meggyőző hamisítványa volt.

 

Larissa Tracy, a virginiai Longwood Egyetem professzora szerint Leonardo da Vinci rendelkezett az ehhez szükséges tudással. Eleget tudott az emberi test felépítéséről, a vázizomzatról, ahogy technikailag is képes volt a feladat kivitelezésére. "Ha valaki egyáltalán képes volt camera obscurát előállítani, s működtetni az egyszerű optikai eszközt, az Leonardo da Vinci lehetett" - hangsúlyozta Larissa Tracy.

 

John Jackson professzor, a torinói lepel kutatásával foglalkozó coloradói központ igazgatója viszont úgy véli, hogy a relikvia Jézus keresztre feszítésének korából származik. Meggyőződése szerint a lepel radiokarbonos vizsgálata téves eredményeket adott, mivel a vászon szennyezett volt.

 

A Channel Five szerda este vetíti a dokumentumfilmet.

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

Aham.. Oké, Nem lehetne Mátyás király képe? Mindenki azt látja azon a képen amit akar. Ha valaki azt mondja hogy Jézus képe, akkor egy csoport azt fogja mondani, hogy nem. Aztán jön egy harmadik elképzelés. Teljesen mindegy, mert sose fog kiderülni igazán.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Igazából sokkal hamarabb fogom elhinni h Da Vinci van a leplen, mint hogy Jézus. Leonardo korának (ha nem az emberiség) egyik legnagyobb embere volt, hihetőbb , hogy saját magát megörökíti ,mint a kereszténység, Isten, Jézus és hasonlók.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...