Jump to content
Sign in to follow this  
csasa94

Tesztelik a GSM gyilkos technológiát

Recommended Posts

Éveken belül elfelejthetjük a jól bevált GSM-et: lassan kész a CSoHSPA.

 

Az átlagos mobiltelefonok akkumulátorában és a mobilszolgáltató hálózatában van egy közös: mégpedig az, ami a legjobban terheli őket. Ez pedig nem más, mint a GSM és WCDMA: a jelenlegi egyszerű hanghívások ugyanis ezeken a szabványon keresztül történnek, amely a fentebb ismertetett hardvert és komplett infrastruktúrát indokolatlanul magas terhelésnek teszik ki.

 

Épp ezért a Nokia Siemens az Elisa finn mobilszolgáltatóval együtt kidolgozott és megkezdte tesztelését a CSoHSPA (Circuit Switched over HSPA) nevű szabványnak. A lényege, hogy a GSM-el ellentétben az adatok nem egy szimpla hangcsatornán keresztül haladnak, hanem a WiMAX, VoIP és hasonló szabványoknál is alkalmazott adatcsomagokká lesznek tömörítve.

 

Ezzel a tömörítéssel a kimenő adat mennyisége a GSM-hez mérten felére csökken, miközben a mobil sem izzad meg a tömörítéssel, tehát az akkumulátoros üzemidő is arányosan nő. A felhasználó pedig nem vesz észre semmit a dologból, hiszen a hangminőség már elég régóta nem a GSM-hálózaton, hanem a mobilok mikrofonjain és hangszóróin múlik - az extrém körülményeket nem számítva.

 

A legjobb, hogy ez a megoldás a szolgáltatóktól nem igényel nagy beruházást, ugyanis a meglévő 3G hálózatot használja, csupán egy szoftveres frissítést kell eszközölniük. Természetesen megfelelő mobiltelefon is kell a használatához: a nemrég lebonyolított első híváshoz a Nokia szolgáltatta a tesztkészüléket.

 

 

Nektek mi a véleményetek az új technológiáról?

 

 

17136yf2.png

 

Üdv.: csasa94

Share this post


Link to post
Share on other sites

érdekes hir bár sokmindent nemtudok hozzáfüzni.

annyira nem hudefontos fejlesztés ez szerintem (vagycsak számomra nem)

viszont hacsak egy szoftverfrissités akkor nembánom :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hát, nekem csak az lenne jobb benne, h az aksi tovább bírja. És ha nem "szenved" a mobil adattömörítéssel, az már nyert ügy a mobilinterneten (GPRS).

Valóban nem fontos a fejlesztés, nem is kapkodnak vele, a mobil ígyis-úgyis működni fog. :)

 

Üdv.: csasa94

Share this post


Link to post
Share on other sites

Még csak most olvastam.

 

Szerintem felesleges.

 

Az akksi ideje a hálozati elérésektől függ legjobban ha egész nap a mobil csak a szolgáltatot keresgli akár 1-2 nap alatt kimerül bármilyen csucsmobil is.

A beszélgetések azért huzák le a telefont mert adatfolyamat játszodik le a kis készülék és egy nagy antena közt ez hogy tömöriti meg nem lényegtelen hiszen az elmondot szavak alapján kevesebb a fogyasztás a tömörités miatt de a másik mobil ezt a megtakaritott rész ugyan ugy elhasználja a tömöritésre a cpu használat véget.

 

Magyarán ha meg is takaritanak valamit az ropant kevés..

 

Manapság meg terjednek az olyan mobilok amik érintö kijelzősők hiába van bene 1000 mamperos aku ha a kijelzője 3-4x akkora mint a régi telefonoké..

A gyártok meg simán le tudnának gyártani minden telefonba egy brutális akut 2000-3000 mamperal kicsit nagyob lenne de a mobilok 98% ban volna rá lehetőség.

Csak ezt azért nem teszik mert ha 1 töltésel megy a telefon 3-4 hétig akkor az aku élet tartama is nem 3-4 év lesz hanem vagy 10-15 és nem vásárolna senki uj akukat a régi elhasználodott helyet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×