Jump to content
PirateClub.hu

Tudományos bizonyíték


Belami18
 Share

Recommended Posts

Egy dinoszaurusz-fészek segítségével végre választ kaphatunk arra az ősrégi találós kérdésre, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás - állítja két paleontológus. A helyes válasz: a tojás.

 

Az apró húsevő dinoszaurusz nőstény mintegy 77 millió évvel ezelőtt rakta le a tojásokat a homokos vízparton. Ám amikor a folyó áradni kezdett, a dinómama elmenekült, magukra hagyva még ki nem kelt utódjait.

 

A kutatók most tanulmányozzák a megkövesedett fészket és az abban talált, legalább öt részleges tojásmaradványt. A fészek hasonlít azokra, amelyeket a ma élő madarak raknak, a kutatás révén így kiderülhet, mikor alakult ki az őslényeknél a kotlás, a fészekrakás, a csúcsos tojás - és részleges választ kaphatunk arra is, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás - magyarázta Francois Therrien, az albertai Royal Ryrrell Museum dinoszaurusz paleoökológiával foglalkozó kurátora.

 

Az tulajdonképpen még mindig nem világos, hogy a tyúktojás vagy a tyúk volt-e előbb - hangsúlyozta Darla Zelenitsky, a Calgary Egyetem paleontológusa, aki elsőként tanulmányozhatta a fészket.

 

Át kell fogalmazni a kérdést

 

De ha a kérdést a szó szoros értelmében vesszük, akkor a válasz egyértelmű: mivel már a dinoszauruszok is a madarakéhoz hasonló fészkeket készítettek és tojásokat raktak - jóval az előtt, hogy a madarak (így a tyúkok) megjelentek a Földön, akkor a tojás volt előbb.

 

Az eredeti kérdést tehát át kell fogalmazni, és úgy feltenni: mi volt előbb - a dinoszaurusz vagy a tojás?

 

A fosszilis fészket az 1990-es években fedezték fel, és azóta Calgaryban őrizték - ott vette észre Zelenitsky. Először mindenki azt hitte, hogy annak idején egy kacsacsőrű dinoszaurusz, vagyis egy növényevő rakta. Zelenitsky jött rá, hogy a "tettes" egy apró teropoda volt.

 

Mint a kutatók a Palaentology című szaklapban beszámoltak, a fészekben eredetileg 12 darab, 12 centi magas, csúcsos tojás helyezkedett el körben, így a terapoda anya rájuk ülhetett, és kelthette őket.

 

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a nőstény egyszerre két tojást tojt - ami inkább a madarakra jellemző, amelyek egyszerre egy tojást tojnak, nem a krokodilokra, amelyek egyszerre rakják le az összeset.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem azzal már eddig jópáran tisztában voltunk, hogy előbb volt tojás, a cikk is ezt írja, de a régi embereknek halvány fogalmuk sem volt arról, hogy évmilliókkal ezelőtt dinoszauroszok járkáltak a Földön. Amúgy tényleg elfoglalhatnák magukat valami hasznosabb kutatással. Szerintem...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hogy miből lettek a dinók, azt majd szerintem 1 újabb kutatás sorozatból fogjuk megismerni. Biztos kitalálják majd, hogy föld létrejöttekor itt maradt üstökös maradványokból keltek ki, és összekapcsolják majd az űrlényekkel a felfedezést, a ráérős tudosokból már mindent kinézek. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Az ilyen kérdések pont azért megválaszolhatatlanok mert a válaszra rájön hogy és az mitől :D ezen el lehet agyalni és ehez nemkell tudosnak lenni hogy rájöjjünk ez egy végtelen gondolatmenet :lol:

 

szerintem a válasz olyasmi lehet ahogy a majomból ősember lett, majd a mai ember :happy:

volt egy izé az evolúciója úgy alakult hogy következő generáció egyre jobban hasonlított a tyúkra majd egyszer csak az egyik tojásból egy tik jött elő és jött a marinéni és megfőzte pörköltnek :lol::D :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...