Jump to content
PirateClub.hu

A cocker spániel a legagresszívebb kutya


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Ha agresszív kutyákról beszélünk, aligha ugrana be bárkinek is az angol cocker spániel elsőként. Pedig egy spanyol tanulmány szerint az ártatlan külsejű, lógó fülű jószág jóval hajlamosabb az ellenséges viselkedésre, mint bármely más kutyafaj tagjai.

 

A felfedezés újabb adalék ahhoz az egyre gyűlő bizonyíték halmazhoz, mely szerint az agresszivitás egy öröklődő jellemvonás, azaz a gének és a tenyésztési gyakorlat egyaránt segíthet meghatározni egy kutya viselkedését. "Országunkban és adatbázisunk szerint az angol cocker spánielnél tapasztalható a legtöbb agresszivitási probléma" - nyilatkozott a tanulmányt vezető Marta Amat, a Barcelonai Egyetem állatorvosi karának kutatója, aki munkatársaival 1040 kutyatámadási esetet elemeztek.

 

Az esetek nagy részében a támadásokat cocker spánieleknek, rottweilereknek, bokszereknek, yorkshire terriereknek és német juhászoknak tulajdonították. Még mélyebbre ásva az adatokban Amat és csapata felfedezte, hogy az angol cocker spánielek nem csak az idegenekkel, de saját gazdáikkal szemben is hajlamosabbak az agresszív fellépésre, mint más kutyák.

 

cocker.jpg

 

A spániel fajon belül az aranyszínűek és a hímek bizonyultak a legellenségesebbnek. A tanulmány megerősíti egy másik spanyol kutatás eredményeit, amit a Cordoba Egyetem csapata végzett el. Vizsgálataik ugyancsak agresszívebbnek találta a hím és az arany angol cocker spánieleket a nőstényeknél és a kevert színűeknél. Ami a színt illeti, Amat elmagyarázta, hogy a barnás színért felelős melanin pigment biokémiai útvonala azonos a dopaminéval és más agresszív viselkedést szabályzó agyi vegyületekével, illetve megjegyezte, hogy a tulajdonosok hajlamosak a barátságos külső, vidám karakter miatt megfeledkezni arról, hogy a családi kedvenc eredete szerint egy vadász eb, ezért elhanyagolják a kutya nevelését. Az is köztudott, hogy megfelelő élet- és mozgástér hiányában ez a faj stresszessé válik, ami egyenes út az agresszív viselkedés felé.

 

Más szakértők elsősorban a gazdikat okolják, mondván nincs születésénél fogva rossz kutya, csak rossz gazda. A cordobai tanulmány vezetője, Joaquin Perez-Guisado, aki több más tanulmányt is végzett korábban a cocker spánielekkel, bebizonyította, hogy a tulajdonosok csekély kutyanevelési és kiképzési gyakorlata különböző fajok 711 tesztalanyánál vezetett agresszív viselkedéshez. Minden lehetséges okot számításba véve munkatársaival megállapította, hogy a kutyák uralkodási agressziójának 40 százaléka a gazda tekintélyének hiányával kapcsolatos, akik minimális vagy leginkább semmilyen fegyelemre nem tanítják kutyáikat. A kutatók szerint egy jól kiképzett kutya normál esetben nem tanúsít ilyen magatartást.

Link to comment
Share on other sites

Érdekes ez a megállapítás. Nekünk Fekete kan angol cocker spanink van. De én csak azt veszem észre, hogy egyre butább... Hiába neveltük az évek alatt szerintem ez a fajta alkalmisüket. Ha a kerítésen belül van, megérti mit utasítunk neki. Ha kint van, sétál, akkor nem halgat semmire sem... <_< A vizet meg kifejezetten utálja a miénk. /de mondjuk tavaj már változó tendenciát mutatott mivel már úszott velünk egy darabon a Tiszán./

A miénk agresszív addig volt míg apum kezének nem fordult, mert nem adta oda neki a labdát, aztán ő meg olyat sózott rá, hogy azóta mindíg oda viszi neki azt amit kér apum tőle.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Erre a kutyafajra gondoltam volna legutoljára agresszivitás tekintetében. Alapoztam ezt arra a tapasztalatra, hogy a szomszéd már a második garnitúra spanci kiadást nyúzza, de ennél bambább jószágokkal még életemben nem találkoztam. Olyan mintha szellemileg visszamaradott alomból kerültek volna ki ezek a kutyák. Valóban érdekesek ezek a kutatási eredmények, de azért a spanci tulajdonosok bizonyára tudják, hogy ez csak az érem egyik oldala, hisz nagyon sokat számít a kutyákkal való kapcsolat és a helyes kutyanevelés.

Link to comment
Share on other sites

Meglepett engem is a dolog, rokonoknál is ilyen fajta kutya volt, mindig neki akart menni a nagyobb kutyáknak, eddig azt hittem, hogy pusztán csak ostoba szegény, 1 percig nem gondoltam volna, hogy aggressziv, mert alapból jó kutyának ismertem meg, na jó meg kicsit lustának. :)

Link to comment
Share on other sites

A miénk agresszív addig volt míg apum kezének nem fordult, mert nem adta oda neki a labdát, aztán ő meg olyat sózott rá, hogy azóta mindíg oda viszi neki azt amit kér apum tőle.

 

EZen akkorát dőltem :D :D :D

 

Hiába neveltük az évek alatt szerintem ez a fajta alkalmisüket.

 

Meg ezen is :D

 

Azért hogy a témához is szóljak valamit nénjéméknek pont ilyen kutyájuk és szerintem egyáltalán nem agresszív. Pedig engem úgy kéthetente egyszer lát, mégis szeret. :)

Link to comment
Share on other sites

Ha a kerítésen belül van, megérti mit utasítunk neki. Ha kint van, sétál, akkor nem halgat semmire sem... <_< A vizet meg kifejezetten utálja a miénk. /de mondjuk tavaj már változó tendenciát mutatott mivel már úszott velünk egy darabon a Tiszán./

Hidd el nem vagy egyedül ezzel a tulajdonsággal, ha nem is olyan kutyánk van, de az alkalmi süketség nagyon ismerős nálunk is. :D

 

Ezt nem gondoltam volna erről a cuki kutyáról viszont.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...