Jump to content
PirateClub.hu

Ida, a hiányzó láncszem


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Egy 47 millió éves makiszerű lény döbbenetesen ép állapotban fennmaradt fosszíliáját mutatták be kedden az Egyesült Államokban.

 

A macska méretű állat négy lábbal és egy hosszú farokkal rendelkezik, konzerválódása pedig annyira tökéletes, hogy szőrének körvonalai és utolsó étkezésének nyomai is felfedezhetők. Az Ida névre keresztelt őskövület állítólag a mai főemlősök - a majmok, emberszabású majmok és az ember, illetve távolabbi rokonaik közötti hiányzó láncszem, ugyanakkor a független szakértők, akik személyesen még nem találkoztak a lelettel szkeptikusak és a bemutatást övező felhajtás sem volt ínyükre. A fosszília bemutatását ugyanis hatalmas csinnadratta vezette fel a New Yorki Amerikai Természettörténeti Múzeumban, melyben a metropolisz polgármestere is részt vett. Bár Ida még csak most jelent meg a PLoS One tudományos szaklapban, már televíziós dokumentumfilm és könyv is készült róla.

 

ida1.jpg

 

A lelet valóban nem új keletű. Felfedezése az 1980-as években történt egy rendkívül gazdag őskövület lelőhelyen, a németországi Darmstadt közelében található Messel-bányában, a felfedezés és a bemutatás közötti idő nagy részét azonban egy magángyűjteményben töltötte.

 

A kövület jelentőségének vizsgálatát Jorn Hurum, az oslói Természettörténeti Múzeum szakértője vezette. A fiatal, feltehetően 9-10 hónapos korában elpusztult nőstény állat az eocén földtörténeti korban élt, az első főemlősök kifejlődése idején. Első pillantásra leginkább egy makihoz hasonlít, azonban hiányoznak róla a primitív jegyek, mint az úgynevezett "fogfésű", a megnyúlt, összecsoportosult és előre álló alsó metszőfogak és szemfogak, valamint hiányzik az a speciális karom, amit kurkászásra használnak. Hurum csapata megállapította, hogy Ida nem egyszerűen egy másik maki faj képviselője, hanem egy teljesen új faj tagja, amit Darwinius masillae névvel illettek, egyszerre adózva a lelőhelynek és Charles Darwin születése kétszázadik évfordulójának.

 

Dr. Jens Franzen a Messel-bánya egyik szakértője, a csapat tagja, Idát a "világ nyolcadik csodájának" nevezte a csontváz példátlan teljessége miatt, illetve állítása szerint Ida "rendkívül hasonló hozzánk", karmok helyett ugyanis körmökkel rendelkezik, keze fogásra alkalmas, hüvelykujja fordított, akárcsak az emberé és más főemlősöké. A fogak azonban arra utalnak, hogy nem közvetlen ősünk, inkább lehet egy "nagynéni" vagy egy "nagymama". "Egy olyan csoporthoz tartozik, amiből a magasabb rendű főemlősök és az ember kifejlődött, de nekem az a benyomásom, hogy nem tartozik bele a közvetlen vonalba" - nyilatkozott Franzen.

 

A független szakértők már nagyon várják az első találkozást az új fosszíliával, ugyanakkor elég kétkedők azzal az állítással kapcsolatban, mely szerint Ida egy "hiányzó láncszem" lenne. Dr. Henry Gee, a Nature magazin főszerkesztője szerint maga a kifejezés félrevezető, a lelet jelentőségét pedig a tudományos társadalomnak kell majd értékelnie. "Rendkívül örömteli az új felfedezés, és az is, hogy ilyen alaposan tanulmányozható" - mondta, nem tartva valószínűnek, hogy a lelet ugyanolyan fajsúlyú lenne, mint a floresi ember vagy a tollas dinoszauruszok.

 

ida2.jpg

Dr. Jens Franzen és dr. Jorn Hurum tanulmányozzák Idát

 

Dr. Chris Beard, a Carnegie Természettörténeti Múzeum kurátorát nem is maga a lelet, sokkal inkább az azt övező publicitási gépezet döbbentette meg. Úgy véli, a tudomány népszerűsítésének rovására mehet, ha a leletről netán kiderül, hogy koránt sem az, aminek a nagy szavak beállítják. Dr. Beard még nem rendelkezik tudományos részletekkel a leletről, de nagy örömmel fogadna egy ilyen tökéletes állapotban fennmaradt fossziliát az eocén korból, és nem utolsó sorban egy új fajt a korai főemlősök világában, ugyanakkor megdöbbenne, ha kiderül, hogy Ida az emberek egyik lehetséges őse.

 

Magában a PLoS-ban megjelent tanulmányban a tudósok teljes meggyőződéssel állítják, hogy Ida az ember egyik közvetlen őse, illetve az utolsó, akit a ma élő majomfajták, emberszabásúak és az emberek közös ősének tekinthetünk. Hurum a BBC-nek adott nyilatkozatában a láb részleteivel magyarázza a merész állítást, a láb egyik csontja, az úgynevezett ugrócsont ugyanis "szinte emberszabásúnak" látszik. Munkatársaival a láb háromdimenziós rekonstrukcióját tervezi, ami bizonyítaná az állítást. "Még nem végeztünk a vizsgálatokkal, számos újabb tanulmány fog megjelenni" - mondta Hurum.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...