Jump to content
PirateClub.hu

Mit is jelent valójában a @ ?


●[ essex ]●
 Share

Recommended Posts

Mit is jelent valójában a @ ?


Nap mint nap használjuk, és rengetegféleképpen is nevezzük; nálunk "kukac", az olaszoknál "csiga", a szlávoknál "majom", a spanyoloknál "arroba", míg az angoloknál meg egyszerűen csak az "at-jel" - de honnan is ered, és mit is jelentett eredetileg?

Az első olyan dokumentum, amelyben már szerepel a @ , 1536 május 4-ei keltezésű, és egy firenzei kereskedő, bizonyos Francesco Lapi tollából származik, aki ekkor épp a spanyolországi Sevilla-ban tartózkodott, és egy üzleti levélben használta a jelet.

A jel után azonban természetesen nem domain-név következett; csupán arra utalt vele, hogy hány "amfórát" is szállított az a három hajó, amelyek Rómába indultak a spanyol partokról - az "amfóra" pedig akkoriban egy közkeletű kereskedelmi mértékegység volt.

at-sign-nagy.jpg


A képen is látható szövegben a következő olvasható: "Egy amfóra, avagy egyharmincad hordónyi bor ott 70 vagy 80 dukátot ér". Spanyolul ezt a mértékegységet "arroba"-nak nevezik, és a mai napig is így hívják a @ jelet - amit aztán később az írógépek klaviatúrája is megőrzött. Évszázadokon át folyamatosan használták a jelet, főként kereskedelmi könyvelésben, ahol is annyit jelentett, hogy "... áron" (vagyis angolul, "at the price of").

1971-ben aztán Ray Tomlinson figyelmét is felkeltette a jel, mivel úgy vélte, ez tökéletes lenne a mailcímekhez - mégpedig azért, mivel a címzett neve után illesztett @ jel és az azt követő mailszerver host így tényleg azt fejezi ki, hogy a címzett "ott" van, vagyis valahol másutt, nem pedig helybeli (lévén az angolban az "at" azt is jelenti, hogy -nál/-nél - így pl az xy szervernél lévő címzettet). És láthatólag ez a megoldás azóta is remekül beválik.

Forrás:ipon.hu
Link to comment
Share on other sites

Ez egy érdekes dolog volt, azért fura, hogy az angol nyelv is mennyire sokrétű, habár ez az "at the price of" dolog eléggé gyenge indok, hogy at-nak hívják! :)

Link to comment
Share on other sites

:D rendszeresen használom(használjuk) és eddig nem tudtam, hogy mit jelent, ojan természetes volt :D

 

amúgy, a magyaroknál kukac, az olaszoknál csiga, de hogy lett a szlávoknál majom ? :D mer a kukac meg a csiga ijen kis kunkorodó állatok, de a majom? :D

 

mindenesetre érdekes kis cikk. köszi.

 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Érdekes egy történet.

Link to comment
Share on other sites

Ez érdekes! Gondolkodtam már rajta de lusta voltam rákeresni. Most itt volt és megnéztem. Hát érdekes. Hogy egy ilyen @ - jel mit takar??

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...