Jump to content
PirateClub.hu

Jobbkezesség?


hego
 Share

Recommended Posts

Miért jobbkezes az emberek többsége?

 

?Miért van az, hogy az emberek többsége a jobb kezét használja evéshez, íráshoz, stb.? Miért vannak balkezes emberek? Mi vezethetett a többség jobbkezességének kialakulásához??

 

Miért jobbkezes az emberek többsége?

 

?Miért van az, hogy az emberek többsége a jobb kezét használja evéshez, íráshoz, stb.? Miért vannak balkezes emberek? Mi vezethetett a többség jobbkezességének kialakulásához??

 

 

Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a tudósokat és a közvéleményt egyaránt. Mind a mai napig nem tisztázott a pontos ok, bár számos elmélet született a magyarázatára. A leginkább hihető és valószínű elmélet Marian Annett nevéhez fűződik, és genetikai-evolúciós összefüggéseket feltételez.

 

A tapasztalati tényekkel is alátámasztott elmélet lényege, hogy a test szimmetriáját és a kezességet meghatározó génnek két változata (allélja) létezik, egy ?jobbos? és egy ?balos?. Az ember evolúciója során valamilyen mutáció hatására a jobbkezességet meghatározó forma vált dominánssá, azaz ha a szüleinktől örökölt allélok közül csak egyik is ?jobbkezes?, magunk is jobbkezessé válunk.

 

Ha e tulajdonság utódlása is a klasszikus, Mendel-féle domináns-recesszív öröklődésmenetet követné, az emberek 75 százaléka lenne jobbkezes, 25 százaléka balkezes. Tudjuk azonban, hogy ez nem így van: az emberiség mintegy 90 százaléka jobbkezes.

 

Annett szerint a két recesszív (?balos?) allél öröklése még nem jelent automatikus balkezességet. Ez csupán lehetőséget teremt a balkezesség kialakulására, de nem kötelező érvényű. Az egyént ért különböző hatások határozzák meg, hogy melyik keze lesz az ügyesebbik. Itt nyílik a tere a további elméleteknek, melyek a különféle magzati és kisgyermekkori hatásokat, életeseményeket vagy akár baleseteket, traumákat teszik felelőssé a balkezesség kialakulásáért.

 

Marian Annett elmélete azért is figyelemreméltó, mert választ ad arra, miért születik két balkezes szülőnek az esetek 54 százalékában jobbkezes gyermeke, illetve arra is, hogy a tökéletesen egyező génállományú egypetéjű ikrek miért különbözhetnek egymástól a kezesség tekintetében.

 

forrás:

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=4054

Link to comment
Share on other sites

Szerintem nincs köze a génekhez.Ha pl vki úgy dönt, hogy megtanul gitározni, akkor mind1, hogy bal vagy jobb kezes, mind2vel ugyanolyan béna, amíg el nem kezd gyakorolni.Ha én most elhatároznám, hogy balkezes leszek, akkor csak elkezdeném gyakorolni a dolgokat bal kézzel, és előbb utóbb azzal is úgy menne, mint a jobbal.

Link to comment
Share on other sites

a mi családunkban minden fiú balkezes. (azaz apám, nagybátyám, öcsém, nagybátyám fia. kivéve nagyapám) énis bal kezes vagyok. család női tagjai pedig mind jobb kezesek :) (édesanyám, 2 hugom, nagymamám..stb ) nah erre varjatok gombot :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Arra még nem gondoltak, hogy talán azért volt, mert régen a balkezeseket (és még ma is) átnevelték jobkezesre? Szóval szerintem nagy részben attól is függ, hogy hogyan nő fel a gyerek. Gyerekkoromban, mind a két kezemet tökéletesen tudtam használni, most már csak a balt.

Link to comment
Share on other sites

Most csak én vettem észre, hogy a hír jelentéstartalma kb. 0%, annyi a fontos, hogy 10%-a az emberiségnek balkezes. A többi mondat szinte lényegtelen és csak fejtegetés, azt hittem érdemlegeset is megtudunk a témáról!

Link to comment
Share on other sites

Flóri bá

 

Utána néztem én is a dolognak, mivel én is balkezes vagyok. Ám attól, mert valaki bal vagy jobb kezes még nem feltétlenül csak az egyik kezével ügyes. Erre legjobb példaként azt tudom felhozni magamból kiindulva, hogy én evés közben a jobb kezemmel fogom a kanalat vagy villát, illetve ha biliárdozom, akkor a dákót is a jobb kezemmel fogom, a kislabdát meg mégis bal kézzel dobom el. Egyedül a Bowlingnál nem tudtam eddig eldönteni, hogy bal vagy jobb kézzel megy-e jobban.

 

Emellett megdöbbenve tapasztaltam, hogy létezik bal kezes toll, meg minden bigyó, amiket arra fejlesztettek ki, hogy a balkezesek is kényelmesen tudják fogni a tollat (persze olyan módszerrel, mint a jobbkezesek). Én kifejezetten rüheltem már ovis korom óta, hogy azzal a háromszög alapú hasáb formájú hülyeséggel próbáltak meg rászoktatni a jobbkezes írásmódra, amit a tollra vagy ceruzára lehet felhúzni (persze balkézzel).

 

Kiskoromtól szerettem már rajzolni és háliesten szüleim sem avatkoztak bele abba, hogy miként akartam fogni a ceruzát. Így kiskoromtól kezdve kialakult nálam egy sajátos balkezes írásmód - nagyából úgy fogom bal kézzel a ceruzát, mint ahogy alapjáratban a villát vagy kanalat szokták fogni (majd a héten beszúrok róla képet). Ceruzával jobban szeretik írni, jegyzetelni, mint tollal, mert jobban csúszik (2/B) - Ugyanis nekünk balkezeseknek az egyedüli hátrányunk, márha ez annyira zavar valakit a mindennapjaiban az, hogy nekünk tolni kell az íróeszközt írás közben, míg a jobb kezesek húzzák.

 

Na ennek jegyében pedig itt egy kis leírás

 

Hozzávetőleg 8 és 15% között mozog a felnőtt lakosság körében a balkezesek száma. Tanulmányok szerint a férfiak körében gyakoribb a bal kéz domináns használata.[2] A balkezesség az átlagos populációhoz hasonlítva ugyancsak gyakrabban fordul elő egypetéjű ikrek esetében, és az idegrendszeri megbetegedésben szenvedők körében (epilepszia, Down-kór, autizmus, szellemi visszamaradottság stb.). Statisztikailag az egypetéjű ikrek esetében 76% eséllyel lesz mindkettőjük balkezes, ha az egyikük balkezes. Ennek genetikai és környezeti okai vannak. A balkezesség gyakoribb Dél-Ázsiában, Kelet-Európában és Dél-Kelet Ázsiában, míg Nyugat-, Észak-Európában és Afrikában kevésbé.

 

A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos. Már a magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns és ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet. Ilyen például a dadogás, olvasási- (diszlexia), írási- (diszgráfia), számolási (diszkalkulia) nehézségek, magatartásbeli problémák, egyensúlyzavar, könnyen veszíthet magabiztosságából és egyéb lelki problémák alakulhatnak ki. Átszoktatás helyett inkább segíteni kell a gyermeket, például az írástanulásnál meg kell mutatni neki a megfelelő technikákat (hogyan formálja a betűket, számokat stb).

 

Az utóbbi bejegyzéshez csak annyit fűznék, hogy diszgráfia nálam is tapasztalható enyhe szinte: néha jegyzetelés közben hajlamos vagy F helyett V-t írni és fordítva. Persze azonnal észreveszem, de ez is csak nagyon ritkán fordul elő.

Link to comment
Share on other sites

szerintem lehet vmi a génekbe, mert ha a jobbkezességet meghatározó allél domináns a balkezességet meghatározó allél pedig recesszív allél és csak homozigóta recesszívként fordulhat elő míg a jobbkezességért felelős allél előfordulhat homozigótaként és heterozigótaként, és egy heterozigóta jobbkezes és egy homozigóta balkezes ember első utódnemzedékében az F1 ben 25% az esély arra h a gyermek balkezes lesz így ő továbbviheti a balkezes allélt az F2 és az F3 utódnemzedékbe is és így tovább

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nos annyi biztos, hogy ha egyszer valaki bal kezesnek született azt nem szabad át ,,konvertálni,, jobb kezessé! Mert ez sújos gondokat okozhat idővel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...