Jump to content
PirateClub.hu

A későn kelők okosabbak


T.Sz.v2
 Share

Recommended Posts

Hajnalig ébren maradni, aztán reggel sokáig aludni nem csak jó, de kimondottan hasznos is, derítette ki Dr. Philippe Peigneux kutatócsoportja a Liege-i egyetemen. Korábbi felmérések már kimutatták, hogy a rendszeresen sokáig alvók átlagban intelligensebbek, és többet keresnek, mint a koránkelők – a belga professzor ezúttal a miértekre kereste a választ.

 

A kísérletben részt vevőket két csoportra osztotta, akikre a pacsirta, illetve bagoly kódneveket ragasztotta. A pacsirták voltak azok, akik korán fekszenek le, és korán kelnek, a baglyok pedig a sokáig ébren maradó, későn kelő típus. A kísérleti alanyoknak teszteket kellett kitölteniük közvetlenül ébredés után, illetve tíz órával később, délután is, illetve az agyi aktivitásukat műszerekkel is mérték.

 

Kiderült, hogy a baglyok jobb eredményeket értek el a teszteken, és az MRI is erősebb aktivitást mutatott az agyukban, mint a pacsirtáknál – annak ellenére, hogy mindkét csoport ugyanannyit aludt, és az ébredéstől számítva ugyanannyi idő telt el mindkét csoport számra a teszt kitöltéséig (tehát nem volt fáradtabb egyik csapat sem a másiknál). A későn kelés jót tesz a gondolkodás sebességének és a memóriának is a kísérlet szerint.

 

Dr Peigneux szerint az, hogy koránkelésre, vagy sokáig alvásra vagyunk inkább hajlamosak (vagyis hogy hogyan van gyárilag beállítva a biológiai óránk), genetikai örökség, és egészen az őskorig nyúlik vissza az eredete, amikor a korán a zsákmány nyomába eredő vadászok és az éjjelente a törzsre vigyázó őrök voltak az első baglyok és pacsirták.

 

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ennek abban lehet a magyarazata h aki sokaig van fent az a termeszetes alvasi idoben (azaz ejje, hajnalban) is hasznalja az agyat, igy az megedzodik, jobban terhelheto.

Link to comment
Share on other sites

Hát én nagyon a baglyok csoportjába tartozom, mégsem érzem magam ettől okosabbnak a koránkelőknél:D

De azért lehet benne valami. Állítólag, az agyunk alváskor elvégez magán olyan karbantartási valamiket, mint pl a felesleges infók törlése... Virrasztós éjszakáimon tapasztaltam h 3-4 körül úgy éreztem, annál fáradtabb már alig lehetek, de kis idő múlva teljesen fitt lettem, és ömlött belőlem a szó:D Tehát lehet, h alvás nélkül is elvégzi egy részét az agyunk azon feladatoknak amiket alváskor kellene...

De sztem a cikk akkor is bullshit, unatkoztak a tudósok, nem tom hogy jutottak pár alany megfigyelésétől az ősemberekhez :D

Link to comment
Share on other sites

Akkor Győzike is okosnak számít?? :blink::D

Én ilyen átmenet vagyok, valamikor 1kor fekszem, 6-kor kelek, csak magamtól, valamikor meg délig eltudok aludni .... ;)

Tudósok, meg már nem tudnak mind agyalni ... :D

Link to comment
Share on other sites

Sokáig alszom :D éjfél és 1 óra között szoktam általában lefeküdni (hétköznap).Nem szeretek korán kelni, olyankor mindig olyasmi érzésem van, mintha még álmodnék :lol: ezen a KV sem nagyon szokott segíteni.

Link to comment
Share on other sites

Nah megtudtam, hogy okosabb vagyok egy pacsirtánál :lol: Én mindig későn fekvő, sokáig alvó típus vagyok és utálom ha felébresztenek. Suliidőben is ugyanúgy későn fekszek le(egyszerűen nem tudok korábban) és akkor azért elég rossz az ébredés... De hétvégéken vagy szünetben amikor nincsen dolgom lazán átalszom a délelőttöket. :) De azért nem mondanám biztosra, hogy okosabb vagyok egy korán kelő professzornál :huh:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Én olyasmit olvastam, hogy alvás közben egy csomó biológia meg kémiai folyamat játszódik le a testben és persze az agyban isezért fontos a min 8 óra alvás,de szerintem az teljesen hülyeség, hogy az agyi aktivitás élénkebb legyen a későn kelőknél. Akkor mi van, ha valaki egy másik időzónába utazik, vagy vmi ilyesmi. Szerintem inkább mindenki jól aludja ki magát, amennyire csak tudja az időpont és a napszak meg teljesen mind1 lehet.

Unatkzó tudósok, de jó lenne, ha nekem is ennyi időm lenne.

Link to comment
Share on other sites

Akkor én már ultra okos vagyok , ugyanis tegnap is este fél nyolckor keltem fel , végig aludtam az egész napot. :) Ezt eléggé rendszeresítettem mostanság , és én magam is nagyon pihentetőnek találom.

Link to comment
Share on other sites

Ez de jó! :))

 

Hú ezt kinyomtatom... abszolút bagoly vagyok és a suli és egyetem késztetett arra hogy korán is keljek. Szal az kimondottan sz.. rossz volt nekem. Valahogy jobban érzem magam ha sokáig fent vagyok és aludhatok délig! Nem szeretek reggel kelni :S

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...