Jump to content
PirateClub.hu

Az érintés mágiája!


Szipi
 Share

Recommended Posts

Az érintés mágiája

 

 

Egy pihekönnyű érintés is mély benyomást tehet a másik emberre.

 

Az érintés a megegyezés leggyorsabb és legközvetlenebb jele az emberek között. Ha megérintünk valakit, idegvégződésekkel teli bőrfelülete nemcsak testünk hőmérsékletéről, kézszorításunk erejéről tájékoztatja, hanem arról is, hogy milyen érzést táplálunk iránta.

 

Sajnos az érintés nagyon homályos „üzenet”. A tudomány ugyan vizsgálja, de még nem dolgozta ki az érintés”szótárát”, amely pontosan megmagyarázná, mit jelentenek az érintések különböző fajtái. Azt sem tudjuk, hogyan fogadja érintésünket a másik személy, hogyan reagál rá. Hiszen ugyanaz az érintés, a helyzettől és a személytől függően homlokegyenest eltérő reakciót válthat ki.

A pszichológusok szerint az érintést, amelyet régen sokkal gyakrabban használtak kommunikációs eszközként, manapság háttérbe szorította a pillantás- és gesztusnyelv. A fejlettebb társadalmak szokásai intim jelleget adtak az érintésnek.

 

Az "érintési szótár" megszerkesztését azzal lehetne kezdeni, hogy az érintés különbözőformáit öt fő csoportba osztjuk:

 

1. Szükségszerű és szakmai érintések

Ilyen az orvos és a beteg, a hegedűtanár és a növendék, a tűzoltó és a megmentett személy, a szabó vagy a fodrász és a szolgáltatást igénybe vevő ügyfél közötti érintkezés. Ezek az érintések általában semmiféle kétséget sem ébresztenek.

 

2. Társasági és udvariassági érintkezések

A leggyakoribb a kézfogás és a kézcsók. Általában ezek nem keltenek semmilyen mellékgondolatot. A másik személy alapvető megbecsülést fejeznek ki.

 

3. Baráti érintések

A leggyakoribb az arccsók és az ölelés. Az európai szokások szerint ezek az érzelemnyilvánítások főleg a családban és jó barátok között szokásosak, különböző nemű személyek között is.

 

4. Meghitt, szerelmes érintések

A szerelem jelei és az "érintett" személy rendszerint így is értelmezi őket. Érzelmi alap nélküli, felületes alkalmazásuk feszélyerő lehet, sőt éles visszautasítást válthat ki.

 

5. Szexuális jellegű érintések

Kezdődhetnek a fenti formákkal, ha azok különleges "szexuális színezetet" nyernek, és magukba foglalják az érintés számtalan fajtáját. Sokan nem tudják kellőképpen megkülönböztetni az érintéseknek ezt a kategóriáját az előzőktől.

 

Felmérésekből kiderül, hogy a legbeszédesebb érintés a kézfogás: kifejezhet szerelmet, barátságot, megbecsülést, a legtöbbekben kellemes és ugyanakkor kifinomult érzeteket kelt.

 

Az emberek reagálása az érintésre nagymértékben függ a nemzetiség, a kulturális környezet, az éghajlat tényezőjétől. Az északi népek és az amerikaiak körében ritkább az a kommunikációs forma, mint például a szlávok között. Még gyakrabban élnek az érintéssel, mint kommunikációs eszközzel az arab népek. Az arab ember a leghétköznapibb beszélgetés közben is minduntalan megérinti beszélgető partnerét. A japánok viszont merevek és szertartásosak ebben a tekintetben. Ha véletlenül megérintenek valakit, azonnal visszahúzódnak.

 

Pszichológusok azt is kiderítették, hogy az európai nők közül a legérzékenyebbek az érintésre a görög nők, legkevésbé pedig a skótok.

 

szipi

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...