Jump to content
PirateClub.hu

Melyik a legyegyszerűbb programozási nyelv?


T.Sz.v2
 Share

Recommended Posts

a comenius logo egy interaktív program, nem egy programozási nyelv: a kettő nem ugyanaz

ennyi erővel a multiplayeres játékok is programozhatóak, mer mikor beírod a konzolba, hogy \reconnect akkor újracsatlakozik a szerverhez... na bumm :)

Link to comment
Share on other sites

Igazából (más fórumokból kiindulva) azon vagyok meglepődve, hogy senki nem írta be legegyszerűbb "programozási nyelv"-nek a HTML-t. :)

 

Örülök :)

 

 

Mielőtt valaki jönne, hogy "Jaa tényleg az is...", akkor NE, mert az nem az :)

 

Amúgy szerintem az Assembly.. vagy nem? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

assembly aham :lol: tanultál te assemblert vagy csak "láttál" forrást egy flag itt egy flag ott egy kis bitforgatás ide egy kicsi amarra ... float vagy double műveletek eredményének elmentése hogy helyes is legyen a lementett adat :) komplemens... stb.

Miután megtanultál egy nyelvet és minden trükkjét/kiskapuját ismered leprogramozol x évet :) akkor az amit tanultál könnyűvé válik :) .

De az assembly-t nem mondanám könnyűnek semmiképpen sem :)

Link to comment
Share on other sites

szerintem nem is a programozási nyelv elsajátítása a nehezebb, hanem a "logikáé". hiába tudod az egyes szerkezeteket használni, ha például van egy feladatod, amit meg kéne csinálni és megáll a tudomány, mert fejben nem tudod összerakni. a programozás általában a dolog könnyebbik része

Link to comment
Share on other sites

Pont erre a jók a sokak által "hülyeség"-nek titulált feladatok.

"Kérje be egy személy telefonszámát és fájból írassa ki a nevét." Ehhez hasonló alap feladatok kellenek ahhoz, hogy megértse az ember a logikát. Mindent apró lépésekre kell bontani és át kell ültetni az adott nyelvre. Előtte célszerű mondatszerűen leírni a programot, megkönnyítve a kódolást. Csak nyugodtan és pihenten szabad nekiállni egy új feladatnak.

 

Lassan annyi okosság lesz ebben a topikban, hogy aki "játékot akarok írni!" témát nyit, egyből linkelhetjük ezt neki :)

Link to comment
Share on other sites

igen! egyszer felvett msnre egy srác, mutattam neki egy flash site-ot, amit programozgatok, és mondta, hogy segítsek neki is, ha már így kenem. mondtam, hogy legyen. az első kérdésem persze az volt, hogy mennyi köze van a flashez. a választ olvasván kishíján leforudltam a székről: már megnyitottam :lol:

 

életében nem látta előtte a flasht mint fejlesztői rendszert, és egyből egy full-flash site-ot akart leprogramozni... el is küldtem a francba :lol:

 

én is tapasztalom fórumokon, hogy emberünk a neten talál valami tutort, hogy hogyan lehet összerakni mondjuk egy egyszerűbb játékot, és rögtön azzal kezdi, az kell neki!

 

mikor azt mondja neki az ember, hogy előbb - nagyon leegyszerűsítve - "összeadni és kivonni" tanuljon meg, akkor fel van háborodva, hogy az milyen sz@r, meg milyen tré. tré, valóban, és egy idő után unalmassá is válhat. de ha nem gyakorolja be az ember unalomig, akkor nagyobb programok esetén fel sem fogja, hogy pontosan mi "történik" a programban.

 

és igen, lassan már linkelni lehetne a témát :lol:

 

[ps] mondtam neki (a srácnak, akiről beszéltem), hogy írjon egy ciklust erre... visszakérdezett, hogy mi az a ciklus :lol: (mer elvileg php-t megtanulta netes tutorialokból :lol: ) a tutorialok kb annyit érnek mint a "tanuljunk meg 24 óra alatt... " könyvek

Link to comment
Share on other sites

Eddigi pályafutásom során az alábbi nyelvekkel kerültem kölcsönhatásba: (100-200 sornál többet programoztam bennük)

 

c, c++, java, c#, FORTRAN, assembly, R, PHP, javascript, SQL, PL/SQL, lisp, prolog, matlab

 

De hirtelen meg nem tudnám mondani h melyik a legegyszerűbb... :)

Mondjuk ez problémaspecifikus! Pl:

 

- Képfeldolgozásra, ember-számítógép kölcsönhatások modellezésére c-t, c++-t, matlabot használok, mert ebben tudom a legegyszerűbben megoldani a problémát

- Neurális hálózatok vizsgálatára c-t, R-t, matlabot (hálistennek mostanában már egyiket sem :) )

- Numerikus számításokra c, matlab, fortran (bár ezutóbbit rüheltem)

- Logikai programozásra: prolog

- Windows programozás, GUI: C#

...

 

Persze ne tévesszen meg senkit a fenti lista, ugyanis az adott nyelv szintaktikáját 2-3 nap alatt meg lehet tanulni. A szemantikára már évek is rámehetnek... Ennek megfelelően 3 nyelv van amivel (nem nagyképűségből, de) mindent le tudok programozni: C, C#, matlab

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 weeks later...

Sziasztok!

 

2 évig programoztam/tanultam Delphivel. Eddig utáltam mert muszály volt, de most valahogy hiányzik, hogy abbahagytam. Szóval szerintetek érdemes ezt folytatni, vagy inkább valami más programnyelv-re térjek át? Elsősorban a magam szórakoztatására használnám. kis segédprogramokat csinálnék...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ha érdekel a web-programozás is akkor szerintem jó ha HTML (ami nem programozási nyelv ugyan, de jól jön amúgyis tudni), aztán PHP JS, CSS (ami szintén nem prognyelv, de ismerni akkor is jó). Ezeket szerintem jó tudni alapból is, és elég egyszerűek, könnyen elsajátíhatsz vele bizonyos alapokat, hozzászokhatsz a szintaxisok betartásához, és a PHPval alapvető programozási logikát tanulhatsz (mondjuk sokan nem szeretik azokat a programozókat akik PHP-val kezdenek, de úgy gondolom ez tökmind1, ha érdekel és van lelked csinálni, úgyis jó leszel), aztán meg jöhet valami, az se árt ha mondjuk infó emeltszinű érettségit csinálsz, ott tanítanak neked pascalt, vagy akármi mást (elvileg lehet választani), amit meg php háttértudással már nem lesz nehéz elsajátítani. A lényeg úgyis azon van mennyire vagy szorgalmas és, hogy milyen célod van :), ha később mittomén mondjuk 3Dimenziós játék engineket csinálnál javaslom figyelj oda matekon erősen, egyébként annyira talán nem fontos (van olyan területe a programozásnak amihez kell erősen matek, és van olyan amihez egyáltalán nem kell), + bizonyos adatbáziskezelő rendszereket is érdemes megismerned,pl ha PHPval kezdesz akkor valszeg ez a mysql lesz, aminek a logikáját a halmazok logikájához szokták leginkább hasonlítani (ami ugye alap matek, vagy inkább szimplán logika, de ez azért gondolom megvan).

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...