Jump to content
PirateClub.hu

Milyen minőségű verziót töltesz le először?


t17t
 Share

Milyen minőséget töltesz le először?   

456 fórumtag szavazott eddig

  1. 1. A kamerástól a HD-ig...

    • CAM, TS - Már a kamerást letöltöm...
      34
    • TC - Azért egy TC-t megvárok...
      12
    • SCR - A SCREENER-t töltöm le el?ször...
      11
    • DVDSCR - A DVDSCR már élvezhet? számomra...
      76
    • R5, DVDRIP - Csak a jó min?ség érdekel!
      260
    • DVD-R - Csak a DVD jöhet...
      23
    • HD 720p/1080p - A HD az igazi!
      40


Recommended Posts

Egy kis segítség:

 

Filmminőségek és kapcsolódó rövidítések jelentései

 

 

 

 

CAM [kamerás]

 

A cam egy, a moziban (általában digitális videokamerával) felvett film ripje. Néha használnak hozzá egy kisméretű, háromlábú állványt is, de ez gyakran nem lehetséges, ezért a kamera rázkódhat. Ezen felül a film folyamán nem mindig ülnek nyugton, és lehet, hogy nem pont a vászonnal szemben vették fel. Ha jól van megvágva, akkor ezt nehéz megállapítani, hacsak nincsen felirat a vásznon. De gyakran úgy hagyják, hogy a kép alsó és felső széle nem párhuzamos. A hangot a kamera beépített mikrofonja veszi fel, illetve onnan másolják át, és néha nézői nevetés, beszélgetés hallható a film során. Ezen tényezők miatt a kép és a hangminőség gyakran silány, de néha, ha szerencsénk van, szinte üres teremben vették fel és az audiójel is viszonylag tisztán hallható.

 

 

TELESYNC (TS)

 

A telesyncre is ugyanaz vonatkozik, mint a CAM-re, kivéve hogy külső hangforrást használ. A közvetlen hangforrás nem egyenlő a jó minőségű hangforrással, mivel sokféle háttérzaj bezavarhat. A telesyncet gyakran üres teremben, vagy a vetítőfülkéből veszik fel profi kamerával, mely jobb képminőséget eredményez. A TS-ek minősége tág határok között mozog.

 

 

TELECINE (TC)

 

A telecine gép olyan szerkezet, mely a filmtekercsről digitálisan másolja át a filmet. A kép- és hangminőség valószínűleg nagyon jó, de a készítéséhez szükséges gép és a költségek miatt a telecine-k nem valami gyakoriak. A film oldalaránya általában helyes. Gyakran található rajta azonban timecode.

 

 

R5

 

A hivatalos DVD-megjelenés elõtti, masterizálás és extrák nélküli kiadás, amit a kiadók azért dobnak piacra, hogy megelõzzék a kalózverziókat (a volt szovjet tagállamok területén - ugyanis õk töltik be a vezetõ pozíciót a kalózkodásban - az R5 ötös régiókódot jelent). Az R5 tulajdonképpen ugyanaz mint a TC, viszont a másolást a stúdiók végzik, professzionális felszereléssel, és DVD-n, vagy más digitális médiahordozón jelenik meg. A minõségük hozzávetõlegesen olyan, mint az SCR, de a felhasznált nyersanyagtól függõen az nagyobb tartományban mozoghat. Mivel az eredeti anyagot nem vetik alá utómunkálatoknak (ennek köszönhetõen tud hamarabb megjelenni), ezért a képen elõfordulhatnak karcolások, koszolás, és a kontrasztarány is magasabb, a megvilágítás pedig alacsonyabb a hivatalos DVD-hez képest, de mindent összevetve nagyon jó minõségû anyagról van szó.

 

 

R5 Line

 

A hang minőség eléggé jónak mondható, általában valamilyen vonalas bemeneti eszközzel lett rögzítve.

A kép minőség változó, lehet mozis vagy dvdrip is.

 

 

SCREENER (SCR)

 

Egy pre-VHS (5) szalag, melyet promóciós célokból küldenek kölcsönzõkbe, és más helyekre. A screenert VHS szalagon adják ki, és általában 4:3 (teljes képernyõs) az oldalaránya. Legnagyobb hátulütõje a "ticker" (üzenet, mely pl. a képernyõ alján futva informál a szerzõi jogokról és másolásvédelmi telefonszámról). Továbbá, ha a szalagon sorozatszám, vagy bármi egyéb olyan jelölés van, mely a szalag forrásához vezethetne el, ezeket kitakarják, általában az adott rész feletti fekete jellel. Ez néha csak pár másodpercig tart, de sajnos néhány kópián az egész film során látható, és elég nagy is lehet. A felhasznált eszközöktõl függõen, a screener minõsége a kiválótól (ha MASTER kópiáról készült) a nagyon silányig terjedhet, ha másolt szalagról, régi videomagnóval, gyenge képdigitalizáló eszközzel készítették. A legtöbb screenert VCD-n terjesztik, de néhány SVCD-s próbálkozás is elõfordult, minõség tekintetében változó eredménnyel.

 

 

DVD-SCREENER (DVDSCR)

 

Általában 4:3 oldalarányú a film, és sokszor találkozhatunk rajta csíkokat alul vagy felül mivel ha a forráson sorozatszám, stb van, ami elvezethez a készítőjéhez, akkor azt kitakarják. Ez általában zavarja a filmnézést. Továbbá találkozhatunk rajta üzenet csíkokkal is. Ha a ripper ügyes, a DVDscr-nek nagyon jó minőségűnek kell lennie.

 

 

DVDRip

 

A végleges, kiadott DVD másolata. Ha csak lehetséges, azelőtt kiadják, mielőtt hivatalosan a boltokba kerülne a film. Továbbá az otthoni dvd-k rippeléséből készült avik fájlok is dvdrip-ek. Minőségük általában jó, de kivételek lehetnek.

 

 

DVDR

 

"Teljes" DVD másolat, mérete 4-4,7 GB (gigabájt). DVD-re írva régi asztali lejátszón is fut.

 

 

HD 720p

 

Ebből több fajta van. Nemrég még az kb 2,5 gigás volt a nyerő közülök (90 perces filmre vetítve), de nemrég betört az x264 tömörítés, így a méret is lecsökkent.

Jelenleg kb 2 gigás az átlag egy 90 perces filmhez.

Ezzel elbír egy 2Ghz körüli gép, csak rendes codec kell hozzá.

Ez még HDTV felbontás, de azért meglátszik már a tömörítés egy tűéles szemnek egy csodatévén. :)

 

 

HD 1080p

 

Egy átlagos ilyen verziójú 90 perces film 8,5-9 GB között van.

Kiterjesztése: mkv.

Ez jelenleg a warez csúcsa, de sajnos nem minden sorozat és film készül ilyen tömörítésű kiadásban.

Link to comment
Share on other sites

Hááát... :)

 

A legelsőre szavaztam. :)

Ha nagyon érdekel egy film, akkor irány a mozi! :P

Ha meg nincs rá pénz, akkor marad a kamerás verzió. Sajnos nem olcsóság másfél óra a moziban, úgyhogy néha töltök kamerás release-t, ha már nagyon látni akarom a filmet.

 

Ha annyira nem izgat a produkció, akkor mindenképpen várok r5 vagy dvdrip kiadásig. Bár r5 megnézése elött mindig belepörgetek, nem csúszik-e valahol a hang. Ha csúszik, akkor nem nézem meg... :D

 

Szóval dvdrip a végső állomás nálam.

Dvd-hez kicsi a netem, örökkévalóság lekönyörögni egy olyat, a hd filmeket meg még a gépem sem bírja, szóval tárgytalan. :D

Link to comment
Share on other sites

Ha nagyon érdekel egy film (most lesz majd ugye a Rozsomák movie) akkor irány a mozi, ott az igazi. Ha meg annyira nem izgat fel, akkor simán megvárok egy DVDRip-et, talán egy R5 filmem van, az Esemény, de az is csak azért szedtem úgy le, hogy átessek rajta, feleslegesnek tartottam megvárni vele a jobb minőséget...végül is igazam lett! :)

A kedvenc filmeket, mint a Silent Hill, Halálhajó, Hulk, Batman stb. pedig megnézem DVDRip-ben és a HDRip-et írom ki, persze mindig eredeti nyelven! :)

Link to comment
Share on other sites

Nálam is az R5 a minimum, de előfordult már, hogy valamit leszedtem kamerásan is, főleg a kollégák nyaggatása miatt.

Ha tetszik egy film amit DVD-ripbe megnéztem, az később leszedem DVD-ben is.

Nincs túl gyors netem, ( 8 Mb/s ) de egy DVD letöltése megfelelő időben ( a kora reggeli órákban ) 2 - 2,5 óra alatt lejön. Akár a rapidról is, mert előfizetője vagyok ;)

Link to comment
Share on other sites

ha van olyan film ami nagyon izgat leszedem TC-t ,utána R5 ,s ha kijön a dvd akkor ugy is,de csak akkor ha menüs,asszem a Dark Knight-t csak DVD-ben kaptam le ,de a Yesman-t amit láttam moziban is az annyira tetszett,h az emlitett sorozatott követem:

 

Tc-R5 -DVD :)

Link to comment
Share on other sites

Én is amellett vagyok, ha már vártam a film megjelenéséig, akkor a normális DVD változatot szerzem be vagy kiveszem a tékából és úgy, akkor tudom, hogy azt tartalmaz a lemez, amire nekem szükségem van és a hang, kép minőség is jó. HD dolgokat azért nem szedek le, mert nincs is még olyan TV-nk, amin az élvezhető lenne, PC-n meg nem szeretek filmet nézni.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Régi filmeket DVDrip-pel töltök, bár már vannak felújított BDRip változatok is, akkor azt letöltöm, új filmeknél úgy voltam eddig, hogy csak DVD-R, aztán egyre több újat BRD-ről ripelnek, igaz nagyobb méretű, mint egy nromál divx, ellenben jobb a kép is, ezért mostanában így szerzek be új filmeket, majd kiírom DVD formátumba és úgy nézem meg, mert akkor biztosan lejátssza a DVD lejtászó.

Link to comment
Share on other sites

Nálam a DVD-Rip a minimum, internet sebességem miatt DVD-t annyira nem töltök szívesen, de azt is szoktam, legszívesebben HD-ban tölteném, de hát, mint előbb írtam sebesség meghúzza a határokat, rengeteg idő mire lejön .... de már szedtem le 1-2-t élmény nagyon jó, de vártam eleget :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...