Jump to content
PirateClub.hu

Bemutatta érintőképernyős okostelefonját a Palm


Viktor007
 Share

Recommended Posts

A Consumer Electronics Show-n bemutatkozott a Palm régóta várt új okostelefonja, az érintőkijelzős Pre, amelyet kimondottan webalkalmazások futtatására terveztek, operációs rendszerének neve is erre utal: webOS.

 

A hardver

 

A készülék a hardverét tekintve nem szolgál különlegességekkel. Az érintőképernyő felbontása az iPhone-éhoz hasonlóan 320x480 pixel, azonban csak 3,1 hüvelykes, míg az Apple okostelefonján 3,5 hüvelykes. A Pre 8 gigabájt beépített memóriát tartalmaz, amit nem lehet tovább bővíteni, mivel a készüléken nincs memóriakártya-foglalat. A Pre kezdetben kizárólag az amerikai Sprint mobilszolgáltatónál lesz kapható, ennek megfelelően támogatja az EV-DO szélessávú adatátvitelt, de 802.11b/g szabványnak megfelelő Wi-Fi vezérlő és Bluetooth-adóvevő is helyet kapott benne. Fotózáshoz egy 3 megapixeles kamera áll rendelkezésre LED-vakuval. A GPS-vevő, a mozgásérzékelő és a fényérzékelő sem hiányzik a specifikációs listáról.

 

Jon Rubinstein, a Palm igazgatótanácsának elnöke, korábbi Apple-alkalmazott a tegnapi bemutató alkalmával nem állta meg, hogy ne szúrjon oda az Apple-nek, ezért kihangsúlyozta, hogy a Pre akkumulátora nem fixen beépített, hanem cserélhető, mint a legtöbb mobiltelefoné. A vezető emellett azon véleményének adott hangot, hogy az érintőkijelzőn megjelenő virtuális billentyűzettel nemigen lehet szöveget bevinni, úgyhogy a Palm új okostelefonja egy teljes QWERTY-billentyűzettel is rendelkezik, amelyet lefelé lehet kicsúsztatni.

 

webOS

 

A Pre legfontosabb újdonsága azonban nem a hardver, hiszen ilyen vagy ehhez hasonló képességű okostelefon már van a piacon, gondoljunk csak a HTC kínálatában megtalálható készülékekre. A Pre a webOS-szel kíván hódítani, amely a vállalat ígérete szerint lehetővé teszi, hogy a különféle (web)alkalmazásokat hatékonyan lehessen egyszerre használni. A kezelőfelületet úgy tervezték, hogy az éppen futó programok és megnyitott weboldalak könnyen áttekinthetők legyenek, egyszerű legyen köztük a váltogatás.

 

A Palm azt ígéri, a webOS segítségével egyszerűbben kézben tarthatóvá válik a felhasználó kapcsolati rendszere azáltal, hogy az operációs rendszer egysegesen tudja kezelni a különféle helyeken (pl. Outlook, Gmail, Facebook) tárolt kapcsolati adatokat, és képes kiszűrni az átfedéseket is -- ugyanez igaz a naptárakra is. A SMS- és e-mail váltások és az azonnali üzenetek egységes nézetben jelennek meg, így a felhasználó pontosan láthatja, hogy kivel, mikor, mit beszélt meg.

 

A webOS egyik érdekessége a Universal Search: a billentyűzeten gépelve a szoftver először a készüléken található információk között keres (pl. nevek, e-mailek, SMS-ek), ha nem talált semmit, automatikusan felajánlja a keresést a weben. A beépített böngésző a Palm ígérete szerint villámgyors, támogatja a CSS-t, XHTML-t, JavaScriptet is.

 

A Pre 2009 első felében érkezik az amerikai piacra, egyelőre ismeretlen áron, ezt követően pedig várható a nemzetközi megjelenése, UMTS-hálózatokat támogató változatban is.

 

palmpre.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...