Jump to content
PirateClub.hu

Vizet találtak 11 milliárd fényévre a Földtől


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Vízmolekulák jelenlétét érzékelték a csillagászok egy tőlünk 11 milliárd fényév távolságra levő galaxisban.

 

Az MG J0414+0534 katalógusjelű galaxis középpontjában egy hatalmas fekete lyuk található, a vizet pedig egy körülötte elhelyezkedő gyűrűben észlelte az effelsbergi egyetem száz méter átmérőjű rádióteleszkópja és az új-mexikói VLA távcsőrendszer.

 

A vízmolekulák a rádióhullámokat bizonyos frekvenciákon felerősítik, így lehet a jelenlétüket kimutatni ilyen nagy távolságból is. A 11 milliárd fényév azonban még ehhez is túl sok (a következő legtávolabbi hasonló, vizes galaxist hétmilliárd fényévre sikerült észlelni), de a csillagászoknak szerencséjük volt, ugyanis egy másik galaxis éppen az MG J0414+0534 és a Föld között helyezkedett el a megfigyeléskor. Ilyenkor fellép a gravitációs lencsehatás: a közelebb levő galaxis (ez esetünkben tőlünk nyolcmilliárd fényévre volt) gravitációja eltorzítja a távolabbi galaxis képét, a fényességét pedig a sokszorosára erősíti. Ez a jelenség a víz kimutatásához szükséges időt az ezredrészére csökkentette – mondta el az egyik felfedező, Violette Impellizzeri, a bonni Max Planck Intézet csillagásza.

 

Közelebb levő galaxisokban már többször detektáltak hasonló, a galaxis magjában levő fekete lyuk körül gyűrű alakban elhelyezkedő vízmolekulákat. A mostani felfedezés arra utal, hogy a víz sokkal gyakoribb elem volt az univerzum fiatalabb korában, mint ma – az MG J0414+0534 távolsága ugyanis azt is jelenti, hogy amit ma a távcsöveink észlelnek róla, az valójában a 11 milliárd évvel ezelőtti állapotát tükrözi, amikor az univerzum hatodannyi idős volt, mint most.

 

forrás: index

Link to comment
Share on other sites

Fehér lyukat még sehol sem láttak ahol a dolgok kijönnek csak feketét ahol a dolgok be, így ez arra enged következtetni józan ésszel is (tudományban jobban kifejtik) hogy akkora gravitációval rendelkezik az a tér, hogy mindent magára lapít, még a fényt sem engedi ki, ezért sötét, fekete. Pedig valami hasonlót jó lenne már kitalálni, hogy az ilyen értékes bolygókról ne csak úgy tudjunk hanem el is jussunk oda egyszer (lehetőleg addig amíg én nem öregszem meg :P ).

Link to comment
Share on other sites

Na most gondoljatok bele! 11 milliárd fényév. Az azt jelenti, hogy ami adatot most találtak (magyarán a víz), az 11 milliárd évvel ezelőtt volt ott. Na most azóta ott létrejöhetett nem is egy emberiség, sőt ezeknek a dolgoknak csak a képzelet szabja a határt, isten tudja mi lehetett még ott. Nem értem minek ilyennel foglalkozni, mikor még a "szomszéd" marsra se jutottunk el.

Link to comment
Share on other sites

valóvban ez 11 milliárd fényévvel ezelőtti...gondolom nem azt tudták megfigyelni ami most van..ráadásul mire odaérnénk..lehet nem is lenne már ott semmi sem... de amúgy azt bírnám ha pl nézünk távcsőbe és valaki meg pont ránk figyelne szintén távcsővel.. a másik oldalról.... :lol: jé egy szem :lol: az meg jé egy ember :lol:

Link to comment
Share on other sites

Főleg azért tartom egy picit feleslegesen elherdáltnak az ilyen kutatásokba pumpált pénzt,mert az emberiségnek a mai technikával még az 1 fényévre lévő dolgok elérése se lehetséges , ha figyelembe feszük hogy a fény mint száguldó fotonocska egy laza év alatt hány kilométert dönget le.A Nap-Föld távot kb 500 másodperc alatt teszi meg , a Mars-ra ahova 6 hónap utazással akarunk elérni , viszont még ennek a fele se kell.Azaz egy pár fénymásodpercnyi távolság megtételéhez nekünk hónapokon tartó utazások kellenek.Ezért a 11 milliárd fényév távolsággal foglalkozni elég felesleges szerintem.De ha van erre pénzük, tőlem nézegethetik éjjel-nappal :)

Link to comment
Share on other sites

Hát igen feltételezni mindent lehet, de addig kár az ilyenekkel foglalkozni míg nem találják fel a fénysebességgel való utazást.

Én meg kis naiv mindent elhiszek, ugyan már királylány!!!Valamit felkel mutatni, hogy a milliós befektetést valahogy eltudják simítani!

 

Egyet tudok: a hold közelebb van mint Amerika, mert a holdat látom Amerikát meg nem, és kész! :D

Link to comment
Share on other sites

A feketelyukak nem nem engedik ki a fényt, hanem elnyelik azt...

 

Kane okosat mondasz :)

 

Ez most olyan fontos javítás volt körülbelül mint az hogy nem okosat mondott hanem okosat írt :)

Jah de egyébként nem nyeli le hanem csak ott tartsa :)

Link to comment
Share on other sites

Mivel a beléjük zuhanó anyag gyakorlatilag elveszíti szerkezetét, a fekete lyukaknak mindössze három, egymástól független tulajdonságuk van: tömegük, forgási sebességük és (elméletileg előrejelzett, a természetben elő nem forduló) elektromos töltésük.

 

A fekete lyukak létezése mind elméletileg, mind csillagászati megfigyelésekkel jól alátámasztott (például Chandra űrtávcső). A lyuk elnevezés alatt nem a szokásos értelemben vett lyukat kell érteni, inkább a világűr egy részét, ami mindent elnyel, és ahonnan semmi nem tud visszatérni.

by: wiki

 

 

Gondolkodj, mielőtt beszólsz...

Link to comment
Share on other sites

hát 11 milliárd fényév??

az kicsit messze van! valszeg már soha senki nem fogja megtudni h mi van ott! ahhoz egy halálcsillag kéne ami megy fénysebességgel és tele van nőkkel és férfiakkal akik szaporodnak és tanítják a kicsiket de valszeg még úgysem érnének oda élelem híán!! nah mind1 nagyon nem izgat végülis!

inkább a Marsot vizsgálnák meg jobban az nincs oan messze! és ott is van víz!(vis volt)

Link to comment
Share on other sites

Gondolkodj, mielőtt beszólsz...

Nem azt írja a wiki sem, hogy arra csakis az elnyel szót lehet használni hanem csak azt hogy úgy kell érteni mintha elnyelné mivel ami oda bemegy az nem jön ki, ott marad, nemigen látjuk (úgy mint amikor lenyelsz egy rágót, pont azt már sosem fogod látni, legalábbis az addigi formájában nem, csak a wc-n, újraelnyelésrenemajánlott formában, de ott mégis viszontlátod, szal az elnyel szó fekete lyukakra részben helytelen :D ) . Azért látunk mindent mert vissza verődik róla a fény, így van ez a fekete lyukak közelében is, csak olyan gravitációval rendelkezik (vagy ha úgy tetszik: körülötte olyan gravitáció van), hogy még a fény sem verődik vissza onnan. Ezt a jelenséget többféleképpen lehet megnevezni, magyarázni - de tudjuk mit kell érteni alatta. Amilyen szót én használtam, arról is rájövünk a lényegre.

Link to comment
Share on other sites

sokan írták hogy messze van és felesleges foglalkozni vele, szerintem jó azért hogy megmozgatja a fantáziát

 

a fekete lyukakról annyit,hogy Einstein-nek is voltak elméletei amiket a mai napig nem sikerült megdönteni

(...vagy igen?égen olvastam róla)

Link to comment
Share on other sites

Megmozgatja a fantáziát, de a lényeg, hogy messze van. Amire odaérnénk lehet, hogy már el is pusztulna az a bolygó. Vagy az is lehet, hogy közben eltűnt róla a víz.

 

Egyébként elég unalmas dolog ez, hogy találtunk vizet itt meg ott. A legviccesebb, hogy olyan 2 havonta mindig olyan híreket lehet olvasni, hogy "Lehetett víz a Marson". Ez már egy lerágott csont. Ezerszer megemlítették, mégis az van, hogy 2 havonta újra felfedezik, hogy víz lehetett a Marson.

Link to comment
Share on other sites

No ez azért tényleg érdekes,a legtöbbünket az sem érdekli ha a szomszédot mentő viszi el (legalább csend van),mégis mindenki felfigyelne és az egész világ hangos lenne tőle,ha esetleg "idegen" lényeket fedeznénk fel valahol :D

Ja, a kvazár szerintem eléggé hasonlit 1 fehér lyukra.

Link to comment
Share on other sites

Azért milyen durva már, hogy a múltba látnak egy teleszkóppal :D

 

Amúgy majd akkor kéne nézegetni hogy hol van víz, amikor már képesek vagyunk szép nagy távolságokat rövid idő alatt megtenni.Nem az, hogy "jéé 11 milliárd fényévre találtam vizet...nagyszerű, írjuk le, és kutassunk tovább"

Link to comment
Share on other sites

Nagyon sok fekete lyukakról szóló teória van. Valaki úgy gondolja hogy ha valami bemegy egy fekete lyukba az egy másik időben köt ki vagyis időt utazott. Valaki pedig úgy gondolja hogy az univerzum egy másik pontján köt ki. De ez csak pár elmélet a sok közül.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

És véleményem szerint teljesen hülyeség mind a 2 :D Attól, mert "egy kicsit" nagyobb a gravitációja az átlagosnál, miért lenne jó ilyesmire? :huh: Minden esetre, én személy szerint senkinek nem ajánlom, hogy időutazás céljából közelebbi kapcsolatba kerüljön egy fekete lyukkal ;)

 

Am szerintem is felesleges az életet keresni bárhol, szerintem, még a Marson tett látogatások is feleslegesek, mivel mire oda jutunk, valszeg már nem lesz rá szükség (nem minta most lenne), és abban sem vagyok biztos, hogy a rendszerben tett látogatásoknak bármi haszna lehet egyáltalán. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Gyakorlatilag, mi is az a fekete lyuk? :D Annyit tok hogy elszipkázza a cuccokat, de hova?

 

Ha egy csillag a kritikus tömegnél nehezebb, akkor, miután kimerül, felrobban, és összeesik fekete lyukká. Ez egy olyan kicsi, nagy tömegű égitest, hogy sűrűségénél fogva hatalmas gravitációja van. De ha gondolod,olvass utána, wikin rengeteg minden van róla,főképp angolul.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jah, valami olyasmi, hogy az energia nem vész el, csak átalakul... amikor egy fekete lyuk keletkezik, minden energiája, gravitációs energiává alakul át, csaknem végtelen lesz... (tudtommal)

Olyan nagy mértékű, hogy még a fény sem tud szabadulni onnan, ezért kapta a fekete lyuk nevet gondolom... mert ugye nem látható...

 

Amúgy valaki világosítson fel, mert valamit nagyon nem értek...

11 milliárd évvel ezelőtt létezett ott víz... (a tudomány mai állása szerint) oké...

Nos nem értem, hogy voltunk képesek erre rájönni! A vízmolekulák a bizonyos rádióhullámokat felerősítik... oké... de hogy a fenébe küldtünk mi rádióhullámokat vissza az időbe, 11 milliárd évvel ez elöttre? Ha most elküldenénk azokat, tegyük fel, fénysebességgel, akkor azok a rádióhullámok 22 milliárd év múlva érnének ide vissza, de akkor sem a 11 milliárd évvel ez elötti képet mutatnák, hanem a 11 milliárd évvel ez utánit... Nem csak a fényét érzékelhetjük egy ilyen távoli galaxisnak?

 

Valaki kérem világosítson fel, mert egyre inkább nem értem... :(

Link to comment
Share on other sites

11milliárd évig tartott mire hozzánk elért a fénye ennek az objektumnak. És ebből a fényből bizonyos módszerekkel meg lehet határozni az objektum (legyen az bolygó, köd, stb.) összetételét. Értelemszerűen a 11milliárd évvel _ezelőtti_ állapotát látjuk az objektumnak. Az objektum mai állapotát csak 11milliárd évvel _később_ fogjuk látni...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1.Szerintem felesleges ilyen dolgokba annyi pénzt belefeccölni, hogy utána egy ilyen tré hírt adhassanak ki, aminek még a címe is kétségeb vonható. Hisz nem találtak, mert nem biztos hogy ott van még a víz, 11 milliárd év alatt azthiszem sokminden történhet.

Az emberek dolgoznak, adót fizetnek, ezek meg ilyenekre elszórják a gempát, pedig sokkal értelmesebb dolgokra is lehetne költeni.

 

2.Eléggé sántít az hogy a fényből megállapítsák egy bolygó összetételét, pláne ha ekkora távolságokról beszélünk.

Nemigazán értem például, hogy honnan tudják azt, hogy az az adat, ami a kijelzőn megjelenik a feldolgozó egységen, az víz....

 

Szerintem ha egy lámpával egy sötét szobában egy ilyen teleszkóp lekicsinyített, pontos másába egy pohár vodkán keresztül belevilágítok, anélkül, hogy a gép előtt ülő tudósoknak megmondanám hogy mi van a pohárban, mind a két kezem ráteszem, hogy nem fogják tudni megállapítani a fényből, meg egyéb módszerekkel sem hogy mi az ami a pohárban van... (kicsit idétlen példa, de sztem értitek mire gondolok...)

 

3.Az a gravitációs lencsehatás is érdekes, mert ha fel tudja erősíteni, akkor el is tudja torzítani a fényt, ami téves eredményt is hozhat. (persze ha létezik ilyen egyáltalán, hogy így meg úgy meg tudják mondani hogy akkora távolságban mi van....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...