Jump to content
PirateClub.hu

Ivóvízzé alakítják a vizeletet az űrsiklón


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Vizeletből ivóvizet készítő szerkezetet kap a Nemzetközi Űrállomás. Ezen kívül más kényelmi berendezést is visz a pénteken startoló Endeavour amerikai űrsikló hét asztronautája. Útjuk a lakásfelújítás jegyében telik.

 

Ez lesz a 27. űrsiklós repülés az űrállomásra. Egyben jubileumi is, mert éppen 10 éve, 1998 november 20-án kezdték meg az űrállomás építését.

 

Az Endeavour félkamionnyi, 14,5 tonna felszerelést visz. Ezzel első sorban duplájára növelik az űrállomás lakóterét, a mostani háromszemélyesről hatfősre. Ehhez a sikló legénysége kialakít egy második hálókabint, második vécét, felszerel egy edzőgépet, új ételmelegítőt és konyhai hűtőgépet.

 

A szenzáció alighanem az az innovatív reciklálórendszer, amely ivóvízzé alakítja a vizeletet. A berendezés kulcsfontosságú lesz a jövő hosszú távú űrrepülései szempontjából. Ha beválik, akkor hasonlót használnának a tervezett Mars-expedíción is.

 

A lakótér bővítése azért szükséges, hogy legyen hely az európai és a japán űrhajósok számára. Az európaiak és a japánok idén saját űrlaboratóriumot kapcsoltak az űrállomáshoz, a Kolumbuszt, illetve a Kibót. Ezeken folyamatosan dogozhatnak kutatók, ha lesz hol aludniuk.

 

Az űrállomás lakóterének bővítéséhez az Endeavour legénysége négy alkalommal is űrhajón kívüli szerelőmunkát fog végezni. Eközben megjavítják az egyik napelemtábla rögzítőcsuklóját is.

 

Az Endeavouron öt férfi és két nő indul pénteken, ha az időjárás is úgy akarja. Mindannyian amerikaiak. Egyikük, Sandra Magnus nem jön vissza két hét múlva, hanem fennmarad három hónapra, leváltva a szintén amerikai Greg Chamitoff fedélzeti mérnököt.

 

forrás: FH

Link to comment
Share on other sites

Ez nem új keletű dolog, már legalább 10 éve bevált módszer - különben vihetnének akkora hordókat, mint a rosseb

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...